Kanlıca sırtlarında yükselen Hidiv Kasrı, zarif süslemelerle bezenmiş mimarisi ve yanı başında yer alan zengin bitki örtüsüne sahip korusuyla, İstanbul’un görülmesi gereken yapıları arasında yer alıyor.
Çocuklarınızla birlikte ormanda temiz hava alıp yürüyüş ve spor yapabileceğiniz, ağaçları ve bitkileri tanıyıp inceleyebileceğiniz, Boğaz manzarasına karşı dinlenebileceğiniz, tarihi 100 yıl geriye giden kasrı gezebileceğiniz bir mekan Hidiv Kasrı ve Korusu.
1,5 kilometreye yakın yürüyüş yolu bulunan ve Çubuklu Korusu olarak da bilinen Hidiv Korusu, sessiz ve yemyeşil ortamıyla yürüyüş ve koşu için ideal. Korunun girişinde çocuklar için bir oyun parkı da bulunuyor.
Adını Mısır Valisi’ne verilen ad olan “Hidiv”den alan kasır, zamanın Mısır Valisi olan Abbas Hilmi Paşa’nın ailesinin kullandığı yazlık konut olarak 1907 yılında yaptırılmış.
Süslemelerin öne çıktığı “art nouveau” tarzındaki mimarisiyle ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor Hidiv Kasrı. Gül ağacından ahşap döşemeleri, tüm tavanı kaplayan kristal aydınlatmaları, önünde koskocaman bir havuzun uzandığı mermer salonu ile “saray yavrusu” olarak da adlandırılıyor.
Hidiv Kasrı’nın içinde ve bahçesinde hafta içi ve hafta sonları açık büfe kahvaltılar, doğum günleri ve özel organizasyonlar da düzenleniyor.
Girişin ücretsiz olduğu koru ve parkta ziyaretçileri, boğazın yeşil ve mavisinin birleştiği dinlendirici bir manzara da bekliyor.
Hidiv Kasrı Tarihi
İstanbul’un nadide yapılardan biri olan Hıdiv Kasrı’nın adı Mısır Valisi’ne verilen ad olan “Hidiv”den geliyor. Mısır Valisi olan Abbas Hilmi Paşa, 1907 senesinde İtalyan mimar Delfo Seminati’ye devrin mimari modasına uygun olarak “art nouveau” (Türkçesi “Yeni Sanat”) tarzındaki kasrı yaptırır.
Yaklaşık 1000 metrekare inşaat alanı üzerine yapılan Hıdiv Kasrı, 270 dönümlük Çubuklu Korusu içinde yer alıyor.
Kasrın dışarıdan ilk göze çarpan özelliği, şato biçiminde ve tüm boğazı izleyen gözetleme kulesi. Kuleye ziyaretçi alınmıyor ancak korunun seyir terası bölümünde de Boğaz manzarası izlenebiliyor.
Hidiv Kasrı’nın kapısının üzerine “Ay yıldızlı Hıdiv Tacı Bayrağı” arma haline getirilip yerleştirilmiş ve dış kapı girişi tamamen altın yaldız çiçek figürleriyle işlenmiş.
Kasrın içi Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı olarak değerlendirilebilecek mimari öğelerle bezenmiş. Avrupa mimarisindeki gelişmeler, çiçek, meyve ve av hayvanlarının resimleri, duvarlara, tavanlara, sütun başlıklarına işlenerek yapılmış.
Kasrın mermer salonunda tavana kadar uzanan anıtsal bir çeşme yer alıyor. Mozaiklerle süslü bu çeşmenin zemine yakın kısmı, mermer bir tekneyle süslenmiş ve tekneye, “Art Nouveau” stilinde sık kullanılan figürlerden bir kurbağa su akıtıyor.
Mermer salondaki tüm mermer sütunlar özel cilalanmış. Sütunların içlerine ve salonun tavanlarına Türkiye’de ilk defa olmak üzere, yuvarlak çiçek globu şeklinde, pembe-beyaz-yeşil karışımı avizeler yaptırılmış. Yandığı zaman, bu bahçe tipindeki salona uyan renkleri ile bu avizelerin bir peri sarayı görünümü vermesi sağlanmış.
Mermer salonun aksine yer, duvar ve tavanı ahşap kaplama olan şömineli Konkav Salon, ağır bir atmosfer taşıyor. Bu duygu yemyeşil manzaralı bir terasa açılan pencerelerle dengeleniyor.
Tamamı kristal aynalarla donatılmış Kristal Salon ve tamamı ahşap döşemeli olan Ahşap Salon dâhil, binadaki tüm salonlar arasında geçiş yapılabiliyor. Tüm salonların ortasında ise mermer bir havuz bulunuyor. Kasrın eskiden yatak odalarının bulunduğu ikinci katına çıkarken, Abbas Hilmi Paşa’nın annesi için buharla çalışan bir asansör de yaptırılmış.
Hidiv Kasrı’nın salonları arasında dolaşarak, mimari tarzların değişimi gözlemlenebiliyor. Kasrın giriş ve diğer kapılarından çıkışta ise ziyaretçileri Boğaz ya da orman manzarası bekliyor.
Ziyaret saatleri: Hidiv Kasrı haftanın her günü 09:00 – 23.00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Giriş ücreti: Hidiv Kasrı ve korusuna giriş ücretsiz. Araba ile girişlerde otopark ücreti olarak otomobillerden 5 TL ücret alınıyor.
Hidiv Kasrı’nda hafta içi açık büfe kahvaltı 18 TL, hafta sonu ise 28,5 TL. 0-6 yaş çocuklardan ücret alınmıyor. 12 yaşa kadar çocuklar için ise yüzde 30 indirim uygulanıyor. Kasrın kafeteryasında tost 5, çay ise 2,5 TL.
Nasıl gidilir?
Toplu taşıma ile gelen misafirler, Beykoz yönüne giden bir otobüse binip Kanlıca’da indikten sonra Hidiv Kasrı tabelalarını takip edip, 1 km. yürüyüş mesafesi ile kasıra ulaşabilir.
Kadıköy’den 15 BK Kadıköy-Beykoz otobüsü ile Mihrabad Korusu durağında inip 5 dakika bir yürüyüşle de koruya ulaşılabiliyor.
Otomobil ile Üsküdar Beykoz sahil yolunu takip edenler, Kanlıca’yı geçtikten sonra sağda Hidiv Kasrı tabelalarını takip ederek 1 km. yolla Hidiv Kasrı’na ulaşabilir.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yolu gelenler Kavacık köprüsü çıkışından sonra Hidiv Kasrı tabelalarını takip edebilir.