Hamilelik

İkiz Bebek Bekleyen Hamileler Nelere Dikkat Etmeli?

Hamilelik dönemi, yaşam tarzından beslenmeye kadar her konuda özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Çoğul gebelikler de ise, anne adaylarının çok daha fazla özenli davranması gerekir, çünkü rahim içerisinde iki veya daha fazla gebeliğin oluşması ile meydana gelen “çoğul gebelik”, tekil gebeliğe oranla daha fazla risk taşır.

İkiz bebek bekleyen anne adaylarının dikkat etmesi gereken ilk unsur, doktor kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeleri gerektiğidir. Bu anne adaylarının, tekil bebek bekleyen anne adaylarına göre daha sık kontrole gitmesi hem kendi sağlığı, hem de bebeklerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anne adayı, doktorunun verdiği tavsiyelere harfiyen uymalıdır.

İkiz gebelikler, bazen tekil gebelik olarak devam edebilir. “Kaybolan ikiz sendromu” olarak adlandırılan bu durum, bebeklerden birinin anne karnında ölmesiyle gerçekleşir. Meydana gelen bu durum, hamileliğin ilerleyen zamanlarında diğer bebeğe zarar verebilir. Anne adayının bunun önüne geçebilmesi için, 2. trimesterden itibaren 15 günde bir; 3. trimesterden itibaren ise haftada bir kontrole gitmesi önerilir.

Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenme, bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının metabolizmasının güçlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Hal böyleyken, bu durum çoğul gebeliklerde ikiye katlanır. Anne adayı, bir değil, iki canı doyurur.

İkizler

İlk olarak, sıvı tüketimi kesinlikle arttırılmalıdır. Sonrasında omega-3, demir ve kalsiyumun önemi gelir. Kalsiyum, kemik gelişimini; omega-3 beyin ve göz gelişimini desteklerken; demir, kan yapımı için oldukça önemli maddelerdir.

İkiz gebeliklerde omega-3 için balık, ıspanak ve ceviz tüketilebilir. Kalsiyum ihtiyacı, süt ve süt ürünlerinden karşılanabilir. Kan yapımında önemli bir madde olan demir alımı ise, ilgili doktorun kontrolü altında yapılmalıdır. Anne adayı tüm bunların dışında, sebzelerden ve et ürünlerinden protein ihtiyacını karşılamayı ihmal etmemelidir.

Anne adayı, tüm hamilelik süreci boyunca doktorunun önerdiği vitaminlerden destek alabilir.

Çoğul Gebeliklerde Oluşabilecek Riskler Nelerdir?

  • Çoğul gebeliğin en büyük riski, erken doğum ve düşüklerin artmasıdır. Bulunan bebek sayısına göre hamilelik süresi kısalır. İkizlerdeki ortalama hamilelik süresi, 36 haftadır.
  • Anne adayının mide bulantısı ve kusması daha fazladır. Yorgunluk hissi ve sürekli olarak uykuya eğilimi olan anne adayı, ilerleyen dönemlerde yürümede güçlük çekebilir, nefes darlığı yaşayabilir.
  • Doğum sonrasında, hastanede kalma süresi uzar ve rahim toparlanamasa kanama riski artar.
  • Anne adayında, kansızlık riski artar.

Tüm bunlar, ikiz bebek bekleyen anne adaylarının gözünü kesinlikle korkutmamalıdır. Düzenli doktor kontrolü, düzenli bir yaşam tarzı ve beslenme ile hamilelik sürecinizi rahatlıkla atlatacağınıza emin olmalısınız.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir