Hamilelikte sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Yeterli miktarda su tüketmemek, idrar yolları enfeksiyonlarına, halsizliğe ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilir.
Gebelikte tüketilmesi gereken su miktarı, günlük 8-10 bardak arasındadır. Zararlı atıkların vücuttan daha kolay atılması, sindirim sisteminin daha düzenli çalışması ve vücudun sıvı ihtiyacının yeterli miktarda karşılanabilmesi için, bol sıvı tüketmek önemlidir.
Hamilelik dönemin tüketilen sıvının türü de önemlidir. Asitli ve gazlı içecekleri mümkün olduğunca azaltmak, kafein ve alkol içeren sıvıları tüketmemek bebeğin sağlığı ve annenin sağlığı açısından önem arz eder. Kahve, çay gibi içeceklerin yerine; bitki çaylarının tercih edilmesi önemlidir.
Mineral ve Vitamin İçerek İçecekler Tercih Edilmeli
Hamilelik döneminde, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral oranı da artar. Bu nedenle hamilelikte, taze sıkılmış sebze ve meyve suları tercih edilebilir. Bunun yanı sıra, mineral oranı yüksek olan maden suyu da özellikle yemeklerden sonra, sindirim sistemini rahatlatmak için tüketilebilir.
Yetersiz Sıvı Tüketimi Düşük Riski Yaratabilir
Gebelikte günlük tüketilmesi gereken su miktarının yetersiz olması, sindirim sistemi problemlerine yol açabildiği gibi, idrar yolları enfeksiyonlarının görülmesine de neden olabilir. İdrar yolları enfeksiyonları ve ciddi sindirim hastalıkları, erken doğuma ya da düşük riskine yol açabilir. Dolayısıyla, hamilelikte döneminde, sıvı tüketiminin yeterli miktarda olmasına dikkat edilmelidir.
Yaz Aylarında Su Tüketimi Artırılmalı
Sıvı tüketiminin yaz döneminde artırılması gebelikte dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Yaz aylarında artan sıvı kaybını karşılamak için, kış aylarına oranla daha fazla su içilmesi ve su içeren meyve ve sebzeleri daha fazla tüketmek önemlidir.