İskelet sistemi ve görevleri neledir? Bedenimizin hareket ve destek sistemi vardır. Bu sistem vücudumuzun hareket etmesini ve hareket esnasında desteklenmesini sağlar. Aynı zamanda koruma görevi yapar.
Hareket sistemimizi;
İskelet sistemimizi oluşturan genel yapı kemiklerdir. Hücreler, protein ve minerallerden oluşan kemiklerimizin dış tabakaları sert maddeden oluşur.
Vücudumuzdaki kemiklerin bütünü iskeletimizi oluşturur. Tıpkı mobilyaların, gemilerin, binaların, köprülerin vs. dik durmasını sağlayan varlıkların iskeleti gibi.
İskelet, bedenimizin kemik çatısı olarak tanımlanır. Vücudun temelidir. Kafatası, omurga, göğüs kafesi, kollar ve bacaklardan oluştur.
İskelet sistemi ve görevleri nelerdir?
Omurga, vücudumuzun ağırlığını taşıyan ve destekleyen iskelet bölümüdür. Boynumuzdan başlayarak sırtımız boyunca uzanır.
Vücudumuzun dik durmasını sağlar ve başımızı dik tutmamıza yardımcı olur.
Zürafanın boynundaki kemik sayısı, insan boynundaki kemik sayısı ile aynıdır.
Göğüs kafesimiz, kaburga kemiklerinden oluşur. Kalp, akciğer gibi iç organlarımızı ve büyük damarları korur. Soluk alıp verilmesi ile birlikte göğüs kemiklerimiz hareket ederek genişler.
Kollarımız ve bacaklarımızla hareketlerimizin büyük bir kısmını yaparız. Özellikle yürürken üst ve alt bacak kemiklerimiz, vücudumuza destek sağlar. Kemiklerimizin büyük bir kısmı ellerimizde ve ayaklarımızdadır. Kemiklerimiz bulundukları yere göre esneklik ve dayanıklılık açısından farklı özelliklere sahiptir ( göğüs kafesi kemikleri, kafatası kemikleri gibi).
İskelet sistemindeki kemikler; uzun kemik, kısa kemik ve yassı kemik olmak üzere üç çeşit kemikten oluşur.
Vücudumuzdaki en kısa kemik kulaktaki çekiç kemiğidir.
Yeni doğan bebeklerin vücudunda 300′ den fazla kemik vardır. Yetişkinlere göre bebeklerin kemikleri daha yumuşaktır. Ancak insan büyüdükçe kıkırdak dokuları birleşir ve yetişkin hale gelindiğinde 206 tane kemik haline gelir.
İskelet sistemi cansız bir doku değildir. Kan damarları, sinirlerle desteklenen büyüyen gelişen kalınlaşıp incelenen bir yapıdır. Kendisini onarır, yeniler, yaptığı işlere göre biçimlenir.
Kemik, kendi kendini tamir etme özelliğine sahiptir. Kemik kırıldığında kırılan kemik içindeki damarlardan akan kan yeni kemiğin oluşmasına yardım eder.
İnsanın iskeleti vücudun çeşitli hareketlerine izin verecek ve bu hareketleri kolaylaştıracak bir yapıya sahiptir. Kasların yardımıyla vücudun hareket etmesini sağlar.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.
Yorumları Göster
ya lili ya lila...
Gayet güzel