Hamilelikte burun kanaması ciddiye alınmalıdır. Hamilelik döneminde yaşanan burun kanamalarının temel nedeni damarlarda dolaşan kan miktarının artmasıdır.
Kan miktarı arttıkça burun mukozası içindeki kan damarlarının maruz kaldığı basınç da artar. Bazen bu ince damarlarda artan basınca direnemez ve damar duvarı yırtılarak kanamaya neden olur. Hamilelik döneminde bu gibi durumlar dikkate alınmalı. Hamilelikte burun kanaması yaşanması durumunda ne yapılmalı?
Burun kanamaları nasıl durdurulabilir?
- Kanama esnasında oturmalısınız. Yatar pozisyondayken kalp ile burun hemen aynı seviyeye geldiğinden kesinlikle uzanmamalısınız.
- Burun kemerinin üzerinden kuvvetlice bastırarak yaklaşık 10 dakika beklemek gerekir. Baskı daha erken kaldırıldığı takdirde kanın pıhtılaşması için bu süre yeterli gelmeyip, kanama devam edebilir.
- Burun köküne yapılan buz kompresi, kanamanın durmasına yardımcı olabilir.
- Kanamanın kesilmesini beklemeden uzanmak kanın yutağa doğru akmasına neden olur ve kanın yutulması bulantıyı ve kusmayı tetikleyebilir.
- Kanama durduktan sonra bir müddet burnunuzu zorlamamaya dikkat ediniz.
Burun kanamalarını önlemek için neler yapılabilir?
- Hapşırırken ağız ve burnıu kapatmayarak basıncın boşaltılmasını sağlayın.
- Burnunuzu temizleme esnasında hassas olun, kılcal damarlarınıza zarar verebilirsiniz.
- Yatak odasında havanın kurumasına izin vermeyin. Isıtıcılarınızın üzerine bir kap su koyarak odanızın nemini artırabilirsiniz.
- Gün içerisinde bol sıvı alın ve su içmeyi ihmal etmeyin.
- C vitamini damarların yapısını güçlendirdiği ve kanama riskini azalttığı için, günde 250 mg alınması yarar sağlayacaktır.
Devam eden şiddetli kanamalarda KBB alanındaki uzmanlarından tıbbi yardım alınmalıdır.