İskelet sistemi ve görevleri neledir? Bedenimizin hareket ve destek sistemi vardır. Bu sistem vücudumuzun hareket etmesini ve hareket esnasında desteklenmesini sağlar. Aynı zamanda koruma görevi yapar.
Hareket sistemimizi;
- Kemikler,
- Eklemler,
- Kaslar
İskelet sistemimizi oluşturan genel yapı kemiklerdir. Hücreler, protein ve minerallerden oluşan kemiklerimizin dış tabakaları sert maddeden oluşur.
- Kemiklerimiz tamamen sert yapıdan oluşsaydı iskelet sistemimizi taşıyamazdık.
- Hareketlerimizi rahat yapamazdık.
- Çarpma durumlarında kırılma ve çatlama riskini daha fazla yaşardık.
- Kemiklerimiz tamamen yumuşak maddeden olsaydı vücudumuz dik duramazdı.
- İç organlarımız korunamazdı.
Vücudumuzdaki kemiklerin bütünü iskeletimizi oluşturur. Tıpkı mobilyaların, gemilerin, binaların, köprülerin vs. dik durmasını sağlayan varlıkların iskeleti gibi.
İskelet, bedenimizin kemik çatısı olarak tanımlanır. Vücudun temelidir. Kafatası, omurga, göğüs kafesi, kollar ve bacaklardan oluştur.
İskelet Sisteminin Görevleri
İskelet sistemi ve görevleri nelerdir?
- Vücudumuzun dik durmasını sağlar.
- Vücudumuza şekil verir.
- İskeletimizin kemikleri, organları destekler.
- Organların sabitlenmesini ve onların bulunduğu yerlerde görevlerini tam olarak yerine getirebilmelerini sağlayan korumalarıdır.
Omurga, vücudumuzun ağırlığını taşıyan ve destekleyen iskelet bölümüdür. Boynumuzdan başlayarak sırtımız boyunca uzanır.
Vücudumuzun dik durmasını sağlar ve başımızı dik tutmamıza yardımcı olur.
Zürafanın boynundaki kemik sayısı, insan boynundaki kemik sayısı ile aynıdır.
Göğüs kafesimiz, kaburga kemiklerinden oluşur. Kalp, akciğer gibi iç organlarımızı ve büyük damarları korur. Soluk alıp verilmesi ile birlikte göğüs kemiklerimiz hareket ederek genişler.
Kollarımız ve bacaklarımızla hareketlerimizin büyük bir kısmını yaparız. Özellikle yürürken üst ve alt bacak kemiklerimiz, vücudumuza destek sağlar. Kemiklerimizin büyük bir kısmı ellerimizde ve ayaklarımızdadır. Kemiklerimiz bulundukları yere göre esneklik ve dayanıklılık açısından farklı özelliklere sahiptir ( göğüs kafesi kemikleri, kafatası kemikleri gibi).
İskelet sistemindeki kemikler; uzun kemik, kısa kemik ve yassı kemik olmak üzere üç çeşit kemikten oluşur.
- Uzun Kemikler: Uzun kemikler kol ve bacaklarda bulunur.
- Kısa Kemikler: El ve ayak parmaklarındaki kemikler kısa kemiklerdir.
- Uyluk kemiği insan vücudunda var olan en uzun kemiktir. Uyluk kemiği, genel ifadeyle kalça ile diz arasındaki bölgedir.
- Yassı Kemikler: Göğüs, kafatası, kaburga ve kürek kemiği yassı kemiklere örnektir.
Vücudumuzdaki en kısa kemik kulaktaki çekiç kemiğidir.
Yeni doğan bebeklerin vücudunda 300′ den fazla kemik vardır. Yetişkinlere göre bebeklerin kemikleri daha yumuşaktır. Ancak insan büyüdükçe kıkırdak dokuları birleşir ve yetişkin hale gelindiğinde 206 tane kemik haline gelir.
İskelet sistemi cansız bir doku değildir. Kan damarları, sinirlerle desteklenen büyüyen gelişen kalınlaşıp incelenen bir yapıdır. Kendisini onarır, yeniler, yaptığı işlere göre biçimlenir.
Kemik, kendi kendini tamir etme özelliğine sahiptir. Kemik kırıldığında kırılan kemik içindeki damarlardan akan kan yeni kemiğin oluşmasına yardım eder.
İnsanın iskeleti vücudun çeşitli hareketlerine izin verecek ve bu hareketleri kolaylaştıracak bir yapıya sahiptir. Kasların yardımıyla vücudun hareket etmesini sağlar.
İskelet Sistemi Nasıl Korunmalıdır?
- İskelet sistemimizi yani kemiklerimizi korumak için D vitamini açısından zengin olan yiyecek ve içecekler tüketmeliyiz. Peynir, tereyağı, yağlı balıklar, yumurta, patates gibi besinler D vitamini açısından zengindir.
- D vitamini bulunan besinleri tüketmenin yanında gün ışığından da faydalanmalıyız; çünkü vücudumuz, güneş ışığını kullanarak D vitamini üretir.
- İskelet sisteminin sağlıklı çalışması için, gün içinde mutlaka küçük egzersizler yapmalıyız. Egzersiz, sistemimizin daha güçlü olmasını sağlar.
- İskelet sistemimizin sağlığı için duruş, oturuş, yatış alışkanlıklarımıza özen göstermeliyiz. Özellikle çocukluk döneminde edinilen yanlış duruş pozisyonları ileriki yaşlarda kötü görüntülere ve sağlık problemlerine yol açabilir.
Yorumları Göster (1)
Gayet güzel