Hamilelik döneminde yaşanılan bulantıya “sabah bulantısı” denir. Anne adaylarının birçoğu bu bulantıyla karşılaşır. Besin alımında güçlüğe neden olan sabah bulantısı, genellikle hamileliğin 3. Haftasından sonra yok olur.
Sabah bulantısına vücutta artan östrojen düzeylerinin neden olduğu düşünülür. Sindirilemeyecek kadar çok veya yağlı besinler tüketmek, çoğul hamilelik, hormon düzeylerinin artması da sabah bulantısının nedenleri arasındadır.
Sabah bulantısı yaşayan anne adaylarında tat ve koku almada duyarlılık gözlenir, şiddetli yemek yemek isteği ile birlikte birçok besinden tiksinme durumu meydana gelir. Ciddi ağırlık ve besin yetersizliğine sebep olabilecek sabah bulantısı düzeltilmezse, düşük veya düşük ağırlıklı bebek doğumu gibi olumsuz sonuçlar doğurur.
Sabah bulantılarına karşı neler yapılabilir?
Anne adaylarının, bulantıya karşı alabileceği birtakım önlemler vardır.
Sabah bulantısı yaşayan hamile, baharat kullanımından ve lahana, karnabahar, et, kavrulmuş soğan gibi mide bulantısını tetikleyen kokulardan mümkün olduğunca uzak durmalıdır. Pişerken yaydıkları koku ile anne adayını etkileyen yiyecekler ya başka bir yerde pişirilmeli ya da bunların yerine uygun değişimler yapılmalıdır (et yerine balık, hindi eti gibi).
Bir dilim peynir, kraker veya 1-2 tane grisini, mısır gevreği, kızarmış ekmek ya da nişastalı besinler, mide asidini azaltıp, sabahları yataktan kalkar kalmaz yaşanan mide bulantısını engelleyebilir. Tüm bunların yanı sıra sabahları yataktan mümkün olduğunca yavaş kalmak, gün içerisinde az ama sık aralıklarla yemek yemek, kolay sindirilebilen meyve ve sebzeleri tüketmek, çok yavaş yemek yemek ve yatmadan önce 1 bardak süt içmek sabah bulantısına iyi gelecektir.