Anne Baba Okulu

İlkokul Çocuğuna Sorumluluk Nasıl Kazandırılır?

Çocukların sorumluluk duygusunu artırmak için, çocuklarla etkili iletişim kurmak büyük önem taşıyor. Çocuğa verilen sorumlulukların kontrol edilmesi, çocuğun teşviki ve onore edilmesi, sorumluluk kazanmasına yardımcı oluyor. 

Çocuklara erken yaşta sorumluluk duygusu kazandırma, çocuğun tüm yaşamını etkiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çocukluk döneminde sorumluluk duygusu kazandırılmamış insanların sosyal ve akademik yaşamları ile iş hayatlarında başarılı olma olasılıkları, sorumluluk duygusu kazandırılmış çocuklara oranla daha düşük.

Çocukların sorumluluk duygusuna sahip olması için, eğitimci ve ebeveynlerin çocukları doğru yönlendirilmesi büyük önem taşıyor. Helikopter ebeveynlik ya da kar küreyici ebeveyn modelleri, çocukların sorumluluk duygusu kazanmasını engellediği gibi, sosyal konularda kendilerini geliştirmelerini ve iyi ilişkiler kurmalarını da çoğu zaman engelliyor.

Çocuklara Sorumluluk Kazandırmak İçin Neler Yapılmalı?

Çocukların sorumluluk sahibi olması için ebeveynlerin çocukları doğru şekilde yönlendirmesi gerektiği gibi, çocuğun gerçekten sevildiğini hissetmesi ve başarılı olduğunda takdir edilmesi de büyük önem taşıyor.

  1. Çocuğa Rehberlik EdinEbeveyn ve Çocuk Tatil

Ebeveynlerin çocuğa bir işi nasıl yapacakları konusunda rehberlik etmeleri, o işi nasıl yapacağını anlamasını sağlayacaktır. Basit yöntemler ile çocuğa yapacağı işi anlatmak ve onu teşvik etmek çocuğun kendine güven duyması açısından oldukça önemlidir.


  1. Çocuğu Onore EdinEbeveynlerin Tutumu Çocukların Başarısını Etkiliyor

Çocuğa sorumluluk duygusu kazandırma sürecinde, önemli olan olgu çocuğun bir işi doğru şekilde yapmasından çok, bunun için çaba göstermesidir. Bu nedenle, çocuk, ona verdiğiniz sorumluluğu yeterince iyi yapamamış olsa bile, ona çabasının değerini hissettirin ve çocuğun kendisi ile gurur duymasını sağlayın.


  1. Birey Olduğunu Bilmesini SağlayınEbeveyn Kontrollü Tablet

Çocuğun benlik duygusunun gelişmesi, sorumluluk duygusunun da artmasını sağlayacaktır. Bu nedenle çocuğun kişisel işlerini kendisinin yapması oldukça önemlidir. 3-4 yaşındaki bir çocuk dişlerini kolaylıkla fırçalayabilir, tabağını mutfağa götürebilir ve oyuncaklarını toplayabilir. Bu konuda çocuğa görev verilmesi, sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlayacaktır.


  1. Sert Eleştirilerden KaçınınÇocuklara Okulu Sevdirme

Çocuğun verdiğiniz görevi yeterince iyi yapamaması ya da hiç yapmaması gibi durumlara hazırlıklı olun. Bu durumlarda, çocuğun motive edilmesi oldukça önemli olduğu gibi, çocuğu sert bir biçimde eleştirmek, çocuğa bağırmak ya da tehditlerde bulunmak; kendine olan güveni yitirmesine neden olacaktır. Bu nedenle, çocuğu eleştirmektense, teşvik etmeyi amaç edinin.


  1. Rol Model Olunebeveynler-yaz-tatili

Çocuğunuza örnek olmanız, onun sorumluluk alması ve bunları yerine getirmesi açısından şarttır. Bu nedenle, çocuğunuza sizin de sorumluluklarınız olduğunu ve bunları gerçekleştirme konusunda çaba sarf ettiğinizi, onun anlayabileceği şekilde, anlatın.


  1. Değerli Hissetmesini SağlayınEbeveyn ve Çocuk Tatil

Çocuğun kendini değerli hissetmesi, sorumluluk alma konusunda daha istekli davranmasını sağlayacağı gibi, verdiğiniz görevlere olan bağlılığını da arttıracaktır. Bu nedenle ona değerli olduğunu hissettirerek, onu sevdiğinizi her fırsatta göstermeniz çocuk gelişimi açısından son derece önemlidir.


  1. Hatalarını GösterinÇocuklara Okulu Sevdirme

Çocuğu sürekli takdir etmek, ileride hayal kırıklıkları yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle, çocuğun başarısız olduğu alanlardaki hatalarını göstermekten kaçınmayın. Yanlış davranışlarını nasıl düzeltebileceği hakkında ona yol göstermeniz, kendisini daha hızlı geliştirmesini sağlayabilir.

Çocuğa sorumluluk kazandırma uzun ve çaba gerektiren bir süreç olduğu gibi; çocuğun gelişimi ve hayatı açısından çok önemlidir. Bu nedenle, 2-3 yaşından itibaren, çocuğun sorumluluk duygusunu arttırmak için ebeveynlerin çocuğa destek olmaları gereklidir.

1 Yorum

1 Yorum

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir