Hamilelik

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Alınması Gereken Vitaminler

Hamile kalmadan önce anne adayının kan değerlerindeki yetersizliklerin belirlenip bu yetersizliklerin yapılan vitamin ve mineral eklemeleri ve günlük besin tüketimine yapılan eklemelerle giderilmesi anne ve bebek sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.

Hamilelik Beslenmesi

Hamile kalmadan önce kilo kontrolünün yapılması, sağlıklı ve dengeli beslenmenin öğrenilmesi ve olumlu beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesi, çok önemlidir.

Fazla kilolarla başlayan bir hamilelik dönemi hem anne adayı için riskli ve zor geçecektir ve doğumun daha zor olmasına neden olabilecektir, hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecektir.

Bunun dışında fazla kilolar hamile kalmayı da zorlaştırabilmektedir. Şişmanlıkta yumurtalıkların etrafındaki yağ miktarının fazla olması, kadının hormonal dengesinin bozulmasına neden olabilir.

Normal bir kiloda olan hamile için ekstradan bebeğin ihtiyacı olan kalori miktarı 300’dür. Mideniz bir çöplük değil ve ona önünüze ne geldiyse göndermeniz doğru değil. Bunun yerine, hem bebeğiniz hem de sizin için değerli olan besinleri tercih edin.

Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenmenin çocuk sağlığına etkileri

Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenme, hamilelikte oluşabilecek sağlık sorunları için önemli bir risk faktörüdür çünkü hamilelikte döl, annenin aldığı besin öğelerinin plasenta aracılığı ile döle taşınması sayesinde büyür. Döl ve anne arasındaki iletişimi sağlayan organ plasentadır ve bu gelişmeyi sağlamak için protein, kalsiyum, demir, Folik asit, C vitamini, D vitamini, B12 gibi besin öğelerine ihtiyaç duyulur.

Hamilelikte yetersiz ve dengesiz beslenen annelerin, yeterli ve denegeli beslernenlere oranla, daha fazla pramatüre ve ya düşük doğum ağırlıklı bebeklere sahip oldukları veya doğumsal anomali durumları yaşadıkları görülür.

Hamile kalmadan önce anne adayının kan değerlerindeki yetersizleklerin belirlenip bu yetersizliklerin yapılan vitamin ve mineral eklemeleri ve günlük besin tüketimine yapılan eklemelerle giderilmesi anne ve bebek sağlığı açısından çok faydalı olacaktır.

Emziklilikte ise anne süt salgılar. Bu süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt salınımı için alınması gerekli bseinler de annenin kendşi besin gereksinimlerine eklenerek verilmelidir.Hamilelikte Sağlık

Hamilelikte Gerekli Vitamin ve Mineraller

A vitamini

Vitamin A tüm canlılarda çok önemli bir vitamindir çünkü hücreyi koruma, üreme, bağışıklık sistemi ve görme için gereklidir. Bu gereklilik, özellikle büyüme e doku gelişiminin hızlı olduğu hamilelik, bebeklik ve erken çocukluk döneminde daha da artar.

A vitamini gereksinimi özellikle hamileliğin ilk 3 ayında daha fazladır.Bu dönemde A vitaminin yetersiz tüketilmesi, düşüklere ve doğumsal anomalilere neden olabilir.

D vitamini

Hamilelikte D vitamini tüketiminin aşırı veya yetersiz olması doğumsal anomalilere, zeka geriliğine neden olabilir. Bu nedenle D vitamini tüketimin yeterli miktarda olması çok önemlidir.

Folik Asit

Folik asit, bebeğin beyin ve omurilik oluşumu için gerekli bir B vitamini çeşididir.

Hamilelik döneminde folik asit, demir ve D vitamini gereksinimi 2 katına çıkar. Hamile bir kadının yeterli oranda folik asit alabilmesi için günde 20 tabak brokoli, 39 tabak bezelye, 34 adet yumurta ya da 54 dilim ekmek yemesi gerekir. Yani hamilelikte beslenme kalitesi açısından folik asit alımına dikkat edilmelidir.

Bu nedenle anne adayının folik asit içeren multivitamin ve mineralleri hamilelik öncesi ya da en azından hamileliğin ilk 3 ayı boyunca kullanmaya başlaması, çocuğun zeka gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Vücutta depolanabilen bir vitamin çeşidid de olmadığı için mutlaka hamilelikten önce ve hamileliğin ilk 3 ayında takviye edilmesi gerekiyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir