Hamilelik

Hamilelikte Ateş Basması Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte ateş basması erken gebelik döneminde daha sık görüldüğü gibi, 3.aydan sonra da görülmeye başlayabilir. Kadınlarda en sık menopoz döneminde görülen sıcak basması, gebelik süreci boyunca en sık görülen şikayetler arasında yer alır. 

gebelikte sıcak basmasıHamilelik dönemindeki kadınların hemen hepsini belirli dönemlerde etkileyen ateş basması, kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak bazı kadınlarda bu sorun gebelik süreci boyunca devam edebilir. Ateş basmasını önlemek için tedavi ya da ilaç kullanımı gibi çözümler olmadığı gibi, bazı önlemlerin alınması, sıcaktan oluşan rahatsızlığın azalmasını sağlar.

Hamilelikte Ateş Basması Neden Olur?

Ateş ya da sıcak basması olarak tabir edilen durumun nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak menopoz döneminde olduğu gibi, gebelik döneminde de vücudun tüm hormon dengesi değişiyor. Dolayısıyla ateş basması gibi durumların hormon düzeni ile ilgili olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra yumurtlama sırasında bazal vücut sıcaklığının yükselmesinin de ateş basması olarak adlandırılan durumu tetiklediği düşünülüyor.

Hamileliğin genellikle birinci ve ikinci trimester dönemlerinde görülen sıcak basması, doğumun yaklaştığı dönemde birçok kadında azalıyor ya da tamamen sona eriyor. Hamilelik döneminde başlayan bu sorun, doğumdan sonra ise, hormonların normale dönmesiyle yeniden tekrarlamıyor.

Gebelikte Ateş Basması Belirtileri

Hormon düzeni ve günlük yaşam rutinine bağlı olarak ateş basması belirtileri her kadında farklı şekilde ortaya çıkabiliyor. Ancak en sık görülen sıcak basması belirtileri şöyle:

  1. Aşırı terleme,
  2. Uzun süren çarpıntı ve kalp atışının yükselmesi,
  3. Yüz, boyun ve göğüs bölgesinde terlemeyle birlikte kızarma,
  4. Belirtilerin günde birkaç kez tekrarlaması

Hamilelikte Sıcak Basması Nasıl Geçer?

Sıcak basması sorunu için menopoz döneminde olduğu gibi, gebelik döneminde de doğrudan bir çözüm yoktur. Ancak bazı noktalara dikkat edilerek belirtilerin hafiflemesi sağlanabilir.

  1. Özellikle yaz aylarında serin bir yerde uyuyun. Kış aylarında ise oda sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat edin.
  2. Yaz aylarında öğle saatleri başta olmak üzere, güneş ışınların yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaya dikkat edin.
  3. Sıvı tüketimini artırın. Özellikle limonata, soda ve soğuk su tüketimine dikkat edin.
  4. Gün içinde aldığınız kafein miktarını minimize edin.
  5. Rahat ve bol kıyafetler tercih edin.
  6. Gün içerisinde sık sık nefes egzersizleri yapın. Ayrıca stresten uzak durmaya çalışın.
  7. Beslenme düzeninize dikkat edin. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının.

Hamilelikte ateş basması, uzmanlar tarafından normal bir süreç olarak değerlendirilir. Ancak şikayetlerin çok artması ve vücut ısısının yükselmesi durumunda doktorunuza başvurmanız gerekir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir