Kategorisiz

Hamilelikte Grip Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte grip olmak annede halsizlik, ateş, iştahsızlık gibi semptomlara neden olacağından, bebeğin sağlığını dolaylı olarak etkiler. Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen gripten korunmak için hamilelik sürecinde çeşitli önlemlerin alınması şarttır.

Kış hamileleri, grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklarla sık karşılaşmaktadır. Kış aylarında hamilelerin gripten korunması için, bulundukları ortama ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri şarttır.

Gebelikte grip olmak, bebeğin sağlığına doğrudan zarar vermez. Ancak doğum sürecinde annenin grip olması, hastalığın bebeğe geçmesine de neden olabilir. Dolayısıyla özellikle hamileliğin son haftalarında gripten korunmak şarttır.

Hamilelikte gripten korunma
Hamilelikte gripten korunma

Hamilelikte Gripten Korunma Yolları

Gebelik sürecinde grip gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi şarttır. Hamilelik sürecinde hormon düzeni tamamen değiştiği için, vücut sistemi kendini güçlendirir. Ancak bu dönemde hem anne hem de bebek için ihtiyaç duyulan enerji miktarı arttığından, yanlış beslenmek, yetersiz dinlenmek ya da aşırı stres yaşamak tüm sistemlere zarar verebilir.

Bulaşıcı bir hastalık olan grip, genellikle salgın halinde yayılır. Dolayısıyla hamilelik döneminde, kalabalık alanlardan uzak durmak, yaşam alanlarını sık sık havalandırmak şarttır.

Gebelik döneminde grip gibi hastalıklardan korunabilmek için alınabilecek önlemler şöyledir:

  1. Sağlıklı ve Düzenli Beslenmek: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en önemli noktaların başında beslenme düzeni gelir. Vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir beslenme, vücudun güçlenmesini sağlar. Hamilelik döneminde beslenme düzeni daha fazla önem kazandığı için, tüketilen besinlere daha fazla dikkat etmek gerekir.
  2. Düzenli Egzersiz Yapmak: Vücut sistemlerinin güçlenmesini ve stres düzeyinin azaltılması için düzenli egzersiz yapmak şarttır. Kas ve kemik sisteminin güçlenmesi, kalp atışlarının düzenlenmesi ve hormonların düzenlenmesi için düzenli olarak spor yapmak önemlidir. Gebelik döneminde ilk trimesterdan itibaren egzersiz yapmaya başlamak doğum sürecini de kolaylaştırır.
  3. Yeterli Uyku Uyumak: Grip gibi hastalıklar, bağışıklık sistemi zayıfladığında daha kolay şekilde ve ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için doğru beslenme ve egzersiz kadar yeterli dinlenme de önemlidir. Gebelik süreci boyunca düzenli uyku, grip gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  4. Vücut Sıcaklığını Korumak: Mevsim geçişlerinde, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar daha sık görülür. Uzun süre üşüme ya da terleme gibi durumlardan kaçınmak için, kıyafet seçimine dikkat edilmelidir. Hamilelikte gripten korunmak için oda sıcaklığını da ideal düzeyde tutmaya dikkat etmek ve dış mekanlarda üşümemeye dikkat etmek gereklidir.
  5. Grip Aşısı Olmak: Gebelikte grip aşısı olmak çoğu durumda sakıncalı değildir. Hamileliğin ilk aylarında grip aşısı uygulanması, annenin bu hastalığa karşı korunmasını sağlar. Ancak riskli gebeliklerde ya da alerjik reaksiyonlarda grip aşısı yapılmayabilir.

Gebelikte alınan tüm önlemlere rağmen grip olunması durumunda ise tamamen iyileşinceye dek beslenme ve dinlenme süreçlerine azami düzeyde dikkat edilmesi gerekir. Yüksek ateş, kusma, baş dönmesi ya da halsizlik gibi belirtiler ciddi komplikasyonları beraberinde getirebilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bununla birlikte, dinlenme ve beslenmeye de dikkat edilmesi önemlidir.

  1. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının. Gribe yakalanmamak için, maske takın.
  2. Uyumadan önce, yatak odanızı mutlaka havalandırın. Sık bulunduğunuz diğer alanları da belirli aralıklarla havalandırmaya özen gösterin.
  3. Beslenme düzeninize dikkat edin. Kış aylarında, mandalina, portakal, kivi gibi C vitamini açısından güçlü olan ve antioksidan içeren meyveleri sık tüketin.
  4. Üşümemeye, uzun süre soğukta kalmamaya dikkat edin.
  5. Bağışıklık sisteminizin güçlü kalabilmesi için, dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Sık sık dinlenmeye özen gösterin.

Hamilelikte Gripten Doğal Yollarla Korunma

Hamilelikte grip aşısı sık tercih edilen bir durum değildir. Özel durumu olanlar ya da aşı olmak istemeyen kadınlar, doğal yollara başvurarak, gribe karşı önlem alabilir.

