Utah Üniversitesi Coğrafya Bölümü Prof. Kathryn Grace tarafından yürütülen ve Afrika’da 2 yıldır devam eden araştırma sonucunda, iklim değişikliklerinin yeni doğan bebeklerin kilosuna etkisi olduğu belirlendi.
Grace ve ekibi tarafından 19 Afrika ülkesinde yapılan çalışmada, iklim değişiklikleri ile yenidoğanlar arasındaki ilişki incelendi. Detaylı iklim verileri ve iklim değişikliği kapsamında incelenen veriler ile sağlık verilerinin değerlendirildiği araştırma sonucunda, yağışların azalması ve yüksek sıcaklıkların artması nedeniyle, hamile kadınların daha düşük ağırlıkta bebek dünyaya getirdiği ortaya kondu.
Hamileliğin, ilk 3 aylık döneminde, hava sıcaklığının 37,8 dereceden yüksek olduğu her ekstra günün, yeni doğan bebeğin ağırlığında 0,9 gram azalmaya neden olduğu belirlendi.
Yağış oranlarındaki artışın, yeni doğan bebeklerin ağırlığında da artış sağladığının vurgulandığı araştırmada, 10 mm artışın doğum ağırlığını 0,3 ile 0,5 gram artırdığı tespit edildi.
Düşük ağırlıkta doğan bebeklerin hastalıklara yakalanma riski daha yüksek olduğu gibi, gelişim süreçleri de normal ağırlıkta doğan bebeklere oranla daha yavaş ilerleyebiliyor.