Hamilelik

Hamilelik Döneminde Yanlış Beslenmenin Anne Sağlığına Etkileri

Hamilelik dönemindeki beslenme şekli, bebeğin olduğu kadar annenin de sağlığını etkiler.

Bu dönemde yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu, anne adayı üzerinde ortaya çıkabilecek problemlerden bazıları şunlardır:

Osteomalasia:

“Kemik dokusunun yumuşaması ve kolay kırılabilir hale gelmesi” olarak tanımlanabilir.

Hamilelik döneminde döle, anneden kalsiyum depo edilmesi, annenin kalsiyuma olan ihtiyacını arttırır. Anne adayı, kemik dokusunun sağlığı için gerekli olan fosfor, kalsiyum gibi besinleri tüketmez, D vitamini kaynağı olan güneş ışınlarından yararlanmazsa kemiklerinden fosfor ve kalsiyum çekilir. Bunun sonucunda da osteomalasia denilen hastalık ortaya çıkar; anne adayının kemik dokusu erken deforme olur ve dokunun yapısı erken bozulur. Aynı zamanda minerallerin kemiklerden çekilmesi sonucu anne adayında diş çürüklükleri meydana gelir.

Hamilelik döneminde kalsiyum, anne adayı için alınması gereken bir besindir; fakat fazla miktarda kalsiyum tüketimi, böbrek taşı riskini ve idrar yolları enfeksiyonlarını arttırabileceği gibi demir, çinko, magnezyum gibi bazı minerallerin emilimlerini engelleyerek, kullanılmadan dışarı atılmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde, kalsiyumun hangi besinlerle, ne miktarda tüketileceğini bir diyetisyenle birlikte programlandırmak gerekir.

hamilelikte sağlıkHamilelik zehirlenmesi:

Hamilelik zehirlenmesinin görüldüğü kadınlarda, plasenta dolaşımı iyi değildir. Bu hastalık, 35 yaş üzerinde ve fazla doğum yapan kadınlarda, kronik kalp ve böbrek hastalarında daha sık boy gösterir. Bu durumda anne adayının, yeterli ve dengeli beslenmesi, yatarak istirahat etmesi gerekir.

Yetersiz ve dengesiz beslenen anne adaylarında megaloblastik anemiye rastlanılır. Çinko yetersizliği olan anne adayları, normal çinko düzeyine sahip anne adaylarına göre daha fazla hamilelik komplikasyonlarına sahiptir. Günlük diyete çinkonun eklenmesi, bu komplikasyonları ortadan kaldıracak, magnezyum mineralinin eklenmesi de zekâ gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Hamilelikte sık görülen rahatsızlıklardan biri de demir yetersizliği anemisidir. Bu rahatsızlığın görüldüğü kadınların çocuklarında da demir yetersizliği anemisi riski oldukça fazladır. Demir yetersizliği anemisinin nedenleri ise; kan kaybı, parazit, demirin emilememesi sonucu vücut tarafından kullanılmadan dışarı atılmasıdır. Kafein içeriği fazla olan çay, kahve gibi içeceklerin yemeklerde bolca tüketilmesi de demirin emilimini zorlaştırır. Aynı şekilde süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyumu fazla olan besinlerin yanında kırmızı et gibi demiri fazla olan bir besin beraber alındığında, kalsiyum demiri bağlayarak gaita ile dışarı atılmasına, yani vücutta yararlı bir şekilde kullanılmamasına neden olur.

Baş dönmesi, yorgunluk, bayılma, dudak ve gözaltlarında soluk renk, nefes almada güçlük, yüz ve bacaklarda şişkinlik demir yetersizliği anemisinin belirtileridir. Bu durumda, her öğünde C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi, demir emilimini arttıracaktır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir