0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

İlk Bir Yılda Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Ebeveynlerin ilk bir yılda bebek gelişimi hakkında bilgi edinmesi oldukça önemlidir. Bebekler yaşamlarının ilk 12 ayında hızlı bir gelişim gösterir ve ebeveynler de birtakım yöntemler ile birlikte bu gelişim sürecine destek olabilir.

Bebeğin temel gelişimi ilk 12 ayda gerçekleşir ve gelişim, yaşamı boyunca bu temel kaynaktan beslenir. Bebek, ilk bir yılda çok hızlı bir zihinsel ve fiziksel gelişim gösterir.

0-12 Ay Bebek Gelişimi

0-12 aylık dönem, bebeklerin hem fiziksel açıdan hem de zihinsel açıdan en hızlı geliştiği dönemlerin başında gelir. Ebeveynlerin ilk bir yıl içerisinde bebeğin doğru beslenmesi, nitelikli uyuması, ince ve kalın motor kaslarını doğru kullanması gibi konularda bebeği desteklemesi gerekir.

Yenidoğan Bebek Gelişimi

Bebeğinizin işitme duyusu, henüz karnınızdayken gelişir. Hamileliğinizin son döneminde sizin duyduğunuz her şeyi, bebeğiniz de duyabilir. Doğumdan sonra stresten uzak durmanız, rahatlatıcı müzikler dinlemeniz bebeğinizin gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.yenidoğan bebek gelişimi

Buna karşılık bebeğiniz görme duyusu, yenidoğan döneminde gelişimini tamamlayamaz. Bebeğin görmesi zaman içerisinde netleşecektir. Bu dönemde sadece sesin geldiği yöne bakan bebeğinizle yakın mesafeden iletişim kurmanız bebeğinizin görme gelişimini hızlandıracaktır.

Doğduğu dünyayı tanımayan bebeğinizi kucağınıza almanız ve okşamanız ona bu dünyada yalnız olmadığını hissettirecek ve güven duygusunu geliştirecektir.

1-3 Aylık Bebek Gelişimi3 aylık bebek gelişimi

Bu dönemde bebeğinizin görme yeteneği, bir önceki döneme kıyasla daha iyi durumdadır. Yatağının üzerine asacağınız oyuncaklar onun dikkatini çekecektir.

“Au” gibi sesler çıkartan ve gülen bebeğinizi taklit etmeniz, hem onunla kurduğunuz iletişimi, hem de dil gelişimini destekleyecektir.

Bu dönemde bebeğinizin fiziksel gelişimini de birtakım yöntemlerle desteklemeniz mümkündür. Sırtüstü yatırdığınızda çenesini yukarı kaldıran bebeğinizin önüne oyuncak koyabilir, kısa bir süreliğine bu şekilde kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum, onun kas gelişimine destek olacaktır.

3-6 Aylık Bebek Gelişimi7 aylık bebek gelişimi

Bu dönemde sosyalleşmeye başlayan bebeğiniz, iletişim kurmak için sesli güler, çıkardığı seslerin oranını arttırır. Bu nedenle onunla konuşmanız, hem dil gelişimini hem de sosyal gelişimini destekleyecektir.

Bebeğiniz, hareket eden cisimleri izleyebilir duruma gelmiştir. Yatağının üzerine bu defa da hareket eden oyuncakları asabilir, böylelikle bebeğinizin motivasyonunu güçlendirebilirsiniz.

Sırt üstü yattığında başını 90 dereceye kadar kaldırabilen bebeğinizin ilgisini çekerek bu şekilde kalmasını sağlarsanız, kas gelişimini desteklemiş olursunuz. Bu yöntemin aynısını, bebeğinizi kucağınıza oturttuğunuz zaman da uygulayabilirsiniz. Kısa bir süreliğine bebeğinizin sırtını, göğsünüze yaslamanız kas gelişimine destek olacaktır.

6-9 Aylık Bebek Gelişimi8 aylık bebek gelişimi

Bebeğiniz, bu dönemde tanıdığı kişileri görünce sevinir ve heyecanlanır. Etrafına gülücükler atması, iletişim kurma isteğinden ileri gelir. İsmini fısıldayarak, ses çıkaran oyuncakları kullanarak dikkatini çekebilir, oyunlar oynayabilirsiniz. Bu dönemde, bebeğinize sık sık ismi ile hitap etmeniz ve düzgün cümleler kurmanız önemlidir.

6-9 aylık dönemde, bebeğiniz desteksiz oturabilir ve etrafına duyduğu ilgi ve merak artar. Yüzüstü ve sırtüstü dönmeye başlar. Bu nedenle yataktan düşme ihtimali de artacağı için ebeveynlerin daha dikkatli olması gerekir. Bebeğiniz ile birlikte, yumuşak toplarla atma-tutma oyunu oynayabilirsiniz.

9-12 Aylık Bebek Gelişimi1 yaş bebek gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde emeklemeye başlar ve bir yere tutunarak ayakta durabilir. Bu durumlarda arkasında durmalı, ancak ona müdahale etmemelisiniz. Bebeğinizin her ayağa kalkışı hem kendine olan özgüvenini, hem de kas gelişimini kuvvetlendirecektir.

Aynaya bakarak tepkiler veren bebeğinizle birlikte, ona vücudunun parçalarını tanıtabilirsiniz. Bu dönemde kendine özgü bir dil geliştiren bebeğinizin konuşmasına olanak tanımalısınız. Takıldığı yerlerde onun yerine kelimeyi söylememelisiniz.

İşaret parmağınızla bir nesne gösterip ve ardından o nesnenin adını söyleyebilirsiniz. Böylelikle, etrafına son derece meraklı olan bebeğinizin nesneleri tanımasını sağlayacaksınız.

Unutmayın ki, gelişim süreci bir bütündür. Zihinsel, fiziksel, dil, sosyal ve duygusal gelişimi bu bütünün parçalarıdır. Bir parçanın eksik kalması, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir