Bilgisayarla İlgili İlk Çalışmalar
Bilgisayar, 20.yüzyılın sonlarına doğru gelişmiş yapısına kavuştu. Ancak bilgisayar ile ilgili ilk çalışmalar 1830’lu yıllarda Charles Babbage tarafından yapıldı. Fark makinesini ve analitik makineyi icat eden Babbage, hesaplama işlemlerini elektro mekanik araçlara yaptırarak, başarılı sonuçlar elde etmeyi denedi. Yaptığı çalışmalarda, hedeflediği başarılara ulaşamamış olsa da Babbage, bilgisayar üzerine çalışan ilk bilim insanı olarak bilinmektedir.
1850 yılında George Boole, yalnızca 1 ve 0 rakamlarını kullanarak Boole Cebiri isimli sistemi buldu ve bilgisayarın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.
Bilgisayarlara Delikli Kartlar ile Bilgi Yükleme
1890’da Herman Hollerith, delikli kartlara bilgilerin yüklenebildiğini fark ederek, bu şekilde elektro mekanik araç geliştirdi. Herman Hollerith tarafından oluşturulan bu elektro mekanik araç 1890 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin nüfus sayımında başarılı bir şekilde kullanılmıştır. Bilgisayarın icadı noktasında önemli bir yere sahip olan bu buluş, hızlı bir şekilde ilerletilmiştir.
İlk analog bilgisayar 1931 tarihinde Vannevar Bush tarafından yapıldığı gibi, ilk sayısal bilgisayar Amerika’da bulunan Bell Laboratuar’ında üretildi. George Stibiz tarafından üretilen sayısal bilgisayarda, kompleks işlemler başarılı bir şekilde yapıldı.
İlk Gelişmiş Bilgisayar Modelleri
Bilgisayarın icadı ve ilk bilgisayar modellerinin geliştirilmiş çalışmaları 2.Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşti. Haward Aitken ve IBM iş birliği ile 1944’te ilk bilgisayar MARK I tanıtıldı. Küçük kapasiteli bir bilgisayar olmasına karşın, bilgisayarın tarihçesi boyunca, en gelişmiş sisteme sahip olması nedeniyle MARK I büyük bir başarı elde edildi. Delikli kartlar kullanılarak bilgi aktarımı sağlanan MARK I, hızlı bir şekilde geliştirilmeye başlandı.
ENIAC ve MARK I Bilgisayar Modelleri
1945 yılında bir grup bilim insanı uzun çalışmalar sonucunda ENIAC isimli bir bilgisayar yaptı. Askeri amaçlar için geliştirilen ENIAC, radyo lambaları kullandığı gibi MARK I’e oranla oldukça hızlı olmasıyla da dikkat çekti.
Herkesin kullanabileceği ilk bilgisayar ise 1950’li yıllarda yapıldı. UNIVAC I adı verilen bilgisayar, manyetik bant ve yazıcıları ile daha önce yapılan bilgisayarlardan ayrılıyordu. UNIVAC I’in ardından IBM yeni bir bilgisayar üretti. Vakumlu tüpe sahip olan basit bir şekilde de olsa programlanabilen bir alt yapıya sahip olan IBM 701, büyük ilgi yarattı.
Gelişmiş Bilgisayarların Üretilmeye Başlanması
1964 yılı itibari ile bilgisayar üretiminde farklılaşmaya gidildi ve transistorların yerine, bütünleşik devreler kullanılmaya başlandı. Hızlı ve güvenilir olduğu gibi maliyet açısından da oldukça ucuz olan bu bilgisayarlar, 1970 yılından itibaren, yayılmaya başlandı. 1993 yılından sonra ise bilgisayar tarihinde önemli gelişmeler yaşanmakla birlikte, donanımın ötesinde, yazılımsal çalışmaların üzerine gidildi.
Geniş belleğe sahip, hızlı ve farklı sistemler ile kodlanabilen bilgisayarların hemen hemen tüm iç yapısı değişikliğe uğradı. Ancak bilgisayarın icadı ile günümüzdeki bilgisayarlar işleyiş mantığı açısından benzerliğini sürdürmektedir.