Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, işaret dilinin ilköğretim müfredatında zorunlu ders olarak okutulması için kanun teklifi verdi.
“İşaret Dilinin Yaygınlaşması İşitme Engellilerin Yaşamını Kolaylaştıracak”
İşitme engellilerin toplumda iletişim kurmada büyük sorunlar yaşadığına ve kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet alırken zorlandıklarına dikkat çeken Aylin Nazlıaka, işaret dilinin zorunlu ders olarak okutulmasının, çocukların işitme engellilerle empati kurmasının kolaylaşacağını belirtti.
Aylin Nazlıaka, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, Türkiye’de 3,5 milyon işitme engelli olduğunun ifade edilmesine karşın, bu istatistiğin 4 milyon 200 bin olduğunu belirtti. İşaret dilinin yalnızca bir dil eğitimi olmadığını, engelli bireylerle empati kurmayı kolaylaştıracağını söyleyen Nazlıaka, işitme engelli olmayan vatandaşların işaret dilini öğrenmesinin, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştıracağını söyledi.
“İşaret Dilini Herkes Öğrenmeli”
Aylin Nazlıaka, ilköğretim müfredatında işaret dilinin zorunlu ders olarak okutulması ile ilgili teklifi üzerine şu ifadelerde bulundu: “Herkes bu dili öğrensin. Ama tercümanlığı ve eğitmenliği sadece bu işin uzmanı olan kişiler yapsın. Aksi takdirde yanlış tercümanlık nedeniyle adli bir vaka da suçsuz olmayan bir işitme engelli suçlu konumuna bile düşebilir.” Kanun teklifinin mecliste kabul edilmesi durumunda, işaret dili öğretmenleri, ilköğretim çağındaki öğrencilere işaret dilini zorunlu olarak okutacak.