Hamilelik

Hamilelik döneminde sindirim güçlüğü

Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri de sindirim güçlüğüdür. Beslenme şekli ve stres ise, sindirim sistemini etkileyen en önemli 2 faktördür. Birçok anne adayı, bu sorunun üstesinden gelmek için pek çok yöntem denemektedir.

Hamilelikte gaz yapan besinler nelerdir?

Bu dönemde gaz yapan birçok besin kaynağı bulunur. Bunlar genellikle rafinoz, sorbitol, laktoz ve fruktoz gibi şeker türlerini içeren besinlerdir. Aynı zamanda posalı besinler de gaz üretimine etki etmektedir. Hamilelik döneminde, bu besin kaynaklarından tamamen uzak durmak yerine, tüketimlerini dengeli bir şekilde gerçekleştirmek önemlidir.

Meyve ve sebzeler

İçerisinde rafinoz içeren Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler; elma, erik ve şeftali gibi sorbitol içeren meyveler gaz üretimini arttırır. Bunun nedeni ise, içlerinde bulunan besin lifinin sindirilmeden bağırsaklara geçmesidir.

Meyve ve sebzeler, mineral ve vitamin bakımında oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Bu nedenle, gaz yapıyor gerekçesi ile tüketimi tamamen kesilmemelidir. Yukarı belirtilen gaz üreten meyve ve sebzeler yerine; turunçgiller, domates, kereviz, mantar, çilek ile pişirilmiş meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

Yağlı besinler

Yağlı gıdaların sindirimi zor olur. Bu nedenle de sindirim sistemi aşırı çalışır ve gaz üretimi artar.

Bakliyat

Bakliyatlar, tüm besleyiciliğine rağmen içerisinde bol miktarda rafinoz içerir. Mercimek ve fasulye gibi gıdalar tüketildikten sonra gaz üretimi artar. Bu besinlerin, 2-3 dakika haşlanıp, 1 gece suda bekletildikten sonra tüketilmesi gaz sorununu en aza indirgeyecektir.

İçecekler

Yapay olarak gazlandırılmış içecekler, soda ve enerji içecekleri gaz üretimini arttırır. İçerisinde yüksek oranda şeker içeren gazlı içecekler, aynı zamanda birer kalori kaynağıdır.

Gaz problemine karşı neler yapılabilir?

Gaz probleminin tek nedeni, tüketilen besinler değildir. Bunun yanı sıra, besinleri tüketme şekli de önemlidir. Besinlere ve tüketim şekillerine dikkat edilmesi, hamilelik döneminde yaşanılan gaz problemini önleyebilir.

Ayrıca şu unsurlar da göz ardı edilmemelidir:

  • Stres, gaz üretimini arttırır. Bu nedenle hamilelik döneminde stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır,
  • Sakız çiğnemek gaz üretir,
  • Sindirim sisteminin düzgün çalışması için besinleri yeterince çiğnemek önemlidir,
  • Öğünleri sık ama az yemek, gaz üretimini azaltacaktır,
  • Gazın atılması için hareket halinde olmak önemlidir,
  • İçecek tüketiminde pipet kullanılması, sert şekerlemeler yutulan hava miktarını artırır ve bunun sonucunda da gaz üretimi artar.

Anne adayı, tüm bu maddeleri uygulamasına rağmen sindirim güçlüğü yaşamaya devam ediyorsa mutlaka hekime başvurmalıdır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir