Hamilelik döneminde vücut, fizyolojik olarak bazı değişimler geçirir. Özellikle 2. aydan itibaren bebeğin gelişimine bağlı gerçekleşen kilo artışı ile bel ve sırt çevresinin yükü artar. Vücudun genelinde, özellikle de ellerde ve ayaklarda şişmeler meydana gelir. Bu süreçte vücudun kemik – iskelet yapısı gevşer ve denge sorunları yaşanmaya başlar. Bu yüzden hamilelik döneminde seçilen giysi ve ayakkabılar son derece rahat olmalı, annenin ya da bebeğin yapısına zarar verecek özellikler içermemelidir.
Birçok kadının vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabılar hamilelik döneminde rafa kaldırılması gereken eşyaların başında yer almaktadır. Hamilelik döneminde topuklu ayakkabı giymek vücudun denge yapısına zarar verir; bel ve sırt kaslarını fazla çalıştırarak ağrımasına sebep olurlar. Bunun yanı sıra, kilo artışından dolayı ayakların taşıyacağı yük miktarı da fazlalaşır. Topuklu ayakkabılar ayakların üzerindeki yükü daha da arttırırken, parmak uçları ve topuklarda meydana gelen baskı ayağın kemik yapısında kalıcı şekil bozukluklarına sebep olabilir.
Hamilelik döneminde ayaklarda oluşan şişlikler, rahat ayakkabı tercih etmenin en önemli gerekçelerinden biridir. Topuklu ayakkabılar zaten şiş halde olan ayakları sıkacak, dolaşım bozukluklarına yol açacaktır.
Topuklu ayakkabılar, vücudun anatomik yapısına uygun olmadıklarından hamilelik dönemi dışındaki zamanlar da vücudun dengede durmasını zorlaştırmaktadır. Ancak bu durum hamilelik sürecinde son derece önemli bir tehlike olarak görülmektedir. Annede gerçekleşen denge kaybını hafif ya da ağır bir düşüş takip ederse bu durum bebeğin zarar görmesine, hatta düşüş şekline göre annenin düşük yapmasına bile sebep olabilmektedir.
Gerek anne gerek de bebek sağlığı için tehlike oluşturan topuklu ayakkabılar, sonradan sıkıntı verecek durumlardan korunmak adına hamilelik döneminde mutlaka rafa kaldırılmalıdır.