İleri Yaşlarda Gebelik

Gebelik içi yaş kesin bir engel değildir. Fakat yaş ilerledikçe düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen gebelik sonucun elde edilmesi daha uzun sürebilmektedir.

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, ileri yaşlarda ebe kalınmasıyla ilgili bilgi verdi. Op. Dr. Seval Taşdemir, “25 yaşındaki bir kadın genellikle iki-üç ay içinde gebe kalabilirken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre altı aydan daha uzun sürebilir” diyerek uyarıyor.

Op. Dr. Seval Taşdemir, düşük yapma riskinin 30 yaşına kadar yüzde 10, otuzlu yaşlarda yüzde 13, kırklı yaşlarda ise yüzde 34’e yükseldiğini ve elde edilen bir gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinin zorlaştığını anlatıyor.

Op. Dr. Seval Taşdemir, “Üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli olarak yumurta üretirken çok daha genç olan bir kadında menopoz dönemine girmiş olabilir. 35 yaşın üzerindeki evli çiftler düzenli ilişki kurmalarına rağmen gebe kalamadıkları takdirde hekime başvurmak için altı aydan fazla beklememelidirler” diyor.

Yaşın ilerlemesi ile birlikte gebeliği zorlaştıran etmenler:

1. Yumurtaların yaşlanması; kız çocuklar doğduklarında yumurtalıklarında yaklaşık 400.000 adet yumurta bulunur. Doğumdan sonra yumurta üretimi olmaz ve kadının yaşı ilerledikçe yumurtalarda yaşlanır

2. Döllenme oranında azalma; yaş ilerledikçe yumurtanın sperm ile döllenebilme ve döllendikten sonra iyi kalitede bir embryo oluşturma şansı azalır. Elde edilen gebeliklerin düşükle sonlanma ihtimali artar.

3. Yumurtaların sayısında azalma; ergenlikten itibaren yumurtaların sayısında azalma olur.

4. Endometriumun döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması; ilerleyen yaş ile endometriumun (rahmin iç tabakasının) döllenen yumurtayı tutma yeteneğini azalır.

5. Endometriozis ve myomların artması; yaş ilerledikçe karın içine kanamalar yaparak infertiliteye neden olan endometriozis hastalığı ve rahim içinde yer kaplayan myomlar daha sık görülür.

Op. Dr. Seval Taşdemir, kadın eşin yaşı 35’in üzerinde olan çiftlerde yardımcı üreme tekniklerinin başarısını arttırmak için neler yapılabileceğini şu sözlerle anlatıyor: “Kadın eşin yaşı ilerledikçe yumurtanın etrafında zona adı verilen tabaka kalınlaşarak embriyonun rahme tutunmasını dolayısı ile gebelik şansını azaltır. Zona adı verilen tabakada pencere açılmasında kullanılan lazer yöntemi bu grup hastalarda gebelik oranını belirgin olarak arttırmaktadır. Lazer yardımıyla tomurcuklanma uygulamaları embriyoya zarar vermez, bu yöntem ile 38 yaş üzerindeki birçok vakada gebelik elde edilmektedir.”