Kültür Sanat

İstanbul Arkeoloji Müzesi

Türkiye'de tarihi eserlerin düzenli olarak sergilendiği ilk yer olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, kapılarını 13 Haziran 1891'de açtı. Arkeoloji Müzesi'nin kuruluşunda ve bugünlere ulaşmasında en büyük en emeği geçen kişi; Osman Hamdi Bey'dir.

Türk müzecilik tarihinde yeni kapılar açan Osman Hamdi Bey, 29 yıl boyunca müdürlüğünü yaptığı Arkeoloji Müzesi'ni, dünyanın sayılı müzelerinden biri haline getirdi. Osman Hamdi Bey, yalnızca müdür olarak değil, yaptığı arkeolojik kazılarla da müzeye büyük katkıda bulundu. Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü topraklarda arkeolojik kazılar yaparak, Arkeoloji Müzesi Koleksiyonu'nun genişlemesini sağladı.

Arkeoloji Müzesi zaman içinde üç binaya ayrıldı. Arkeoloji Müzesi binasında eski uygarlıklara ait kalıntılar; Çinili Köşk'te Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'nden kalan çini ve seramikler; Eski Şark Eserleri Müzesi eserleri arasında ise: Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası'nın İslam öncesi dönemleri sergileniyor.

Arkeoloji Müze Binası

Dünyada müze binası olması düşünülerek inşa edilen ender yapılardan biridir. Dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury'nin tasarımı ile yaptırılmış, 13 Haziran 1891'de hizmete açılmıştır. Müzenin açıldığı gün olan 13 Haziran, ülkemizde halen "Müzeciler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Giriş bölümlerinin sütunları ve merdivenleri, tapınak girişlerine benzer görünümdedir. Binaya 1903 yılında kuzey, 1907 yılında güney kanatları eklenmiştir. Sergi salonu ihtiyacının zamanla artması nedeniyle 1969-1983 yılları arasında bir ilave daha yapılmış ve yapılan binaya "Ek Bina" adı verilmiştir.

Arkeoloji Müzesi Binası, iki kattan oluşur. Giriş katının sağ tarafında Antik Çağ Heykelleri, sol tarafında ise dünyaca ünlü İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi ve Tabnit Lahdi görülebilir. Binanın ikinci katında ise; Hazine Bölümü, Gayri İslami ve İslami Sikke Kabineleri ile Kütüphane bulunur.

Arkeoloji Müzesi Binası'nın eserler için yetersiz hale gelmesiyle eklenen "ek bina" kısmı da iki katlıdır. Ek binanın birinci katında Çağlar Boyu İstanbul, ikinci katında Çağlar Boyu Anadolu ve Troia, en üst (asma) katta ise Anadolu'nun Çevre Kültürleri: Suriye, Filistin ve Kıbrıs Eserleri bölümleri yer alır.

Eski Şark Eserleri Müze Binası

1883 yılında Osman Hamdi Bey'in emriyle Sanayi-i Nefise Mektebi (Güzel Sanatlar Akademisi) olarak inşa edilmiştir. Sanayi-i Nefise Mektebi, bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin temelini oluşturur. Mektebin 1917 yılında taşınmasıyla; bina Arkeoloji Müzesi'nin kullanımına bırakılmıştir.

Çoğunluğu 19 yüzyıl sonları ile I. Dünya Savaşı arası dönemdeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden oluşur. Anadolu ve Mezopotamya'nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası'nın İslam öncesi çağlarına ait eserleri barındırır.

İslamiyet Öncesi Arabistan Eserleri, Mısır Eserleri, Mezopotamya Eserleri, Anadolu Eserleri, Urartu Eserleri ve Çivi Yazılı Belgeler adlı bölümler mevcuttur. Kadeş Anlaşması ve İştar Kapısı gibi önemli eserlerin yanı sıra, 75.000 çivi yazılı belgenin bulunduğu Tablet Arşivi'nde Eski Şark Eserleri Müze Binası'ndadır.

Çinili Köşk Müze Binası

Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Çinili Köşk, Osmanlı'da müze kurma düşüncesi oluşunca ilk müze binası olarak kullanılmıştır. Çinili Köşk'ün müze olarak yetersiz olması nedeniyle; Arkeoloji Müze Binası ve Eski Şark Eserleri Müze Binası Çinili Köşk'ün etrafına yaptırılmıştır.

Çinili Köşk Müze Binası'nda, Selçuklu Dönemi, Slip teknikli ve Milet işi, İznik Yapımı, Kütahya Yapımı ve Çanakkale Yapımı çini ve seramikler sergilenmektedir. 14. Yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen ve Erken Osmanlı döneminden kalan Çini Mihrap binanın en önemli eserlerindendir.

Arkeoloji Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne giderken toplu taşıma araçlarını kullananların; Kabataş-Zeytinburnu tramvayını kullanmaları ve Gülhane durağında inmeleri gerekiyor. Sultanahmet yönünde yukarıya doğru çıkıldığında görülen Gülhane Parkı girişinden Osman Hamdi Bey Yokuşu takip edildiğinde, Arkeoloji Müzesi kapısı karşınıza çıkacaktır.

Adres: Alemdar Caddesi Osman Hamdi Bey Yokuşu Sokak Gülhane / Fatih, İstanbul
Telefon: 0 (212) 520 77 40 – 41

Ziyaret Saatleri

Pazartesi hariç her gün 09:00 – 17:00 arası ziyaretçilere açıktır.

Ziyaretçi Giriş Ücretleri

Bilet Fiyatı: 10 TL

Ücretsiz Giriş Yapabilecekler

18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar.
65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
Gaziler, şehit ve gazilerin eş ve çocukları.
T.C. Vatandaşı Engelliler ile bir refakatçisi.
Er ve Erbaşlar.
ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri.
Basın kimlik kartı sahipleri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü'nce ağırlanan konuk ve heyetler, bunların refakatçileri ile yabancı tur operatörleri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki eş ve çocukları.
Kamu kurum ve kuruluşlarının davetlisi olarak ülkemizde bulunan yabancı resmi konuklar ve refakatçileri.
Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartına sahip profesyonel turist rehberleri.
Seyahat Acentesi sahip veya sorumlu müdürleri ile başvuruları Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) kanalıyla Bakanlığa ulaştırılan yabancı tur operatörleri ve yabancı info grupları.
0 – 12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir