Hamilelik

İleri Yaşta Hamilelik

İleri yaşta gebelik kavramı, 35 yaşından sonra hamile kalan kadınlar için kullanılıyor. Üreme yetilerinin azalmaya başladığı 35 yaştan sonra, hamile kalmak zorlaşabildiği gibi, bazı durumlarda anne ya da bebek açısından riskli hale gelebiliyor.

Kırk yaşını dolduran kadınlarda gebe kalma riski yüzde 50 oranında azalıyor. Bu nedenle, 35 yaşından sonra gebe kalmaya karar veren kadınların sağlık durumlarını gözden geçirmeleri, hem hamilelik döneminde hem de bebek doğduktan sonraki süreçte büyük önem taşıyor.

İleri Yaşta Hamilelik ve Riskleri 

İleri yaşta hamilelik; düşük riski, erken doğum tehlikesi ve kronik hastalıklar açısından daha müsaittir. Bu nedenle, ileri yaşta hamile kalan kadınların doktor tarafından sürekli olarak kontrol edilmesi önemlidir. İleri yaşlarda gebeliğin en sık rastlanan riskleri şöyledir:

  1. Annede ilerleyen yaşa paralel olarak, kronik hastalıkların görülme riskinin artması (şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları),
  2. Kromozomal anomaliler (Bebeğin down sendromlu doğması)
  3. Dış gebelik riskinin artması,
  4. Yumurtalık tüplerindeki hareketliliğin azalması nedeniyle düşük riskinin artması,
  5. Erken doğum ihtimalinin yükselmesi,
  6. Rahim içi gelişme geriliği nedeniyle, plasenta fonksiyonlarının bozulmasıyla, bebeğin ölü doğması,
  7. Anne yaşının yanı sıra, babanın yaşının ilerlemiş olması da mutasyonlara bağlı olarak bebeklerde otozomal dominant hastalıklara yol açabilir.ileri yaşta hamilelik

İleri yaşta hamile kalmak, diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarının görülme sıklığını artırıyor. Hamileliğin etkinliklerine bağlı olarak, ileri yaşta gebe kalan kadınlarda sinir sistemi bozuklukları da meydana gelebiliyor. Kalıtsal nedenlere ve biyolojik yapıya dayanabilen kronik hastalıklara karşı önlem alabilmek için hamileliğin kontrollü şekilde gerçekleştirilmesi önem taşıyor.

İleri Yaşta Hamileliğin Olumlu Yönleri

35 yaşından sonra gebe kalmak ve doğum yapmak, vücudun yenilenmesine ve canlanmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı geçen bir hamilelik dönemi annenin daha dinç ve genç hissetmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra, çocuk yetiştirme sürecinde de ebeveynlere çeşitli açılardan faydalar sağlayabiliyor.

40 Yaşından Sonra Doğum Yapanlar Daha Uzun Yaşıyor

Ancak ileri yaşta gebe kalma ile ilgili daha şaşırtıcı bilgiler de var. Yapılan araştırmalar, 40 yaşından sonra doğum yapan kadınların; 29 yaşından önce doğum yapan kadınlara oranla daha uzun süre yaşadıklarını doğruluyor. Bu açıdan, ileri yaşta gebe kalmanın sağlık açısından olumlu getirileri de oluyor. Ancak hamileliğin kontrollü bir şekilde devam etmesi ve oluşabilecek tüm sorunlara karşı önlem alınmış olması da bu süreçte büyük bir önem taşıyor. Araştırmanın tümünü okumak için tıklayınız: Geç Doğum Yapan Kadınlar, Daha Uzun Süre Yaşıyor

İleri yaşta doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisi ile gebe kalmak, anne ve bebek açısından riskler içermesine karşın; annenin ve babanın biyolojik açıdan yeterlilik sağlaması durumunda, başarılı ve sağlıklı bir doğum gerçekleşebiliyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir