Hamilelik

Hamilelikte Varis Neden Olur?

Hamilelikte varis neden olur? Nasıl geçer? Hamilelikte varis doğumdan sonra geçer mi? Tüm soruların cevapları yazıda.

Hamilelikte Varis

Gebelikte vulva ve perinede damarlaşmanın artması ve büyüyen uterusun baskısı ile varislere eğilim artar. Dış üreme organlarının renginde nispeten koyulaşma meydana gelir ve mavi-mor bir renk alır.

Gebelik ilerledikçe büyüyen uterus, karın içindeki ve kasık bölgesindeki damarlara baskı uygular. Bunun sonucunda öncelikle bacaklarda olmak üzere toplardamarlar genişleyip kıvrılarak cilt yüzeyinden görünür hâle gelmeye başlar, buna varis adı verilir. Bu durum hafiften ağıra kadar değişebilir. Bazen vulvada da bu tür variköz genişlemeler olabilir. Bunlar gebelik süresince olağan kabul edilir.

Büyüyen rahmin ana toplardamarlara bası yapması sonucu basının altında kalan toplardamarların içindeki basınç artar ve bu damarlar daha belirgin hâle gelir. Özellikle ayakta uzun süre durmak zorunda olanlarda var olan varisler belirginleşebilir ya da bu varisler ilk kez gebelik döneminde ortaya çıkabilir.

hamilelikte varis

Hamilelikte Varis Nasıl Anlaşılır?

Ödem kontrolü sırasında baldırlar ve diz arkası gözlenerek varis olup olmadığı belirlenmelidir. Vulvada varis olup olmadığı olabilecek bulgular anlatılarak sorulmalıdır. Vulvadaki varisler, normal doğum sırasında yırtılarak büyük ven kanamalarına yol açma, bacaktaki varisler ise tromboflebit gelişimi yönünden önemlidir.

Hamilelikte Varis Doğumdan Sonra Geçer mi?

Doğumdan sonra birkaç hafta içinde genellikle kendiliğinden kaybolur.

Gebelikte Varis Nasıl Geçer?

Bu süre içerisinde yürüyüş yapılabilir, oturulduğu zaman bacaklar uzatılarak hafif yükseltilir. Ayrıca varis çorabı giymek varislerin şiddetini azaltmaya yardımcı olur.

Ayakta uzun süre durmaktan kaçınmak, mümkün olan her durumda istirahat etmek, doktorun önerdiği egzersizleri uygulamak, otururken ya da yatarken ayakları vücuttan daha yüksekte tutmak gibi önlemlerle varis gelişimi önlenebilir ya da en azından hafifletebilir. Bacakların dolaşımını daha da bozacak olan bel kısmı dar kıyafetler giymekten kaçınılmalıdır.

  • Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmamalıdır
  • Sıcak su ile banyo yapmamalıdır.
  • Sauna, jakuzi ve buhar banyosu kullanmamalıdır.
  • Sıcak havalarda ve uzun süre ayakta kalınan durumlarda varisli bölgeyi soğuk su ile yıkamalı ve istirahat edilmelidir.
  • Varis çorabını yataktan kalkmadan önce giymelidir. ·
  • Yürüyüş yapmalıdır.
  • Dinlenme sırasında ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırmalıdır.

Bu durumda doktora danışmanız önerilir. Doktorun onayını almadan herhangi bir egzersiz yapmamalısınız.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir