Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde, dişlerin tedavisi birinci, ikinci ve üçüncü trimestera göre incelenir. Hamilelik döneminde, anne adayının diş ağız ve diş sağlığı, bebek sağlığı üzerinde de önemli etkiye sahip olduğundan, hamilelerin ağız ve diş bakımına dikkat etmesi önemlidir.

Birinci Trimester: Hamileliğin birinci trimesterı, en hassas dönemdir. Bu dönemde ağrıya neden olan diş sorunlarında geciktirmeden diş hekimine görünmek gereklidir.

İkinci Trimester: Hamileliğin 3-6 aylık döneminde, diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi yapılabilir. Bu tür tedavilere ihtiyacı olan hamilelerin, geciktirmeden diş hekiminden yardım alması hamilelik sürecinde sorun yaşamaması ve bebeğin zarar görmemesi açısından önemlidir.

Üçüncü Trimester: Bebeğin anne karnında oldukça gelişmiş olduğu 6-9 aylık dönemde, acil tedaviler dışında hamileye bir uygulama yapılmaz.

Diş tedavileri için hamilelik döneminde, zorunlu durumlar dışında röntgen çekimi yapılmaz. Röntgen çekiminin zorunlu olduğu durumlarda ise, hamilelere kurşun önlük giydirilir.

Hamilelik Döneminde İlaç Kullanımı

Hamilelik döneminde, diş tedavisi için kullanılan antibiyotikler, dişte kalıcı renk değişimlerine neden olabilir.Tetrasiklin grubundaki antibiyotiklerin kullanılmaması bu açıdan gerekli olduğu gibi, diğer antibiyotikler de zararlı etkilere yol açabilir. Bu nedenle, hamilelik döneminde, doktorun izni olmadan ilaç kullanmak hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından sakıncalıdır.

Hamileliğin Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Hamilelik döneminde, tükürükteki asit miktarının artması, dişlerin çürümeye yatkın hale gelmesine neden olur. Hamileliğin ilk dönemlerinde sık görülen kusma durumları da çürük riskini artırmaktadır. Bu nedenle, hamilelik döneminde, ağız ve diş bakımı konusunda dikkatli olunması ve diş kontrollerinin aksatılmadan yapılması büyük öneme sahiptir.

Beslenmenin Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Dengesiz ve düzensiz beslenme, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra, hamilelikte yanlış beslenme alışkanlıkları, bebeğin diş gelişimini de etkilediğinden, hamilelerin dikkatli olması şarttır. Anne karnında ikinci aydan itibaren başlayan diş gelişiminin sağlıklı olması için hamilelerin fosfor, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin yiyecekler tüketmesi önemlidir.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı için Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Hamilelikte değişen hormonal düzey ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle, dişetlerinde hassasiyet oluşabilmektedir. Bu nedenle diş fırçalama sırasında kanamalar ile karşılaşılabilir. Ancak kanama ile karşılaşan hamilelerin, fırçalamayı bırakmaması ve diş bakımını etkin bir şekilde yapması son derece önemlidir. Diş hekiminin tavsiyesi olmadan, ağız gargarası kullanılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.

Hamilelik döneminde, hem anne hem de bebek sağlığı için düzenli olarak diş hekimine gitmek ve şiddetli ağrıların görüldüğü durumlarda geciktirmeden tedaviye başlamak gerektiği unutulmamalıdır. Anestezi ve ilaç gerektiren tedavilerde, doğum uzmanına başvurulmadan uygulama yapılmaması önemli olduğu gibi, beslenme düzenine dikkat etmek ve diş bakımını düzenli şekilde yapmak da son derece önemlidir .