Kültür Sanat

İlk bebek simülatörü DEÜ’de

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, hayati hastalığı olan çocukların ilk tedavilerinin yapılmasına yönelik verdiği özel eğitimde bir ilki gerçekleştirdi. Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Üniteleri’nde asistan doktorlar ile hemşirelere verilen “Çocuklarda İleri Yaşam Desteği” kursu için, Türkiye’de ilk kez “kritik hasta bebek simülatörü” kullanılmaya başlandı.

Pediatrik Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tolga Köroğlu ve Çocuk Acil Bilim Dalı Sorumlusu Doç. Dr. Murat Duman’ın hazırladığı Araştırma Projesi kapsamında Türkiye’nin ilk ve tek bilgisayarlı kritik çocuk hasta simülatörü Norveç kaynaklı bir firmadan yaklaşık 80 bin TL’ye satın alındı.

Amerikan Kalp Cemiyeti ve Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi Sertifikalı olan Doçent Köroğlu ve Doç. Dr. Duman’ın eğitimciliğini üstlendiği kursların üçüncüsü Ocak 2009’da gerçekleştirildi.

Asistan doktorlara iki günlük uygulamalı eğitim yaptırdıklarını belirten Doç. Dr. Köroğlu, “Bu kurs, Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Amerikan Kalp Cemiyeti ve Amerikan Pediatri Akademisi’nin resmi onaylı sertifikası ile 2005 ve 2006 yıllarında birer kez verildi.

Derneğin koordinatörlüğünü üstlendiğim için aynı kursu, Amerikan sertifikası ile hastanemizde sürdürüyoruz. Gerçek hastalar üzerinde deneyim kazanmak zordur ve sakıncaları olur. Bu nedenle simülatör ile her şeyi birebir yaşatıyoruz. Şok veriyoruz, kalp tekrar çalışıyor. Bilgisayar yardımıyla yapılan işlemleri kontrol edebiliyoruz. Doğru işlem yapılırsa bebeğin durumu iyiye gidiyor, yanlış işlem yapılırsa kötüleşiyor. Aynen uçak simülatörleri gibi. Bu eğitimin normalde iki yılda bir tekrarlaması gerekiyor.

Kurum içinde de tercihen bütün asistan ve hemşirelerin alması gereken bir eğitim. Yurtdışında asistanlar bu kursu almadan göreve başlayamıyor. Türkiye’de böyle bir uygulama yok. Sağlık Bakanlığı’nın benzer çalışmaları var ama yetişkinler için. Bakanlık, bu simülatörün yetişkin versiyonundan 25 adet almış. Bizim bebek simülatörümüz ise üniversitemizin Araştırma Fonu Projesi kapsamında alındı ve Türkiye’de bir ilk oldu” dedi.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir