Hamilelik

Hamileyken Yenmesi Gereken 11 Yiyecek

Hamileyken yenmesi gereken yiyecekler nelerdir, bu yiyeceklerin size faydaları nelerdir? Haydi birlikte göz atalım.

Hamilelikte sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi çok önemlidir. Bu süre zarfında, vücudunuzun ek besinlere, vitaminlere ve minerallere ihtiyacı vardır. Aslında, ikinci ve üçüncü trimesterlerde her gün 350-500 ekstra kaloriye ihtiyacınız olacak. Kilit besinlerden yoksun bir beslenme biçimi, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı kilo alımı da gebelikte diyabet, hamilelik veya doğum komplikasyonları riskini artırabilir. Basitçe söylemek gerekirse, sağlıklı ve besleyici yiyecekler seçmek, sizin ve bebeğinizin sağlığını güvence altına alır. Ayrıca doğum yaptıktan sonra hamilelik kilonuzu vermeniz çok daha kolay olacaktır. İşte hamileyken yenmesi gereken için 11 besleyici yiyecek:

Hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler

Hamileyken Yenmesi Gereken Yiyecekler

Süt Ürünleri

Hamilelikte, büyüyen fetüsün gereksinimlerini karşılamak için ekstra protein ve kalsiyum tüketmeniz gerekir. Süt ürünleri iki çeşit yüksek kaliteli protein içerir: kazein ve peynir altı suyu. Süt, en iyi kalsiyum kaynağıdır ve yüksek miktarda fosfor, çeşitli B vitaminleri, magnezyum ve çinko sağlar. Yoğurt, özellikle hamile kadınlar için faydalıdır.

Bakliyat

Bu yiyecek grubuna mercimek, bezelye, fasulye, nohut, soya fasulyesi ve yerfıstığı dahildir. Baklagiller, mükemmel bir vücut bazlı lif, protein, demir, folat (B9) ve kalsiyum kaynaklarıdır. Bunların tümüne hamilelik sırasında vücudunuzun daha fazla ihtiyacı vardır.

Tatlı Patates

Tatlı patatesler, vücudunuzda A vitaminine dönüşen bir bitki bileşiği olan beta-karoten bakımından çok zengindir. A Vitamini büyüme ve çoğu hücre ve dokuların farklılaşması için gereklidir. Sağlıklı fetal gelişim için çok önemlidir. Hamile kadınların genellikle A vitamini alımlarını% 10-40 oranında artırmaları önerilmektedir.

Somon

Somon omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Hamile kadınlar da dahil olmak üzere çoğu kişi menüsünde omega-3’ü yeterince alamıyor. Omega-3 yağ asitleri hamilelik sırasında fetüsün beynini ve gözlerini oluşumuna yardımcı olur.

Yumurtalar

Yumurtalar, ihtiyacınız olan hemen hemen her besin maddesinin bir kısmını içerdiklerinden, nihai sağlık gıdalarıdır. Büyük bir yumurta 77 kalori, kaliteli protein ve yağ içerir. Aynı zamanda birçok vitamin ve mineral içerir. Yumurtalar harika bir kolin kaynağıdır. Kolin, beyin gelişimi ve sağlığı da dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok işlem için önemlidir.

Brokoli ve Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Brokoli ve lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzeler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin çoğunu içerir. Bunlar lif, C vitamini, K vitamini, A vitamini, kalsiyum, demir, folat ve potasyum içerir. Ayrıca, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler antioksidanlar bakımından zengindir.

Hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler

Yağsız Et

Et yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Demir, kırmızı kan hücreleri tarafından hemoglobinin bir parçası olarak kullanılan temel bir mineraldir. Vücudunuzdaki tüm hücrelere oksijen vermek önemlidir. Hamile kadınların kan hacmi arttıkça daha fazla demire ihtiyaçları vardır. Bu özellikle üçüncü trimesterde önemlidir.

Meyveler

Meyveler su, sağlıklı karbonhidrat, C vitamini, lif ve antioksidanlarla doludur. Genellikle vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için de önemlidir.

Kepekli Tahıllar

Tam tahılları yemek, hamile kadınların, özellikle ikinci ve üçüncü trimesterlerde, artan kalori gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olabilir. Rafine tahılların aksine, kepekli tahıllar lif, vitamin ve bitkisel bileşiklerle doludur. Yulaf ve kinoa da önemli miktarda protein içermektedir.

Avokado

Avokado çok fazla tekli doymamış yağ asidi içerir. Ayrıca lif, B vitamini, K vitamini, potasyum, bakır, E vitamini ve C vitamini bakımından da zengindir. Yüksek sağlıklı yağ, folat ve potasyum içeriği nedeniyle avokado hamile kadınlar için mükemmel bir seçimdir.

Kuru Meyve

Kuru meyve genellikle kalori, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bir parça kurutulmuş meyve, taze meyve ile aynı miktarda besin içerir. Bu nedenle, bir porsiyon kuru meyve folat, demir ve potasyum dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral alımının büyük bir yüzdesini sağlayabilir.

Tüm bu besinler doktor kontrolünde ve ölçülü şekilde tüketilmelidir. Her şeyin fazlasından kaçınmak gerekir. Ayrıca su tüketimine de dikkat etmek gerekir. Hamilelikte yeterli miktarda su içmek oldukça önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir