Çocuk psikiyatrisi alanında en çok araştırılan konulardan biri olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) konusunda Türkiye’ye özgü DEHB Klinik Uygulama Klavuzu oluşturuldu.
Kılavuz, DEHB konusundaki bilimsel verilerin günlük pratiğe doğru şekilde aktarılarak bu konuda uygulanan tedavilerde bir standart oluşmasını amaçlıyor.
DEHB konusunda çalışan fikir liderlerinin biraraya gelerek hazırladığı kılavuzun yazım kurulu, Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan’ın öncülüğünde, Prof. Dr. Ayşe Avcı, , Prof. Dr. Nahit Motavallı Mukaddes, Prof. Dr. Bengi Semerci, Prof. Dr. Selahattin Şenol ve Prof. Dr. Yankı Yazgan’dan oluşuyor. DEHB Klinik Uygulama Kılavuzu, Türkiye’de bu alanda yayımlanan ilk çalışma olarak dikkat çekiyor.
Türkiye DEHB Klinik Uygulamalar Kılavuzu ile Türkiye’de DEHB tanı ve tedavisinde ortak görüşün gelişmesi hedefleniyor. Sürekli güncellenmesi planlanan Kılavuz’un Türkiye’de DEHB tedavisi için önemli bir kaynak olacağı vurgulanıyor.
Basım ve dağıtımı, Janssen-Cilag Türkiye katkısıyla gerçekleşen DEHB Klinik Uygulama Kılavuzu’na, www.turkiyedehbkilavuzu.com sitesinden de ulaşılabiliyor. Pediatristlere, çocuk ve ergen psikiyatristlerine yönelik kapsamlı bilgiler içeren DEHB Klinik Uygulama Klavuzu’nda, DEHB tanısına dair açıklamalar, DEHB tedavisinde ilaç kullanımı ve ilaç etkileşimleri, tedavide alternatif yöntemler konularında bilimsel veriler bulunuyor.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu 20. yüzyılın başında tanımlanmış bir psikiyatri bozukluğudur. Tüm dünyada DEHB sıklığı konusunda yapılmış en önemli çalışmaların incelenmesiyle gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırmanın sonucunda DEHB’nin tüm dünyada çocuk ve ergenlerin yüzde 5.3’ünü etkileyen bir hastalık olduğu bildirilmiştir.
Türkiye’de yaklaşık 600.000 DEHB hastası bulunduğu düşünülmektedir. Bebeklikten başlayıp yaşam boyu sürebilen bu hastalıkta dikkat toplayamama, aşırı hareketlilik ve dürtü (kontrol) bozukluğu temel sorunlar olarak görülmektedir. Tanınabilen ve kontrol altına alınabilen bir sorun olarak tanımlanan DEHB’nin topluma etkisi konusunda da çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Yapılan çalışmalarda DEHB hastalarında:
Yüzde 30 oranında sınıfta kalma,
Yüzde 10-20 oranında okuldan uzaklaştırılma,Â
Yüzde 57 oranında kazalara bağlı yaralanma; saldırganlık ve suça eğilim riskinde artış görülmektedir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.