Kültür Sanat

Çocukların Yazı Yazmayı Öğrenmesi

Çocukların yazı yazmayı öğrenmelerini hızlandırmak ve onları teşvik etmek için öncelikle yazmayı eğlenceli bir hale getirmek gerektiğine dikkat çeken İnce Motor Becerileri Uzmanı Dr. Christian Marquardt, ebeveynlere “Yazmak çocuklar için bir çile haline gelirse buna hevesli olmazlar” uyarısı yaptı.
Çocuklarına yazmayı öğrenirken nasıl destek olabilecekleri konusunda ebeveynlere pratik önerilerde de bulunan Marquardt, öğrenme sürecinin eğlenceli olması gerektiğini, eğlenceli olan her şeyin kendiliğinden öğrenildiğini ifade etti.
 
Renkli kalemler alın, keyfini artırın.
El anatomilerine uygunluğu sayesinde çocukların kalemi doğru tutuşunu ve rahat kavramasını destekleyen, bu sayede yazmayı öğrenmelerini kolaylaştıran STABILO EASY Ergonomi Serisi yazı gereçlerinin geliştirilmesinde danışmanlık yapan Dr. Christian Marquardt, ebeveynlere şu önemli ve pratik önerilerde bulundu.
 
 
•Şekil sınıflandırma ve el işi faaliyetleri, yazmayı öğrenirken yardımcı olacak kasları eğitir bu yüzden çocuklarınızın ince motor becerilerini erken yaştan itibaren destekleyin. Onlara renkli kalemler ve boyama kitapları alarak yazmaya olan ilgilerini artırın.
•Çocuklarınıza kendi kendilerine geliştirme özgürlüğü verin, yaratıcılıklarını kısıtlamayın. Örneğin halkalar çizmelerini sağlayın bu sayede akıcı yazma hareketlerini destekleyin.
•Çocuklarınızdan çizmesi zor olan şekiller isteyerek, başarısız olurlarsa hayal kırıklığına uğramalarına neden olmayın, keyiflerini kaçırmayın. Keyfi kaçan çocukların motivasyonu azalır. Kalem kullanmaktan zevk almayan çocuğa yazmayı öğretmek zorlaşır.
•Çocuğunuza pratik, eline tam oturan, rahat bir tutuşu destekleyen, yumuşak bir kavrama alanına sahip uygun kalemler seçin. Seçimi çocuğunuzla beraber yapın ve onun seveceği bir kalem tercihi yapın.
•Çizmeye ya da yazmaya başlayan çocukların kalemi tutuş biçimlerini, kavrama kabiliyetlerini sürekli izleyin. Kalemin çocuğun elinde rahat durmasına, onu zorlamamasına dikkat edin. Yazma ve çizme ritmik oldukça çocuğunuzun eli daha rahat hale gelir ve bu işten daha çok zevk alır.
•Yazı alıştırması yaparken harfleri tekrar etmesinin yanı sıra yazma hareketlerinin ritmik olmasına dikkat edin. Akıcı yazmada şekilleri meydana getiren ritimdir. Örneğin yetişkinlerin yaptığı akıcı yazma hareketlerinin belli bir ‘melodisi’ vardır. Ebeveynler ve çocuklar hareketlerin ritmini birlikte aramalı ve bunların alıştırmasını yapmalıdır.
•Çocuklarınızın yazmayı öğrenirken ders alabilmeleri için hata yapmalarına izin verin.   Örneğin doğru harf boyutu alıştırması yapmak için, ebeveynler çocuklarıyla birlikte bilinçli olarak farklı boyutlar kullanabilirler. Sonra beraber bunun hakkında konuşup doğru yazı boyutunu bulabilirler. Bu, çocuğun farkı çok iyi anlamasına yardımcı olur.
•Yazı alıştırması yaptırırken sadece zorlandıkları konularda alıştırma yaptırmayın, iyi yapabildikleri harf ve şekillerle ilgili de alıştırma yaptırın. Bu sayede becerilerini geliştirirken bunları problem yaşadıkları alanlarda uygulamalarını da sağlarsınız.
•Tanıdık şekillerle harf alıştırmaları yaptırın. Örneğin “O” harfi bir yumurta ile aynı şekle sahiptir ve “P” harfi bir çizgi ve yarım bir top olabilir. Harfler, bunun gibi resme dayalı açıklamalarla daha az soyut görünür ve daha kolay anlaşılır.
•Okuldaki yaşamları konusunda çocuklarınıza baskı yapmadan ve açık ifadelerle konuşun. Bu sayede problemlerini erken fark etme imkanına sahip olursunuz. Bunlara rağmen çocuğunuzda yazma ve öğrenme zorlukları yaşarsanız rehberlik öğretmenlerinden veya çocuk psikologlarından profesyonel yardım isteyin.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir