Hamilelik

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar? Nasıl Giderilir?

Hamilelikte kabızlık sık rastlanan bir belirtidir. Peki hamilelikte kabızlık ne zaman başlar? Nasıl giderilir?

Gebelik hormonlarının bağırsak hareketlerini yavaşlatması, büyüyen uterusun bağırsaklar üzerine baskı yapması, demir preparatlarının kullanılması, yetersiz sıvı alınması, yetersiz egzersiz ve yanlış beslenme alışkanlığı nedeniyle kabızlık ve gaz problemleri gebeliğin her döneminde sık karşılaşılan bir problemdir.

Gebelik hormonları tüm düz kaslarda olduğu gibi sindirim sisteminin düz kaslarında da gevşemeye neden olur. Bu gevşeme bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla sonuçlanır. Ayrıca gebeliğin son dönemlerine doğru iyice büyümüş olan rahmin rektuma (kalın bağırsağın son kısmı) baskı yapması da kabızlık gelişmesini kolaylaştırıcı bir etkendir.

Hamilelikte kabızlık

Kabızlık Neden Olur?

Gebelikte en sık görülen ve rahatsızlık verici olan durumlardan biridir. Kabızlığın nedeni, sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen uterusun bağırsaklara yaptığı baskıdır.

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Giderilir?

Kabızlıktan yakınılıyorsa hemen ilaç tedavisine başlamadan önce yapılabilecek bazı şeyler vardır. Liften zengin yiyecekler ve fazla sıvı alma kabızlığı önler veya hafifletir. Her türlü çiğ sebze meyve, yeşil salata, kepek ekmek vb. yenmelidir. Meyve ve sebzeler, gebenin ihtiyacı olan lifi almasını sağlar. Kuru kayısı, kuru erik ve incir kompostoları da kabızlığa iyi gelir. Sabah kahvaltısından önce bir bardak ılık su içmek, her gün sabahları aynı saatte tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirmek, günlük yürüyüşler yapmak alınacak diğer önlemlerdendir.

Hamilelikte kabızlık

Günde iki litre sıvı almak, sebze ve meyve, yulaf ezmesi gibi lifli besinleri daha fazla ve her gün tüketmek ve doktorun önerdiği ölçüde düzenli egzersiz yapmak mutlaka faydalı olacaktır. Tuvalete çıkma ihtiyacı ortaya çıktığında bu ertelenmemelidir. Bazı anne adayları sabah kahvaltısından önce içilen bir bardak ılık suyun da kendilerine yardımcı olduğunu belirtmektedir.

  • Sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinleri tüketme
  • Günde 8-10 bardak sıvı tüketme
  • Sık sık az miktarda yemek yeme ve besinleri iyi çiğneme
  • Sabahları aç karnına ılık su içme
  • Doğal laksatif etkileri nedeniyle kuru erik, inci ve kuru kayısı tüketme (3- 5 adet)
  • Yürüyüş ve egzersiz yapma
  • Dışkılama hissi geldiğinde mümkün olduğunca geciktirmeme
  • Her gün aynı saatte tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirme.

Her türlü sağlık sorununuzda öncelikle doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzun önerisi dışında davranmak sağlığınız açısından tehlikeli olabilir. Sağlıklı bir gebelik dönemi diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir