Hamilelik

Hamilelikte İştahsızlık İçin Öneriler

Hamilelikte iştahsızlık dönemi, genellikle ilk üç ayda görülür. Bu nedenle ilk üç ayda anne adaylarının kilo alması zor olduğu gibi, 3. aydan itibaren anne adaylarının iştahı artmaktadır.

Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusma şikayetleri ile iştahsızlık sık görüldüğü gibi, bu sorunlar hamilelerin bebeğe karşı kendini suçlu hissetmesine de neden olabilmektedir.

Bebeğin yeterince beslenememesine neden olduğu ve bebeğin sağlıksız olacağını düşünen anne adayının psikolojisini olumsuz etkileyen bu durum da iştahının azalmasına yol açar.

Gebelikte Uzun Süren İştahsızlık

Gebelikte beslenme, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşıdığı gibi, uzun süren iştahsızlık ve bulantı ya da kusma durumlarında doktora başvurmak gerektiği unutulmamalıdır.

Gebelikte, 4. aydan itibaren, gebeliğe bağlı olarak değişen vücut mekanizması daha düzgün çalışmaya başladığından hamilelerin iştahsızlığı geçtiği gibi, kilo alamama sorunu da ortadan kalkar. Ancak farklı sebeplere bağlı olarak, hamilelikte iştahsızlık 4 aydan uzun sürebilmektedir.hamilelikte iştahsızlık

2. trimesterda görülen iştahsızlık sorunları, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceği gibi, anne sağlığına da zarar verir. Genetik faktörler, sağlık problemleri, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı ya da bebeğe bağlı sebeplerle oluşabilen uzun süreli iştahsızlık ve yeme bozuklukları durumunda, uzmanlardan yardım almak şarttır.

Hamilelikte Yaz İştahsızlığı

Gebelikte iştahsızlık, yaz aylarında daha sık görüldüğü, bulantı ve kilo alamama sorunlarına da sıcak havalarda daha sık rastlanır. Bu dönemde aşırı sıcaklardan mümkün olduğunca uzak durmaya ve güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya çalışmak önemlidir.

Sık sık duş almak, sıvı tüketimine önem vermek ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak da hem sindirim sistemi açısından hem de metabolizmanın hızlı çalışması açısından büyük önem taşımaktadır.

Hamilelikte yaz iştahsızlığından olumsuz etkilenmemek için taze meyve ve sebze tüketimine önem vermek, bol su tüketmek, aşırı tuzlu ve yağlı gıdaları tüketmekten kaçınmak ve öğünleri çoğaltarak, porsiyonları azaltmak gerekiyor.

Gebelikte İştahsızlığa Karşı Öneriler

  • Az az ve sık sık beslenin.
  • Bol su, taze sıkılmış meyve suyu ve maden suyu tüketin.
  • Yağlı yiyeceklerden kaçının.
  • Makarna, ekmek gibi yüksek miktarda un içeren yiyecekler, bebeğe önemli faydalar sağlamaz. Bu nedenle hamur işi yerine, vitamin veya protein içeren meyve ve sebzeler ile süt ürünlerini tercih edin.
  • Kalsiyum açısından zengin olan yiyecekleri sık tüketin.
  • Ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler tüketin.
  • Mide bulantısını önlemek için havuç ya da kraker yiyin.
  • Sıcak havalarda sık sık ılık duş alın ve öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının.

hamilelikte beslenme düzeni nasıl olmalı

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 11 Besin

Hamilelikte iştahsızlık yaşıyorsanız almanız gereken besin değerlerinden mahrum kalmış olabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki besinler önerilmektedir:

Süt Ürünleri

Hamilelikte, büyüyen fetüsün gereksinimlerini karşılamak için ekstra protein ve kalsiyum tüketmeniz gerekir. Süt ürünleri iki çeşit yüksek kaliteli protein içerir: kazein ve peynir altı suyu. Süt, en iyi kalsiyum kaynağıdır ve yüksek miktarda fosfor, çeşitli B vitaminleri, magnezyum ve çinko sağlar. Yoğurt, özellikle hamile kadınlar için faydalıdır.

Bakliyat

Bu yiyecek grubuna mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yerfıstığı dahildir. Baklagiller, mükemmel bir vücut bazlı lif, protein, demir, folat (B9) ve kalsiyum kaynaklarıdır. Bunların tümüne hamilelik sırasında vücudunuzun daha fazla ihtiyacı vardır.

Tatlı Patates

Tatlı patatesler, vücudunuzda A vitaminine dönüşen bir bitki bileşiği olan beta-karoten bakımından çok zengindir. A Vitamini büyüme ve çoğu hücre ve dokuların farklılaşması için gereklidir. Sağlıklı fetal gelişim için çok önemlidir. Hamile kadınların genellikle A vitamini alımlarını% 10-40 oranında artırmaları önerilmektedir.

Somon

Somon omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Hamile kadınlar da dahil olmak üzere çoğu kişi menüsünde omega-3’ü yeterince alamıyor. Omega-3 yağ asitleri hamilelik sırasında fetüsün beynini ve gözlerini oluşumuna yardımcı olur.

Yumurtalar

Yumurtalar, ihtiyacınız olan hemen hemen her besin maddesinin bir kısmını içerdiklerinden, nihai sağlık gıdalarıdır. Büyük bir yumurta 77 kalori, kaliteli protein ve yağ içerir. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içerir. Yumurtalar harika bir kolin kaynağıdır. Kolin, beyin gelişimi ve sağlığı da dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok işlem için önemlidir.

Brokoli ve Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Brokoli ve lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzeler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu içerir. Bunlar lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum içerir. Ayrıca, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler antioksidanlar bakımından zengindir.

Yağsız Et

Et yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Demir, kırmızı kan hücreleri tarafından hemoglobinin bir parçası olarak kullanılan temel bir mineraldir. Vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen vermek önemlidir. Hamile kadınların kan hacmi arttıkça daha fazla demire ihtiyaçları vardır. Bu özellikle üçüncü trimesterde önemlidir.

Meyveler

Meyveler su, sağlıklı karbonhidrat, C vitamini, lif ve antioksidanlarla doludur. Genellikle vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için de önemlidir.

Kepekli Tahıllar

Tam tahılları yemek, hamile kadınların, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde, artan kalori gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olabilir. Rafine tahılların aksine, kepekli tahıllar lif, vitamin ve bitkisel bileşiklerle doludur. Yulaf ve kinoa da önemli miktarda protein içermektedir.

Avokado

Avokado çok fazla tekli doymamış yağ asidi içerir. Ayrıca lif, B vitamini, K vitamini, potasyum, bakır, E vitamini ve C vitamini bakımından da zengindir. Yüksek sağlıklı yağ, folat ve potasyum içeriği nedeniyle avokado hamile kadınlar için mükemmel bir seçimdir.

Kuru Meyve

Kuru meyve genellikle kalori, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir parça kurutulmuş meyve, taze meyve ile aynı miktarda besin içerir. Bu nedenle, bir porsiyon kuru meyve folat, demir ve potasyum dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral alımının büyük bir yüzdesini sağlayabilir.

Gebelikte, hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı beslenebilmesi için; besin değeri yüksek olan gıdaları tüketmeniz önem taşıdığı gibi, uzun süren iştahsızlık durumlarına karşı geciktirmeden doktora başvurmanız önem taşıyor. Hamilelikte iştahsızlık gözardı edilebilecek bir durum değildir.

43 Yorum

43 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir