Hamilelik döneminde, vücudun ağırlık merkezinin değişmeye başlaması, omurgada postür bozukluklara yol açabiliyor. Omurgada meydana gelebilecek bozuklukları önlemek, bel ve sırt ağrılarını engellemek için hamilelerin spor yapması önem taşıyor.
1.Trimester
Hamilelikte ilk trimesterda hafif tempolu yürüyüşlerin yapılması ve omurgayı güçlendirecek esneme hareketlerinin yapılması önemlidir. Hamilelerin pilates yapması, ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle oluşacak omurga bozukluklarını önleyeceği gibi, vücudun doğru şekillenmesine de yardımcı olur.
2.Trimester
İkinci trimesterda, bisiklet, yürüyüş, hafif tempolu egzersizler, hamileler için oldukça uygundur. Bunun yanı sıra, pilatese devam edilmesi ve yoga gibi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yarar sağlayan meditasyonların yapılması hamilelikte yaşanabilecek sorunlara karşı önlem oluşturmayı sağlar. 3-6 aylık dönemde, sırtüstü yatarak yapılan egzersizler, bebeğe baskı oluşturacağından tercih edilmemeli ve bunun yerine yan oturma şeklindeki egzersizlere yer verilmelidir.
3.Trimester
Son trimester döneminde ise hafif tempolu yürüyüşlere ek olarak basit egzersizler ve pilates yapılması yeterli olacaktır. Hamileliğin 6-9 aylık döneminde, fiziksel olarak zorlayıcı hareketler yapmak, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından sorun oluşturabileceği de unutulmamalıdır.
Hamileliğin tüm evrelerinde spor yapılabileceği gibi, erken doğum riski ya da kanaması olan hamileler ile hipertansiyon ve erken memran rüptürü olan hamilelerin spor yapmadan önce doktor onayı almaları gereklidir.
Hamilelik süresince olduğu gibi, doğumdan sonra da spor yapılması son derece önemlidir. Doğumdan sonra, vücut ısısını artıracak sporlardan kaçınılması ve basit egzersizler ile spora devam edilmesi gereklidir.