“Ani bilinç kaybı” olarak tanımlanan bayılma, hamilelik döneminde sıklıkla görülebilir. Bu dönemde yaşanılan bayılma, çoğu zaman normal karşılansa da birtakım önlemler almayı da gerektirir.
Bayılmanın nedenleri, hamileliliğin dönemlerine göre farklılıklar gösterir.
İlk trimester: Bu evrede yaşanılan bayılmalar bulantı ve kusmalara bağlıdır. Bulantı ve kusmalar sonucu anne adayında açlık, halsizlik ve düşük tansiyon meydana gelir ve bu durum bayılmaya neden olur.
İkinci trimester: Beyne giden kan dolaşımının düşmesi sonucunda meydana gelebilecek bayılmalardır. Aşırı çalışma ve egzersiz yapma, kansızlık, susuz kalma, uzun süre oturur veya yatar pozisyonda kalma bu duruma neden olur.
Üçüncü trimester: Bu dönemde yaşanılan bayılmalar, aşırı kiloya ve ortostatik hipotansiyona bağlı olarak meydana gelebilir.
Bayılmalara karşı neler yapılabilir?
Hamilelik döneminde yaşanılan bayılmalar, hem anne adayını hem de etrafındakileri oldukça tedirgin eder. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığı zaman panik yapmadan, anne adayının solunum yolunun açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Solunum yolu tıkanmışsa derhal açılmalı ve anne adayının ayakları, baş hizasından yukarıda olacak şekilde kaldırılmalıdır. Bu pozisyon, beyne giden kan dolaşımını hızlandıracaktır. Hamile, kendine gelene dek tek bırakılmamalıdır. Eğer ki baygınlık uzun sürdüyse vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak şarttır.
Anne adayı, hamilelik döneminde meydana gelen bayılmalar için doktoruna başvurarak şeker, kansızlık ve tiroit gibi olası hastalıkların kontrolünü yaptırmalıdır. Hamileliğin son aylarında, aniden ayağa kalmamaya özen göstermek, sıcaklık oranı fazla ortamlarda bulunmamak, yorucu egzersizler yapmamak, sol tarafa yatmaya ve aşırı kilo almamaya özen göstermek, bulantı ve kusmaya neden olabilecek faktörlerden uzak durmak, düzenli olarak tansiyon ölçümü yapmak bayılmalara karşı alınabilecek önlemlerdir.