Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelikte diş ağrısı vücuttaki hormon dengesinin bozulması sebebiyle görülür. Hamilelikte diş tedavisi nasıl yapılır? Hamilelikte ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalı?

Hormon dengesinin bozulması, dişlerin daha çabuk çürümesine, hassas dişlerin zarar görmesine yol açabiliyor. Bu nedenle, hamilelik döneminde diş bakımına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Çürük diş, dolgulu diş ya da kayıp dişler, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bununla birlikte, hamilelikte dişlerin daha hassas hale gelmesi, diş bakımına daha fazla önem verilmesini şart haline getiriyor.

Hamilelikte Dişler Neden Daha Çabuk Çürür?

Hamilelik döneminde, tükürükteki asit miktarının artması, dişlerin çürümeye yatkın hale gelmesine neden olur. Hamileliğin ilk dönemlerinde sık görülen kusma durumları da çürük riskini artırmaktadır. Bu nedenle, hamilelik döneminde, ağız ve diş bakımı konusunda dikkatli olunması ve diş kontrollerinin aksatılmadan yapılması büyük öneme sahiptir.

Dengesiz ve düzensiz beslenme, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bunun yanı sıra, hamilelikte yanlış beslenme alışkanlıkları, bebeğin diş gelişimini de etkilediğinden, hamilelerin dikkatli olması şarttır. Anne karnında ikinci aydan itibaren başlayan diş gelişiminin sağlıklı olması için hamilelerin fosfor, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin yiyecekler tüketmesi önemlidir.

Gebelik döneminde, vücuttaki dengenin bozulması ve hormon dengesinin değişmesi, dişlerin normal dönemden daha hızlı çürümesine yol açabiliyor.

Hamilelikte, tatlı yiyecekler, fast food ve şekerli hazır gıdalar daha fazla tüketilmesi, diş çürüklerinin oluşmasına yol açabiliyor.

Hamileliğin ilk aylarında sık görülen mide bulantısı ve kusma nedeniyle, ağız ve diş sağlığı bozulabiliyor.

Hormon düzeninin değişmesiyle, diş etleri daha hassas hale geliyor. Hamilelerin, diş kanamalarını engellemek için dişlerini daha seyrek fırçalaması, diş çürüklerinin artmasına yol açabiliyor.

Pregnant female brushing teeth at home

Hamilelikte Diş Bakımı

Hamilelikte diş ağrısı önlemek için diş bakımına dikkat etmek gerekir. Hamilelikte, bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu anne adayının dişlerinden aldığına dair bir inanç vardır, fakat bu inancın herhangi bir bilimsel doğruluğu bulunmamaktadır. Anne adayının, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı konusunda yaşadığı değişimlerin nedenleri farklıdır. Bunların başında, hamilelik hormonları gelir. Progesteron ve östrojen hormonlarının artışına bağlı olarak, dişler üzerindeki plak birikiminde artış gözlenir.

Gebelikte diş çürümesi de sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Kandaki ve tükürükteki artan asit miktarı, diş çürümesinin başlıca nedenlerindendir. Bunun haricinde, anne adayının tatlı besinlere ihtiyaç duyması ve sıklıkla tatlı tüketmesi, kusmalar sonucu dişlerin zarar görmesi, östrojen ve progesteron hormonlarının diş etlerinde kanama yapmasından dolayı hamile kadının diş fırçalamaktan kaçınması diş çürümelerine neden olmaktadır.

Hamilelikte değişen hormonal düzey ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle, diş etlerinde hassasiyet oluşabilmektedir. Bu nedenle diş fırçalama sırasında kanamalar ile karşılaşılabilir. Ancak kanama ile karşılaşan hamilelerin, fırçalamayı bırakmaması ve diş bakımını etkin bir şekilde yapması son derece önemlidir. Diş hekiminin tavsiyesi olmadan, ağız gargarası kullanılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.

Neler yapılmalı?

Hamilelik döneminde, hem anne hem de bebek sağlığı için düzenli olarak diş hekimine gitmek ve şiddetli ağrıların görüldüğü durumlarda geciktirmeden tedaviye başlamak gerektiği unutulmamalıdır. Anestezi ve ilaç gerektiren tedavilerde, doğum uzmanına başvurulmadan uygulama yapılmaması önemli olduğu gibi, beslenme düzenine dikkat etmek ve diş bakımını düzenli şekilde yapmak da son derece önemlidir.

Sağlıklı bir gebelik dönemi için, hamilelerin beslenme düzenine dikkat etmesi büyük önem taşıyor. Hamilelik döneminde; karbonhidrat, protein ve kalsiyum açısından zengin olan besinlere ağırlık verilmesi gerekiyor. Hamile kadınların şeker ağırlıklı beslenmesi diş ve diş eti problemlerinin yaşanmasına yol açabildiği gibi, sağlıksız beslenmeye de neden oluyor. Hamilelik döneminde, şekerli yiyecekleri tükettikten sonra, diş fırçalamayı ihmal etmemek de önem taşıyor.

Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak için Neler Yapılmalı?

Hamilelikte diş ağrısı yaşamamak için diş sağlığını koruyucu önlemler almak gerekir. Hamilelik döneminde, gerek beslenme düzeninin gerekse hormonların değişmesi, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Hamilelikte diş sağlığını korumak için bazı noktalara dikkat edilmesi önem taşıyor.

Hamilelikteki hormon değişikliği nedeniyle, ağızda bulunan mukoza bakteri ve plaklara karşı daha hassas hale gelir. Bunun için, ağız ve diş bakımının her gün düzenli olarak yapılması gereklidir.

