Hamilelik

Hamilelikte Alkol Kullanımı – Etkileri ve Zararları

Hamilelikte alkol kullanımı hem bebeğe hem de anneye zarar verebilir. Üstelik alkol, hamile kalınmasını da engelleyebiliyor. Hamilelikte alkolün anne ve bebeğe etkileri nelerdir?

Hamilelikte Alkol Kullanımının Etkileri

Hamilelik dönemindeki kadınlar, hamilelikte alkol tüketiminin riskleri konusunda bilgilendirilmelidir. Gebelik öncesi sigara, alkol veya kafein alışkanlığından vazgeçilmelidir. Diğer yanda alkolün gebeliğin gerçekleşme şansını azaltıcı etkisi olduğu bilim otoriteleri tarafından kabul edilmektedir.

Hamilelikte kullanılan alkol düşük, ölü doğum, bebekte gelişme geriliği, çeşitli baş-yüz gelişim kusurları ve zekâ geriliği gibi istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Herhangi bir kişi alkol aldığında bu alkol hızla kana karışır. Alkolün emilimi henüz ağızda başlar. Kana karışan alkol plesantaya geçer. Alkol anne karnında plesanta yoluyla direkt bebeğin kanına geçer ve anne kanındaki miktarla eşitlenir. Alkol teratojen (normalden farklı anormal yapı oluşturan) bir maddedir ve gelişmekte olan fetüs üzerinden toksik etkileri vardır.

Hamilelikte Alkol Kullanımı

Hamileliğin erken dönemlerinde alınan alkol direkt olarak embriyo üzerinde olan etkisiyle düşüğe, organ gelişimi döneminde hücreler üzerindeki etkileriyle çeşitli organlarda gelişim kusurlarına, gebeliğin ikinci trimesterinden itibaren hücre çoğalmasının hızlı olduğu dönemde hücrelerdeki zehirli etkisiyle santral sinir sistemi hasarlarına yol açabilmektedir. Gebeliğin her döneminde alkolün etkisine bağlı olarak bebeğin ölme riski artar. Günlük alınan alkol miktarı arttıkça bebekte istenmeyen durumların oluşma riski doğrusal bir ilişki içinde artar.

Alkol gibi içeceklerden kaçınmak gerekir. Bu içecekler şiddetli idrar söktürücü bir etki yapabilmektedir.

Hamilelikte alkol kullanımı konjenital anomalilere yol açar. Fetüsün karaciğeri ve böbrekleri anneden geçen alkolü metabolize edemediği için, birikime bağlı hücre hasarı oluşur. Alkol plasenta fonksiyonlarını bozarak, gerekli maddelerin fetüse geçişini azaltır. Bu durum intrauterin gelişme geriliği ile sonuçlanır. Gebeliğin ilk haftalarında alınan fazla miktardaki alkol, organogenezisi bozar. Son trimesterde alınan alkol ise, fetüsün beyin hücrelerindeki gelişimi yavaşlatır. Alkolün gebelikteki diğer etkileri spontan abortus ve plasentanın erken ayrılması, yeni doğanda hipoglisemi ve vücut ısısı düzensizlikleridir. Gebenin doğuma yakın aldığı alkol miktarına bağlı olarak bebek ya sürekli uykulu ya da uykusuz ve huzursuz olma eğilimi gösterir.

Hamilelikte Az Miktarda Alkol Kullanılabilir mi?

Doktorlar hamilelik döneminde alkol kullanımından tamamen kaçınılması gerektiğini söylemektedir. Az miktarda alkol kullanımın bebeğe zarar vermeyebileceği yönünde bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Hatta hamile kalmadan bir süre önce alkol tüketiminden kaçınmak gerektiği yönünde öneriler bulunmaktadır. Dolayısıyla hamilelik döneminde az da olsa alkol tüketilmemelidir.

Hamilelikte Alkol Kullanımı

Alkol Hamile Kalmayı Engeller mi?

Doktorlar hamilelikte döneminde kesin olarak alkolden uzak durmayı önerirken bir yandan da hamile kalmaya karar verdikten sonraki süreçte alkolden uzak durulması gerektiğini hatırlatmaktadır. Her çiftin kendine özgü durumları vardır. Alkol kullanımının hamile kalmayı engelleyici bir etkisi olup olmadığı kesin olarak söylenemez. Fakat bazı durumlar için bu geçerli olabilir. Hamile kalmaya kara vermeden önce doktorunuza danışarak onun tavsiyelerine göre davranmanız en doğrusu olacaktır.

Hamileliğin İlk Günlerinde Alkol Kullanımı

Eğer plansız bir gebelik yaşayıp çocuğunuzu doğurmaya karar verdiyseniz sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek için doktorunuza görüneceksinizdir. Bu sırada plansız olması sebebiyle alkol kullanmaya devam ettiyseniz doktorunuza bunu belirtmelisiniz. Çocuğun sağlık kontrollerinde bu konuya ayrıca dikkat edilecektir.

Tüm hamilelik sürecinin sağlıklı geçebilmesi için muhakkak bir doktora görünmeli ve alkol kullanımı konusunda kendisinin tavsiyelerini dikkate almalısınız. Bebeğinize ve size sağlıklı bir ömür diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir