Hamilelikte Mide Sorunları

Bulantı ve kusma, hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde birçok anne adayının yaşadığı sorunların başında gelir. Ancak hamilelikte yaşanılan bu sorun, bazı önlemlerin alınması halinde en az seviyeye indirgenebilir. 

Bulantı ve kusma, hamileliğin en erken belirtisidir ve hamilelerin yüzde 60-80’inde görülür. Hafif sabah bulantıları ise, hemen hemen her hamile kadının yaşadığı bir durumdur. Bulantılar genellikle 5-6’ıncı haftalarda başlar, 8’inci haftada şiddetlenir ve bazen 14-16’cıyı haftaya doğru azalırken, bazense doğuma kadar devam edebilir.

Yaşanılan bu durumu, tek bir kaynağa bağlamak doğru olmaz. Bulantı ve kusmanın başlıca nedenleri, gebelik hormonları, tiroid bezinin fazla çalışması, psikolojik ve genetik durumlardır. Bunların yanı sıra, parfüm, sigara, kızartma gibi kokular da bulantının tetiklenmesine neden olur.

Bulantı ve kusmayı önlemek için neler yapılmalıdır?

  • Yemek yapılırken mutfaktan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır,
  • Sık sık ama az yemek tüketilmelidir,
  • Yemek yeme, yatmadan en az 2 saat önce bırakılmalıdır,
  • Baharatlı yemeklerden uzak durulmalıdır,
  • Alkol, sigaradan uzak durulmalı, asitli içecekler tüketilmemelidir,
  • Sabahları kalkınca tuzlu kraker yemek, gün içerisinde zencefil çayı içmek bulantının önüne geçmede faydalı olacaktır.

Mide yanması ve reflüye karşı neler yapılmalıdır?

Mide yanması ve reflüye karşı yapılması gereken ilk şey, fazla kilo alımından kaçınmaktır. Yatılan yatağın başını yükseltmekte, yemek aralarında bol su tüketmekte ve mümkün olduğunca rahat giysiler giymekte fayda vardır. Besinler, çok sıcak haldeyken tüketilmemelidir. Yemeğin ardından hemen yatmamalı ve öne doğru ani eğilişler yapılmamalıdır.

Bu unsurlar, mide bulantılarınızın ve kusmalarınızın önüne geçmede yararlı olacaktır.