Minyatür sanatının günümüzdeki tek aktif temsilcisi Henry Kupjack’ın minik ama her detayı kusursuz ‘Minyatür Odalar’ında heyecanlı yolcuğa çıkmaya hazır mısınız?
Büyük bir yeteneğin küçük düşündüğünde neler yapabildiğine tanıklık etmeniz için 20 adet âminyatür oda’ ZEN Diamond ana sponsorluğunda ve THY’nin desteğiyle Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmek üzere kapılarını sanatseverlere açtı.
Her zaman daha iyisini yapma hedefi ile hareket eden Rahmi M. Koç Müzesi yeni bir sergi projesini hayata geçiriyor. Amerikalı Sanatçı Henry Kupjack’in, eşi benzerine zor rastlanan gerçeklikteki kusursuz ve büyüleyici âMinyatür Odaları’ İstanbul’a geliyor. Her bir detayı titizlikle ve aslına uygun bir şekilde ele alınan âMinyatür Odalar’, dünya tarihinde iz bırakmış dönemlerin yaşam tarzını, mimari özelliklerini ve en önemlisi ruhunu yansıtıyor.
Sanatının günümüzdeki tek temsilcisi olan Henry Kupjack’ın yoğun emek isteyen çalışmaları sonucu ortaya çıkan bu eserler; Florida Naples Sanat Müzesi, Winterthur Müzesi, Chicago Sanat Enstitüsü, Boston Kütüphanesi ve Illinois Devlet Müzesi gibi dünyanın belli başlı müze ve galerilerde sanatseverlerin beğenisine sunulmaktadır.
Dünyanın en değerli taşı olan pırlantayı özenle işleyerek kullanıcısına ayrıcalık yaşatan ZEN Diamond ana sponsorluğunda ve Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı THY’nin desteği ile Türkiye’ye getirilen “Hayallere Sığmayan Minyatür Odalar” Sergisi, kapılarını sanatseverlere açtı. 15 Mart 2009 tarihine kadar açık kalacak sergi Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçileri ile buluşacak.
İşte o minyatür odalardan bazıları;
Raleigh Tavernası Dauphine* Yemek Odası, Williamsburg, 1770’ler, (Sanatçı: Eugene Kupjack, Yapım yılı: 1983, Henry Kupjack Koleksiyonu)
Blackwell Misafir Odası, 1760
(Sanatçılar: Eugene ve Henry Kupjack, Yapım yılı: 1982, Henry Kupjack tarafından Winterthur Müzesi’ne süreli olarak verilmiştir.)
New Orleans Oturma Odası, 1850
(Sanatçılar: Eugene ve Henry Kupjack, Yapım yılı: 1982, Henry Kupjack Koleksiyonu)