  1. Burun damlası yerine, tuz ve su ile karışım oluşturarak, nefesinizi açmayı deneyin.
  2. Boğaz ağrısı için, ada çayı ve doğal gargaralar kullanın.
  3. Öksürüğün önüne geçmek için ballı su için.
  4. C vitamini ve antioksidan açısından zengin olan meyve ve sebzeler tüketin.
  5. Dinlenme saatinizi artırın.
  6. Su tüketimini artırın. Kafein ve asit içeren içecekler tüketmeyin.
  7. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için taze sarımsak tüketin.
  8. İştahınız azalmış olsa da, beslenmenize dikkat edin.

Doğal yöntemler ile hamilelik döneminde, gribe karşı korunmak mümkün olmakla birlikte, bazı hamilelerde ya da ağır grip vakalarında doğal yöntemler kısa sürede sonuç vermeyebilir. Bu nedenle, grip olan hamilelerin doktora başvurması önemlidir.

Gebelikte grip
Gebelikte grip

Hamilelikte Grip Belirtileri

Grip, gebelik döneminde sıradan belirtiler gösterir. Ancak hastalık kısa sürede ağırlaşabildiğinden ve ciddi etkiler gösterebildiğinden, hamilelik döneminde hastalık belirtilerini ciddiye almak gereklidir. Hastalık ağırlaşmadan önlem almak, tedavinin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.

  1. Nefes almada zorluk yaşama,
  2. Göğüste veya karında ağrı hissetme,
  3. Kusma şiddetinin artması,
  4. Yüksek ateş,
  5. Burun tıkanıklığı,
  6. Öksürük, burun akıntısı,
  7. İştahsızlık,
  8. Halsizlik ve yorgunluk hissetme,

Gribin en sık görülen belirtileridir. Hamilelik döneminde, ağır hastalıklar bebeğin sağlığına zarar verebileceği ve önemli komplikasyonlar yaratabileceğinden, birkaç belirtinin görülmesi durumunda, doktora başvurmak gereklidir.

Hamilelikte Grip Olunursa Ne Yapılmalı?

Hamilelik döneminde gribi atlatmak için bilinçsiz şekilde bitki çayları içmek ya da antibiyotik kullanmak oldukça yanlıştır. Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanımı hiçbir işe yaramaz. Bununla birlikte gebelikte antibiyotik kullanmak riskli olduğundan, doktora danışmadan ilaç almamak şarttır. Bunun dışında dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:

  1. Yüksek ateş durumunda geciktirmeden doktora başvurmak gerekir.
  2. Halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtileri azaltmak için karbonhidrat açısından zengin olan besinlere ağırlık verilebilir.
  3. Boğaz ağrısını azaltmak için bitkisel içerikli pastil kullanılabilir.
  4. Gribin çabuk atlatılması için belirtiler ortaya çıktıktan sonra yatak istirahati gereklidir.
  5. Kuru hava, öksürük ve boğaz ağrısını artırabilir. Bu nedenle odaların nem oranın artırılmasına dikkat edilmelidir. Bunun için kalorifer petekleri gibi alanlara bir miktar su konulabilir.
  6. Tuzlu su ya da okyanus suyu burun tıkanıklığını azaltmak için kullanılabilir.

Gebelikte gribin neden olduğu sorunları en aza indirmek için bağışıklık sistemi güçlendirmeye dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır. Hamileliğin özellikle ilk aylarında sık yaşanan mide bulantısı ve iştahsızlık gibi sorunlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabildiğinden, beslenme düzenine gebelik ve lohusalık süreci boyunca dikkat etmek şarttır.

Hamilelikte Grip Aşısı

Grip aşısı, hamileliğin her aşamasında güvenlidir. Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde ya da hamilelik devam ederken, kış ayları yaklaştığında, grip aşısı yaptırabilirsiniz. Ancak hamilelikte grip aşısı yaptırmadan önce, doktorunuza danışmanız önemlidir. Zira, aşıya karşı vücudunuz farklı bir tepki gösterebilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde gerek ilaç kullanımı gerekse aşı için, önce doktora danışmak gereklidir.

Hamilelikte Grip Aşısının Olası Yan Etkileri

Hamilelikte grip aşısı olmak, kısa süreli yorgunluğa yol açabilir. Aşı olduktan sonra birkaç gün dinlenmek ve beslenme düzenine özen göstermek önemlidir. Buna ek olarak, aşıya karşı duyarlılığı olmayan gebelerde ek bir yan etki görünmez. Ancak aşı yaptırması sakıncalı olan hamilelerde, ateşlenme, kusma gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Hamilelik döneminde, aşı yaptırmadan önce doktora danışmak ve aşı olduktan sonra, istirahata önem vermek gereklidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir