Hangi yaşta hangi müzik aleti kullanılacağı ebeveynler için merak konusu. Müziğin çocuk gelişimine sayısız faydası var. Bu sebeple ebeveynler çocukları bir enstrüman çalsın istiyor. Fakat hangisi? Çocuğunuz için en uygun enstrümanı seçin.
Erken yaşta müzik eğitimi alan çocukların algısı daha hızlı geliştiği gibi, küçük yaştan itibaren enstrüman çalmaya başlayan çocukların düşünme becerileri de artıyor.
Müzik eğitimi almak, çocukların hafızasını güçlendirdiği gibi, psikomotor hareketlerini de olumlu etkiliyor. Çocukların erken yaşta müzik eğitimi alması ya da müzikle ilgilenmeye başlaması, duygusal yapısının ön plana çıkmasına yardımcı olduğu gibi, çocuğun genel kültürünün de artmasını sağlıyor.
Hayata bakış açısını değiştiren müzik, çocuğun kendini daha iyi ifade etmesini sağlıyor. Bununla birlikte, spor yapan çocuklar gibi, müzikle ilgilenen çocuklar da kendilerine daha fazla güveniyor. Okul çağındaki çocukların, yalnızca derslerine odaklanmalarını teşvik etmek doğru bir tutum olmadığı gibi, çocukların; tiyatro, müzik, spor, resim, bilim gibi alanlara yönlendirilmesi gerekiyor.
Hobi ya da ilgi alanı olmanın ötesinde, çocukların hem zihinsel hem de duygusal gelişimini destekleyen bir faaliyet olan müzik, birçok çocuğun kendini hızlı bir şekilde geliştirebildiği alanlar arasında yer alıyor. Bu sayede, çocuğun özgüveni artığı gibi, sosyal çevresi de genişliyor.
Yapılan araştırmalara göre; sanat, kültür ya da spor alanında başarılı olan öğrenciler, genellikle derslerinde de daha yüksek başarı gösteriyor. Bu nedenle, çocukların müzik, sanat, spor, bilim gibi çeşitli faaliyetlere teşvik edilmesi ve çocuğun kendisini geliştirebileceği bir ortam hazırlanması gerekiyor.
Müziğin Çocuk Gelişimine Etkisi
Müzik, yapısı itibariyle eğitsel bir nitelik taşır. Yeryüzündeki herkes, müzikle olan ilişkisine göre ondan bir şeyler alır, bir şeyler öğrenir ve kazanır.
Günümüzde, bilgiye olan ihtiyaç gitgide artmaktadır. Bu ihtiyaç, dolayısıyla eğitime olan ihtiyacı doğurur. Müzik, yüzyıllardır bir eğitim aracı olarak kullanılmaktadır. Bir çocuğu sanat yoluyla eğitmek ise, en önemli eğitim yollarından biridir. Müzik eğitimi alan bir çocuğun kendilerini ifade etme ve iletişim kurabilme yetenekleri gelişir.
Kültürel birikim sağlanır
Müzik, insanlığın ortak dilidir ve içinde bulunduğu toplumun tüm kültürel öğelerini taşır. Bu bakımdan müzik eğitimi alan bir çocuk, kendi ülkesi tanımasının yanısıra diğer ülkeleri de tanır. Onların kültürlerini anlayarak, kültürel birikim kazanır.
Psikomotor (zihin-kas uyumu) gelişim desteklenir
Çocuğun müziğe sesiyle eşlik etmesi, ritme uyarak dans figürleri oluşturması psikomotor gelişimini destekler. Enstrümanlar, çocuğun psikomotor gelişimlerine oldukça büyük katkı sağlar.
Müzik, çocukların sosyalleşmesine olanak sağlar
Müzik eğitimi alan bir çocuğun özellikle bir grupla birlikte şarkı söylemesi, onlarla işbirliği içerisinde olması ve uyum sağlamayı öğrenmesi çocuğun sosyalleşmesini sağlar.
Akciğer gelişimi desteklenir
Enstrümanla çalışma, büyük ve küçük kasların çalışmasını ve gelişmesini sağlar. Şarkı söylerken solunum kontrolü oluşur ve akciğer gelişimi desteklenir.
Dünyaya bakış açısı değişir ve zekâ gelişimi desteklenir
Müzik eğitimi, çocuğun hayatı değişik bakış açılarıyla algılamasında ve onu yorumlamasında, düşünme sistemini geliştirmesinde etkili olur.
Müzik dinleyen bir çocuk, dinlemeyi, dikkatini yoğunlaştırmayı, sesleri tanımayı ve ayırt etmeyi öğrenir. Bunun yanı sıra, müzik dinleyenlere karşı sessiz kalarak saygı göstermesini gerektiğinin de farkında varır.
Çocuğun dinlediği müzikleri hatırlaması, müzik ile konu arasında bir neden-sonuç ilişkisi kurması zekâ gelişimine katkı sağlar.
Dil gelişimi desteklenir
Dil, okulöncesi dönemde gelişir. Bu dönemde tekerlemeler ve şarkılar söylemek, çocuk okula başladığında yazma öğrenimini kolaylaştırır.
Hangi Yaşta Hangi Müzik Aleti?
Uzmanlar 5 yaşından itibaren her çocuğun bir müzik aleti çalmayı öğrenebileceğini söylüyor. Fakat çocuktan beklentiyi yüksek tutmayın. Her çocuğun müziğe yeteneği olmak zorunda değil. Çalışarak her çocuk bir müzik aleti çalabilir. Fakat bu, çocuğun virtüöz olacağı anlamına gelmez. Zaten önemli olan da çocuğun müzikle etkileşimidir. Bırakın çocuğunuz iyi vakit geçirsin. Akranlarıyla sosyalleşsin. Müziğin ritmine kapılsın. Onu hiçbir konuda olduğu gibi bu konuda da zorlamayın. İstediği müzik aletini çalması konusunda özgür bırakın. Onu destekleyin.
Fakat çocuğun yaşına uygun müzik aletini bulmak da önemli. Bu konuda uzmanların görüşlerini dikkate alın.
- Okul öncesi grubu: Perküsyon.
- 5 -6 yaş gurubu: Piyano, flüt ve bateri.
- 9 – 10 yaş grubu: Bağlama.
- 10 – 11 yaş grubu: Gitar ve keman.
- 12 yaş gurubu: Ney.
- 13 – 14 yaş grubu: Klarnet.
Unutmayın, müzik ruhun gıdasıdır. Çocuğunuzun gelişimini önemseyin.