Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu en sık görülen gebelik rahatsızlıkları arasında yer aldığı gibi hamilelik sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Bebeğin mental ve motor gelişimini aksatabilen idrar enfeksiyonuna içi gebelikte önlem almak büyük önem taşıyor.
Hamilelik döneminde idrar enfeksiyonu görülme riski, hormonal değişiklikler nedeniyle artabilmektedir. Bunun anı sıra, idrar yollarında genişleme olması, boşaltım konusunda sorun yaratabilmektedir. İdrarın bir kısmının genişleyen kanallarda kalması, bakterilerin üremesine zemin hazırlayarak enfeksiyon riskini artırabilir.
Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar enfeksiyonu kolay fark edilebilen bir sorundur. İdrar yaparken yanma, sızlama ve idrara sık çıkma en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Bunun yanı sıra, idrardan kan gelmesi, ateş, idrar torbasında ağrı, bulantı ve kusma gibi şikayetler de idrar enfeksiyonundan kaynaklanabilmektedir. Nadir karşılaşılmakla birlikte, idrar enfeksiyonu ağrı ve sızı gibi belirtiler de vermeyebilir.
Gebelikte İdrar Enfeksiyonu Riskleri
Gebelikte idrar enfeksiyonu, bebeğin motor gelişimi ve mental gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Ancak hamilelikte idrar enfeksiyonunun yol açtığı en büyük risk erken doğum. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde oluşan idrar enfeksiyonu bebeğin erken doğumla dünyaya gelmesine yol açabiliyor.
Erken doğum, bebeklerde gelişim sorunlarına yol açabildiği gibi, zihinsel geriliğe de neden olabiliyor. Bu nedenle, hamilelik süreci boyunda idrar enfeksiyonundan korunmak için ek önlemlerin alınması önem taşıyor.
Hamilelikte İdrar Enfeksiyonundan Korunma Yolları
Hamilelikte idrar enfeksiyonu ile karşılaşma riskini azaltmak için, bol su tüketimi önem taşıyor. Yeterli miktarda su tüketmek; kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerde uzak durmak, enfeksiyon riskinin azalmasını sağlıyor. Kahve çay yerine; süt ve ayran tüketmek idrar enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek de, olası enfeksiyonel tehditlerin önüne geçilmesini sağlıyor.
- Günde en az 6-8 bardak su tüketilmelidir. Ancak şeker içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Hamilelik döneminde, vücudun enfeksiyona yatkın hale gelmesinin başlıca sebebi bağışıklık sistemidir. Bu nedenle enfeksiyonlara karşı korunmak için beslenmeye dikkat edilmesi, gerekli durumlarda multivitamin alınması önemlidir.
- Tuvalete sık çıkmaya dikkat etmek, sıkışıncaya kadar beklememek ve idrarın tamamını boşaltmaya çalışmak, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.
- Cinsel ilişki öncesinde ve sonrasında tuvalet ihtiyacının giderilmesi gereklidir.
- Genital bölgenin iyi temizlenmesi, yıkama işleminin önden arkaya doğru yapılması ve genital bölgenin ıslak kalmaması önemlidir.
- İdrar yaparken, yanma, sızlama, alt karın ağrısı gibi şikayetlerin görülmesi durumunda, geciktirmeden sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Gebelikte İdrar Enfeksiyonu Tedavisi
Hamilelik döneminde, idrar enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik sıklıkla kullanılır. Amoksisilin, Sefakleksin ve Nitrofurantoin içeren antibiyotikler, idrar enfeksiyonunun 3-7 gün içerisinde sona ermesini sağlar. Enfeksiyon sona erdikten sonra, her ay idrar kültürü yapılması da önem taşır. Bunun yanı sıra, tedavi boyunca bol su tüketimi ve tuvalete sık çıkma da tedavinin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olur.
Hamilelik döneminde erken doğum ve anne karnında ölü doğum gibi risklere yol açan idrar enfeksiyonundan korunmak için; beslenme düzenine, su tüketimine ve doktor kontrollerinin düzenli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.