  • Hamilelik öncesinde, ağız ve diş bakımı kontrolleri yapılması ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.
  • Hamilelikte, günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılarak plak oluşumunun önüne geçilmesi önemlidir.
  • Hamileliğin ilk aylarında sık görülen kusma nedeniyle, ağız ve diş sağlığı zarar görebilir. Bunun için tuzlu ağız gargarası yapılabilir.
  • Hamilelik döneminde, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için diş bakımına dikkat edilmesi ve diş tedavilerinin doğru bir şekilde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
  • Diş araları her gün diş ipiyle temizlenmelidir.
  • Hamilelik döneminde vücut dengesinin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun ortam yaratır.
  • Dengeli beslenilmelidir.
  • Kalsiyum, fosfor ve D vitaminlerinin yeterli miktarlarda tüketilmesi sağlanmalıdır.
  • C ve B12 vitaminlerinin alınması ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir.
  • Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimine gidilerek ilk üç aylık dönemde diş temizliği yaptırılmalıdır.
  • Hamilelikte abur cubur, tatlı gibi gıdaların aşırı tüketilmeleri, daha sonra dişlerin fırçalanmaması diş sağlığını bozan etmenlerdendir.
  • İlk aylardaki kusmalardan sonra anne adayı dişlerine özen göstermelidir.

Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelikte diş ağrısı yaşanması durumunda doktora danışılmalı. Hamilelikte diş tedavisi, bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek diş ve diş eti sorunlarına karşı önem taşıyor. Gebelikte diş tedavileri bazı durumlarda risk taşıdığından doktor tavsiyesi olmadan tedavinin yapılmaması gerekiyor.

Hamileliğin ilk 3 ayı, bebeğin organ gelişiminin gerçekleştiği dönem olduğu için, bu evrede güçlü diş tedavilerinin yapılması uygun değildir. Ancak anne adayında diş ya da diş eti iltihabı mevcut ise, bebeğin enfeksiyondan etkilenebileceği düşüncesi göz önüne alınmalı ve bir uzman doktorun tavsiyeleri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.

Hamileliğin son 3 ayı da diş tedavisi için uygun bir dönem değildir. Anne adayı, karnı iyice büyüdüğünden dolayı dişçi koltuğunda rahatlıkla oturamayabilir ya da uzun süre oturur pozisyonda kalamayabilir. Bu nedenlerden dolayı diş tedavisi için en uygun dönem, hamileliğin 4. 5. ve 6. aylarıdır.

Hamilelik döneminde, ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır. Anne adayı, düzenli olarak ağız ve diş muayenesini yaptırmalı ve mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak durmalıdır.

Birinci Trimester: Hamileliğin birinci trimesterı, en hassas dönemdir. Bu dönemde ağrıya neden olan diş sorunlarında geciktirmeden diş hekimine görünmek gereklidir.

İkinci Trimester: Hamileliğin 3-6 aylık döneminde, diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi yapılabilir. Bu tür tedavilere ihtiyacı olan hamilelerin, geciktirmeden diş hekiminden yardım alması hamilelik sürecinde sorun yaşamaması ve bebeğin zarar görmemesi açısından önemlidir.

Üçüncü Trimester: Bebeğin anne karnında oldukça gelişmiş olduğu 6-9 aylık dönemde, acil tedaviler dışında hamileye bir uygulama yapılmaz.

Diş tedavileri için hamilelik döneminde, zorunlu durumlar dışında röntgen çekimi yapılmaz. Röntgen çekiminin zorunlu olduğu durumlarda ise, hamilelere kurşun önlük giydirilir.

Hamilelikte Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan dolaşımı ve değişen hormon değerleri diş etlerini etkileyebildiği gibi, diş etinde çekilmeler ve kendiliğinden oluşan kanamalar meydana gelebiliyor. Diş çürüklerinin görülme oranı da hamilelik sürecinde artığı gibi, dolgu tedavisi yaptırmadan önce hamileliği takip eden doktorla görüşmek gerekiyor.

Yapılan araştırmalara göre, hamilelik döneminde yapılan kanal tedavisi ya da dolgu uygulamalarının anne ya da bebek sağlığına herhangi bir zararı olmadığı görülse de, hamilelik döneminde yapılacak diş tedavilerinde dikkatli olmak gerekiyor.

Hamilelik Döneminde Dolgu ve Kanal Tedavisi

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde sık görülen mide bulantısı ve kusma nedeniyle ağızda biriken bakteri ve mikroplar artığından, diş ve diş etleri zarar görebiliyor. Bu süreçte, diş çürüklerine uygun bir ortam hazırlandığı gibi, diş tedavisinde kullanılan anestezi ya da antibiyotik uygulamalar bebek ve anne sağlığına zarar verebiliyor. Bu nedenle, anestezi ya da antibiyotik uygulamalar için hamilelerin doktorlarından izin almaları gerekiyor. Doktorun herhangi bir sakınca görmemesi durumunda; diş çekimi, dolgu ya da kanal tedavisi uygulanabiliyor.

Bebek sağlığına zarar verebilen diş çürüklerinin önüne geçmek için beslenme düzenini dikkat etmek, diş fırçalamayı aksatmamak ve diş ipi kullanmak gerekiyor. Dolgu ve kanal tedavisi, hamileler için doğrudan bir sakınca oluşturmadığı gibi, bu dönemde doktordan izin aldıktan sonra tedavinin uygulanması gerekiyor.

Hamilelikte İlaç Kullanımı

Hamilelik döneminde, diş tedavisi için kullanılan antibiyotikler, dişte kalıcı renk değişimlerine neden olabilir.Tetrasiklin grubundaki antibiyotiklerin kullanılmaması bu açıdan gerekli olduğu gibi, diğer antibiyotikler de zararlı etkilere yol açabilir. Bu nedenle, hamilelik döneminde, doktorun izni olmadan ilaç kullanmak hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından sakıncalıdır.