Çevremizde gördüğümüz varlıkların bir kısmı hareketli, bir kısmı hareketsizdir. Taş, masa, bina gibi varlıklar hareketsizdir. Kedi, insan, tren gibi varlıklar ise hareketlidir. Hareket, bir varlığın başka bir noktaya göre yer değiştirmesidir.
Canlı varlıklar kendi kendilerine hareket ederlerken cansız varlıklar dışarıdan bir etki olmadan hareket edemezler. Canlı varlıklardan koşan insan, yürüyen hayvan yüzlerini güneşe çeviren bitkiler kendiliğinden hareket ederler. Kalemin yukarı aşağı doğru hareketi, topun ileriye doğru gidiş hareketi dışarıdan etki edildiğinde gerçekleşir.
Hareket eden varlıkların bir kısmı hızlı bir kısmı yavaş davranır. Buna varlıkların hareketlerinin süreleri karşılaştırılarak karar verilir. Ne kadar zamanda ne kadar yer değiştirdikleri önemlidir. Belli bir mesafeyi ne kadar kısa sürede tamamlıyorsak o kadar hızlıyız, demektir. Yarış yapan kişiler hızlı hareket eder. Güneş ışınlarından tam olarak yararlanmak isteyen bitkiler ise yapraklarını güneşe çevirirken yavaş hareket ederler.
Tekerleğin icadıyla varlıkların hızlı hareket etmesi sağlanmıştır.
Varlıkların hareket türleri sallanma, yön değiştirme ve dönme şeklinde de olur. Uçak, kalkış esnasında hızlanma hareketi, araba kırmızı ışığa doğru gelirken veya yarış yapan kişilerin yarış bitimindeki hareketi yavaşlama hareketi, salıncaktaki çocuk sallanma hareketi, atlıkarınca, pervane, dönme dolap, anahtar dönme hareketi, atılan top yön değiştirme hareketi yapar.
Doğada kendiliğinden oluşan hareketler vardır. Yağmurun veya karın yağması, rüzgarın esmesi, nehirlerin akması, volkanların patlaması, deniz dalgaları, çığın düşmesi kendiliğinden oluşan hareketlerdir.
Kendini Dene:
- ‘Hareket’ sözcüğünü açıklayın.
- Hareket çeşitleri nelerdir?
- Market arabasını kullanımını, asansörün hareketini ve yüzme esnasındaki kişinin durumunu hareket özelliklerine göre karşılaştırın.