Hamilelik

Hamilelik Döneminde Sık Karşılaşılan Sorunlar

Yaklaşık 40 haftalık bir süreç olan hamilelikte anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı belli başlı sorunlar oluyor. Genellikle hamilelikle birlikte vücutta gerçekleşen hormon değişimlerinden kaynaklanan bu sıkıntılar, gebeliğin farklı dönemlerinde ortaya çıkıyor. Önceden “Hamilelik Döneminde Yaşam ve Bebeğin Aylara Göre Gelişimi” adlı yazımızda belirttiğimiz gibi, hamilelik süreci 1., 2. ve 3. terimester olmak üzere, 3 döneme ayrılır.

Birinci terimester, 12 haftalık bir süreyi kapsar. Bu dönemde anne adaylarının en sık karşılaştığı sorunların başında bulantı ve kusma yer alır. Bunun yanı sıra yorgunluk ve sürekli bir uyku hali ile baş ve kasık ağrıları da sıkça rastlanan şikayetler arasında. Gebelik dolayısıyla damarların genişlemesinden kaynaklanan baş ve kasık ağrılarını, lekelenme denilen kısa ve az miktarlı kanamalar takip edebilir. Bu kanamaların artması halinde anne adaylarının, düşük tehlikesine karşılık bir hekime başvurmaları gerekmektedir. İlk dönemin diğer bir rahatsızlığı da göğüslerde meydana gelen hassasiyettir. Gebelik döneminde salgılanan hormonlar, memelerdeki yağ dokusunun artmasına ve süt bezlerinin büyümesine yol açar. Bu değişimden dolayı gebelik döneminde göğüslerin büyümesi ve hassaslaşması son derece normaldir.

Hamilelikte 2. trimester dönemine girildiğindeyse, yavaş yavaş aşermeler ve hızlı kilo artışı başlar. Rahmin genişlemesi ve böbrek fonksiyonlarının değişimi sebebiyle, hamileliğin bir diğer çok rastlanan sorunu olan sık idrara çıkma durumu ile karşı karşıya kalınır. Bu durum son derece normaldir, ancak anne adayları idrarlarını tutmamaya ve idrar keselerini tamamen boşaltmaya özen göstermelidirler. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşabilirler. İdrar yaparken yanma hissedildiği takdirde, idrar yolu enfeksiyonu ihtimalinden dolayı hekime başvurulmalıdır. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde meydana çıkan diğer bir sorun vajina akıntılardır. Bu akıntılar renksiz ve kokusuz olabildiği gibi, koyu renkte ve kötü kokan cinsten de olabilir. Eğer akıntı koyu renkte ve kötü kokuyorsa hekime başvurulması önerilir. Aynı dönemde baş gösteren diğer rahatsızlıklar da bacak krampları, kabızlık, cilt sorunları, kansızlık ve mide yanmaları olarak sıralanabilir.

22. haftadan itibaren hamilelik sürecinin son periyodu olan 3. trimestere girilir. Bu dönemde karın, sırt, bel ve kasık ağrıları, bacakta ve genital bölgede varisler, bacakların şişmesi ve krampların artması sıklıkla görülür. Ayrıca idrara çıkma durumunda artış ve zaman zaman idrar kaçırma da sık rastlanan şikâyetler arasındadır. Son aylarda çok artış gösteren bu durumun başlıca sebebi bebek başının mesaneye yaptığı baskıdır. Son periyoda karşılaşılan diğer bir sorun da fazla büyüyen rahmin makaddan gelen toplardamarlara uyguladığı basınç sonucu ortaya çıkan homeroiddir. Bunların dışında, bazı anne adaylarında gebelik kaynaklı şeker hastalığı ve tansiyon yüksekliği de görülebilir.

Gebelik

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir