Cochlear, yeni koklear implant ses işlemcisi Nucleus 6'nın tanıtımını Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı ile gerçekleştirdi. Türkiye’deki işitme engelliler hakkında bilgilerin de paylaşıldığı toplantıda koklear implant tedavisinin özellikle 0-5 yaş arasında yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Türkiye’de her yıl 2 bin bebek işitme engelli doğuyor
Ülkemizde engelli doğumların çoğu akraba evliliklerinden kaynaklanıyor. 8,5 milyon engelli vatandaşın %22’si yani yaklaşık 2 milyonu işitme ve konuşma engelli. Türkiye’de her yıl dünyaya gelen 1.3 milyon bebeğin 2 bini işitme kaybı ile doğuyor ve 0-19 yaşları arasında işitme engelli çocukların sayısı yaklaşık olarak 64.000 olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı koklear implantın % 75’i çocuklar tarafından kullanılıyor ve bu çocuk kullanıcı sayısı giderek artıyor.
0-5 yaş çok önemli
İşitme engelli olarak doğan çocuklara 0-5 yaş arasında erken yaşta tanı ve cihazlama yapılması halinde çok daha iyi sonuç veriyor. Erken yaşta gerçekleşen operasyonlar sonucunda çocuklarda konuşma yetisi daha hızlı gelişirken uyum sağlamada minimum zorluk yaşanıyor.
Koklear İmplant Nedir?
Hasarlı iç kulağın fonksiyonunu yerine getiren bir elektronik tıbbi cihaz olan koklear implant, kulak arkası ses işlemcisinin topladığı ses dalgalarını dijital kodlara dönüştürerek, kafa derisinin altına yerleştirilen implant sayesinde iç kulağa iletir ve işitme sinir liflerini uyararak duymayı sağlar. Her iki kulakta ileri düzeyli ila ağır işitme kaybı olanlar, işitme cihazlarından gerçek bir işitme faydası alamayanlar, konuşma gelişiminde ilerleme kaydetmeyen çocuklar tarafından kullanılan koklear implant, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda işitme kaybına uğrayan yetişkinler tarafından da kullanılabilir.
Bir koklear implant kulağın hasarlı kısmını atlayarak, sesi doğrudan işitme sinirlerine yollar, böylelikle sesin ve konuşmanın daha net bir şekilde anlaşılmasını sağlar.
Cochlear Nucleus 6 Ses İşlemcisi şimdiye kadar üretilen en küçük ses işlemcisi olarak tanıtıldı.