Kültür Sanat

İlk Türk Çocuk Operası

"Karagöz ve Hacivat'la Cumhuriyet"e Yolculuk" Türkiye"nin ilk çocuk operasıdır.

Operanın müziklerini Mustafa Erdoğan hazırladı. Rejisörlüğünü ve metin yazarlığını Gülce Çelik üstlendi. Eserin dekoru Yusuf Toker, kostümleri Nursun Ünlü'ye ait. Koreografisini Nilgün Bilsel'in gerçekleştirdiği yapıtta, Karagöz'ü Arda Aktar, Hacivat'ı Barış Yanç canlandırdı.

Türkiye'nin aynı zamanda tek operası olan yapıtın konusu ise şöyle: Karagöz ve Hacivat, kendi devirlerinde yarı şaka, yarı ciddi kavgalarıyla yuvarlanıp gitmektedir. Bir gün yanlarına gelen garip kıyafetli iki kişi, onları bir uzay mekiğine bindirerek 2023 yılına götürür. TÜBİTAK'ta saklanan bazı bilimsel buluşlar ile bulaşıcı virüslerin çalındığını anlayan bir profesör, bu tehlikeli virüsleri Karagöz ile Hacivat'ın iyileştireceğini düşünmektedir. Kendi zamanlarından çok farklı bir döneme gelen Karagöz ile Hacivat, çok şaşırır. Çünkü, padişahlık kalkmış, cumhuriyet yönetimi gelmiştir. Türkiye'nin kat ettiği ilerlemeye çok sevinen Karagöz ile Hacivat, görev bittikten sonra da devirlerine dönmek istemez.

"Karagöz ve Hacivat"ın Türk gölge oyunu tarihine nasıl yerleştiği konusunda çok sayıda rivayet bulunuyor. Bunlardan en yaygın olanı Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Ulucamii'nin inşaatı sırasında Bursa'da geçiyor.

Cami inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bali Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacivat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler, işi gücü bırakıp onların etrafında toplanıyor ve bu yüzden de inşaat yavaş ilerliyor. Bu durumu öğrenen padişah her ikisini de idam ettiriyor. Bir başka rivayete göre ise Karagöz idam ediliyor, Hacivat ise hacca giderken yolda ölüyor.

Daha sonra çok pişman olan padişahı teselli etmek isteyen Şeyh Küşteri, başından sarığını çıkarıp geriyor ve arkasına bir ışık yakarak ayağından çıkardığı çarıklarıyla Karagöz ve Hacivat'ın tasvirlerini canlandırıp nükteli konuşmalarını tekrar ediyor. O tarihten sonra da Karagöz oyunları değişik mekanlarda oynanıyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir