Kültür Sanat

Diş Çürükleriyle İlgili Öneriler

Okullar açıldı. Çocukların en önemli sağlık sorunlarından biri de diş çürükleri. Eğitimden geri kalmaları aynı zamanda gelecekte çok fazla maddi kayba yol açacak bu sorunu giderilmesi için biri Frankfurt’ta toplam 8 diş hastanesi bulunan Hospitadent, MEB’e farklı bir öneride bulunuyor.

-Karnede diş notu ile çürükleri 5 kat azaltmak mümkün
-Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Özbölük:
“Ülkemizde her çocukta ortalama 5 çürük var, ilköğretimde etkin diş bakımı ile bu miktarı 1’e düşürebiliriz”.
“Karnelere eklenecek diş notu hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracağı gibi hem öğrencilerin tedavi sürecinde derslerinden geri kalmalarını engelleyecek hem de ekonomik katkı sağlayacak”.

İstanbul – Ülkemizde her çocukta ortalama 5 çürük diş olduğu, bu önemli sorunun ilköğretim karnelerine eklenecek diş notu ile hedeflenen 1 çürüğe düşürülebileceği bildirildi.
Hospitadent Dental Group Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük, 5-9 yaş grubunda süt ve daimi dişlerde çürük, dolgu, çekilen diş oranının ortalama 5,2 olduğunu, oysa bu rakamın gelişmiş ülkelerde sadece 1 olduğunu kaydetti.
Yüksek çürük oranının ilerleyen yaşlarda da görüldüğünü, 10-14 yaş grubunda oranın 3.67 olarak belirlendiğini anlatan Dt.Özbölük, şunları söyledi:
“Türkiye’de yılda 1 ya da daha az diş hekimine gidilirken, Avrupa’da ortalama 5 kez gidiliyor. Yılda 3-4 kez diş fırçası değiştirilmesi gerekirken, bizde ortalama 1’den de az. Sonuçta 65 yaş üzeri dişsizlik oranı yüzde 67. Koruyucu diş hekimliği açısından önem teşkil eden florürlü diş macunu kullanımı Türkiye’de ortalama 110 gram, gelişmiş ülkelerde ise 450 gram.”
Bir diş çürüğünün tedavi edilmesinin 2 seans kadar sürdüğüne işaret eden Dt.Özbölük, dişlerde yaşanan sorunun iş kaybına, çocukların derslerinden geri kalmalarına yol açabileceğinin altını çizdi.

Çocuklarda Diş Çürüğü

İşgücü ve maliyet kaybını önleyecek, çocuklar derslerinden geri kalmayacak.

Dt. Özbölük, sağlıklı nesiller için ilköğretim çağında öncelikle çocukların diş sağlığı üzerinde durulması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bir çürüğün tedavi edilmesine harcanan zaman ve maliyetten çok daha az zaman ve maliyet ile diş çürüğü için önlem alınabilir ve ilerideki diş kayıplarının önüne geçilebilir. Koruyucu diş hekimliği tüm halk sağlığını ilgilendiren bir konu. Çocukların gelişim ve büyüme dönemlerinde ailelerinin ve öğretmenlerinin etkili olduğu düşünülürse MEB ile ortak bir çalışma yapılması çocukların ağız ve diş sağlığı açısından önemli bir aşama kat edilmesini sağlayacaktır.
Ülkemizde her çocukta ortalama 5 çürük var, ilköğretimde etkin diş bakımı ile bu miktarı 1’e düşürebiliriz. Karnelere eklenecek diş notu hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracağı gibi hem öğrencilerin tedavi sürecinde derslerinden geri kalmalarını engelleyecek hem de ekonomik katkı sağlayacak.”

400 milyon çürük diş:

İlköğretimde en basitinden çocuklara ve ailelere verilecek Oral Hijyen eğitiminin bile olumlu bir fark yaratabileceğini vurgulayan Dt. Özbölük, “Yapılan araştırmalara göre Oral hijyen eğitimi verilen çocuklar ile verilmeyen çocuklar arasında plak oluşumu ve temizlenmesi, dolayısıyla diş çürüklerinin oluşması oranı çok farklı olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde, 55 milyon diş hastası ve tedavi  bekleyen 400 milyon diş  olduğu düşünüldüğünde bu zaman, işgücü ve maliyet kayıplarının koruyucu diş hekimliği ile önüne geçilebileceği ve en aza indirgenebileceği bir gerçek.  Bu bilincin çocuk yaşta yerleştirilmesi gerektiği çok aşikar. Bu nedenle Hospitadent Dental Group olarak ilköğretim okulu çocuklarının karnesinde, ağız ve diş sağlığı ile bir bölüm eklenmesi ile ilgili bir çalışma başlatacağız.

Özbölük, sağlıklı dişleri olan çocukların daha kolay çiğneyerek, besinlerden daha fazla yararlanacaklarını, daha çabuk ve daha net konuşacaklarını ayrıca genel vücut sağlıklarının da daha iyi olacağını anımsattı.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir