Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, ülkemizde de evcil hayvan bakma oranı gitgide artmaktadır.
Ev sahiplerinden biri hamile kaldığında ise, evde bakılan bu dostların bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorgulanır. Şunun bilinmesi gerekir ki, evcil hayvan bakımının hamilelik sürecine olumsuz yönde bir etkisi yoktur, fakat yine de önlem almak amacıyla birtakım unsurlara dikkat edilmesi gerekir.
Hamilelik döneminde köpek beslemek
Köpekten alabileceğiniz 2 enfeksiyon türü vardır. Bunlardan biri kuduz, diğeri ise hidatik kisttir. “Köpek kisti” olarak da bilinen hidatik kist, bir parazit tarafından oluşturulur ve karaciğerde kistlerin oluşumuna yol açar. Hidatik kist, hamilelik sürecinde bir problem yaratmaz, ancak anne adayı için risk oluşturabilir. Bu durumun yaşanmaması için köpek aşıları yaptırılmalı ve hidatik kist ilaçları ihmal edilmemelidir.
Köpek tüylerinden uzak durmak, alerjik hastalıkların oluşumunu engelleyecektir. Köpek ısırması durumunda ise, ısırılan bölge önce bol su ve sabun ile yıkanmalı, ardından mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Hastalıkların yanı sıra köpek bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, davranışları konusunda köpeği eğitmektir. İri köpeklerin, siz otururken üzerinize atlamaması gerekir. Doğum gerçekleştikten sonra da göz ardı edilmemesi gereken durumlar vardır. Çocuklarda hayvan bilinci 3 yaşından sonra tam anlamıyla oturduğu için bu yaştan önce çocuk, köpeğin kulaklarını veya tüylerini çekebilir. Köpek ise, canının yanmasıyla birlikte bebeğe karşı ani tepkiler verebilir. Bu durumların yaşanmaması için hamilelik sürecinin başlaması ile birlikte köpeğin eğitilmesi gerekir.
Hamilelik döneminde kedi beslemek
Kedilerde, insan sağlığını tehlikeye atabilecek en önemli hastalık “toksoplazma enfeksiyonu”dur. Bu enfeksiyon türü, özellikle dışarı çıkarılan kedilerin dışkılarında bulunur. Sadece evde bakılan kedilerde ise, nadir olarak görülür.
Toksoplazma enfeksiyonu, vücudunda toksoplazma etkeni bulunduran kedilerin dışkısına direkt temas kurma ve yıkanmayan ellerin ağza götürülmesi ile bulaşır. Bunun yanı sıra, enfeksiyon barından bir diğer kaynak da çiğ ettir. Kedi dışkısıyla bulaşmış sebze ve meyveler iyi yıkanmadığı veya pişirilmediği takdirde, vücuda sindirim yolu ile girebilir.
Erken doğum, düşük ve birtakım anomalilerin ortaya çıkmasına neden olabilecek bu enfeksiyonun önüne geçmek için veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırmanız ve kedinizi çiğ etle ya da çiğ sütle beslememeniz çoğu zaman yeterli olacaktır.
Hamilelik döneminde, birtakım önlemleri aldığın takdirde kedi sevmenizin hiçbir sakıncası yoktur. Burada önemli olan, kediyle temas kurduktan sonra ellerin dezenfekte edilmesidir.
Kedi kumu, mümkün olduğunca anne adayı tarafından değiştirilmemelidir. Eğer ki, kumu değiştirecek başla biri yoksa anne adayı mutlaka eldiven giymeli ve işlemin ardından ellerini bol su ve sabun ile yıkamalıdır.
Kedi tırmalaması hamilelik sürecine etki edebilecek bir etken değildir. Bu durumda, panik yapılmamalı, eller ılık su ve sabun ile yıkanmalıdır. Kedi tüyü ise, toksoplazma taşımamakla birlikte, diğer tüm hayvan tüyleri gibi alerjik rahatsızlıklara neden olabilir.
Hamilelik döneminde kuş beslemek
Neredeyse her kuş türü “Clamidya Psittaci” denilen bir mikroorganizmanın neden olduğu “Psittakozis” hastalığının taşıyıcısı olabilir. Psittakozis, kuşlardan insana bulaşma ihtimalinin en yüksek olduğu enfeksiyondur. Bu enfeksiyon türü, diğer kuşlara oranlara en çok papağanlarda görülür.
Enfeksiyonun bulaşma ihtimali her ne kadar az olsa da kuş alırken veteriner tarafından bakımının yaptırılmasında fayda vardır.
Hamilelik döneminde kuş ile yakın mesafeden temas kurulmaması, her kafes temizliğinin ardından ellerin dezenfekte edilmesi önem taşır.
Hamilelik döneminde kemirgen beslemek
Anne adaylarının, hamilelik süreçleri boyunca evlerinde kemirgen beslememeleri daha uygun olacaktır. Bunun nedeni, hamster gibi kemirgenlerin “Lenfositik Koriyomenenjit (LCMV)” virüsü taşımalarıdır. Bu virüs insana, temas veya solunum yolu ile bulaşır. Anne adayının bu virüsü alması ise, direkt olarak bebeğe etki eder. LCMV virüsü alan bebekte, doğumdan sonra görme bozuklukları, zekâ geriliği ya da sara gibi sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Hamilelik döneminde sürüngen beslemek
Tüm sürüngenlerde olduğu gibi, evlerde beslenmeye başlanan iguanaların bağırsaklarında da “salmonella” adı verilen bir çeşit bakteri bulunur. Bu bakteri, anne adayları için büyük risk taşır. Ateş, kusma, ishal gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalık, düşüklere neden olabilir. Bu nedenle, anne adayının hamilelikleri süresince sürüngenler ile temas etmemesi gerekir.
Görüldüğü gibi birtakım önlemlerin alınması ile birlikte hamilelik sürecinde evcil hayvan beslemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Hayvanların, ilerleyen zamanlarda bebeğinizin gelişim sürecine oldukça büyük faydaları dokunacaktır. En başta çocuğunuz daha küçük yaşlarda sosyalleşmeyi, başka bir canlıyla iletişim kurmayı öğrenecektir. Çocuklarınız, hayvanlar aracılığıyla empati kurmamın önemini kavrayacaktır. Kendi canı gibi, başka canlıların da zarar gördükleri takdirde canlarının yanacağını anlayacaktır. Başka canlıların ihtiyaçlarına saygı duymaya başlayacak ve sorumluluk duygusunu üstlenecektir.