Hıdırellez Bayramı

Hıdırellez Türkiye ve Türkiye’ye yakın kültürlerde kutlanan ve baharı müjdeleyen bayramıdır. 5 Mayıs’ı, 6 Mayıs’a bağlanan gecede kutlanan Hıdırellez Bayramı kış ile yaz günlerini birbirinden ayırır. 6 Mayıs ile 4 Kasım arasındaki süre Hızır Günleri olarak bilindiği gibi, yaz günlerini temsil eder. 4 Kasım ile 5 Mayıs arasındaki süre ise kış günlerini temsil eder.

Hıdırellez Gelenekleri

Hıdırellez 5 Mayıs gecesinde kutlanır. Genellikle ağaçlık alanlarda ya da su kenarlarında kutlanan Hıdırellez Bayramı’nda, taze kuzu eti, kuzu ciğeri ve baharın taze bitkileri yenilmesi bir adettir. Bazı araştırmacılara göre Hıdırellez geleneği, Orta Asya’ya kadar uzanmaktadır.

Hıdırellez İnançları

Hıdırellez gecesinde, Hızır Peygamberin yeryüzüne inerek, insanlara şifa ve bereket dağıttığına inanılır. Bu nedenle, birçok gelenekte Hıdırellez gecesinde; kırmızı kurdale bağlanıp gül ağacına asılarak dilek dikilir. Bu şekilde bir yıl içerisinde dileklerin gerçekleşeceğine inanılır. Ancak kırmızı kurdale bağlayıp dilek dilendikten sonra, dileğin gerçekleşmesi için de çaba sarf edilir.

Kurdale geleneğinin yanı sıra, ateş üzerinden atlama geleneği de çok yaygındır. Hıdırellez Bayramı’nı kutlamak için yakılan ateşin üzerinden atlanarak dilek dilenir. Bu inançlar, günümüzde geçerliliğini korumakla birlikte, birçok insan tarafından geleneksel olduğu için sürdürülmektedir.

Hıdırellez gelenekleri, Hıdırellez Bayramı’nın kutlandığı bölgelerde de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; Kütahya ve Trabzon bölgesinde yoğurt mayalama geleneği oldukça yaygındır. İstanbul çevresinde ise “baht açma” geleneği yaygın olduğu gibi, bu gelenek bölgelere göre farklı şekillerde gerçekleşir.

Hıdırellez Bayramı Kutlamaları

Her yıl 5 Mayıs gecesi kutlanan Hıdırellez Bayramı için birçok şenlik ve festival düzenlenmektedir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde düzenlenen Hıdırellez Bayramı kutlamalarına her yıl yüz binlerce kişi katılmaktadır.