Hamilelik

Hamilelik ve Emziklilik Döneminde Vejetaryen Beslenme

Hamilelikte vejetaryen beslenme sonucu yaşanılabilecek en büyük sorun B12 vitamini yetersizliğidir. Bu vitamin eksikliğinde, doğumsal anomaliler ve nörolojik bozukluklar yaşanabilir.

Anne BebekVejetaryen beslenme, hamile ve emzikli kadında yeterli derecede çinko, kalsiyum, D ve B12 vitamini ile enerji alımını tam anlamıyla karşılayamaz. Bu nedenle hamile ve emzikli kadınlara doktor kontrolünde preparat eklemeleri yapılmalıdır. Diyet programı, bir diyetisyen kontrolünde oluşturulmalıdır.

Çok katı vejetaryenlerde (vegan), demir, çinko, kalsiyum gibi minerallerinin emilimi azalır ve bundan dolayı birtakım yetersizlikler ortaya çıkar.

Hiçbir hayvansal besin içermeyen ‘vegan’ diyetinde, B12 vitamin eksikliği ileri düzeydedir. Vejetaryen beslenmesinde etin yerine mutlaka her gün kurubaklagiller veya yumurta alınmalıdır. Kadın, hiç hayvansal besin kullanmıyorsa süt yerine soya sütü veya tofu kullanmalıdır. Her öğünde C vitamini bakımında zengin besinler tüketmek önemlidir.

Beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç yerine bulgur kullanmakta fayda vardır. Ceviz ve kuru meyve, besinlere eklenmelidir.

Vejetaryen annelerin bebeklerini, vejetaryen olmayanlara göre daha uzun süre emzirmeleri gerekir, çünkü salgılanan süt miktarı az da olsa farklılık gösterir.

Emziklilik döneminde vücudun kalsiyum ihtiyacı artar. Vejetaryen kadınların D vitamini ve kalsiyum alımları çok düşük olabileceği için kemik kaybı durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle vejetaryen beslenen hamile ve emzikli kadının yaz, kış fark etmeksizin güneş enerjisinden faydalanması gerekir.

Vejetaryen hamile ve emzikli kadınlar, protein alınımı dengelemek için zenginleştirilmiş kahvaltı tahıl ürünleri yemelidir. Bu ürünler yumurta, B12 vitamini, süt ve süt ürünleri gereksinimine katkıda bulunur.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir