Kategorisiz

İstanbul Atlı Spor Kulübü Nerede?

İstanbul Atlı Spor Kulübü‘nde 3 -12 yaş arası çocuklara ponnylerle eğitim veriliyor. 3-6 yaş grubu var. 6-7 yaş ve üstü sınıflar da bulunuyor. Amaçları, çocukların kendi boyutlarına uygun bir hayvanla, bu sporu yapmasını sağlamak. Çocukların eğitimleri 12 yaşa kadar ponnylerle yapılıyor, 12 yaşından sonra ata yöneliyorlar.

Eğitmenler, çocuklarla at eğitimi ve bu konuda ailelerinin tutumunu anlattı:

Bazı çocuklar, bu işin üstünde olup eğlence kısmını seviyor. Bazıları atla daha yakın, haşır neşir olmak istiyor. Atla daha fazla zaman geçirmek isteyenler oluyor.

Çocukların bu eğitimi alması için, bizim tavsiye ettiğimiz yaş, 7 yaş ve üstüdür. Çocuğun hem mental açıdan, hem fiziksel açıdan, bazı şeylere hazır olması gerekiyor. Ponnyler, zeki ve güçlü hayvanlar. Çocuğun bu yüzden çabuk karar alabilmesini ve fiziksel olarak da onu kontrol edebilmesini istiyoruz. 7 yaş ve üstü bu yüzden iyi bir seçim olacaktır.,

Çocuklar at eğitimi aldığında, hayata karşı daha sağlam adımlar atabiliyorlar. Çünkü burada bir hayvanla beraber spor yapıyorlar. Bir karakterle spor yapmaları çok önemli. Bu karaktere uyum sağlamak, onu yönlendirmek zorundalar. At eğitimi almaları, hayata karşı daha sağlam adımlar atabilmeleri için, kendi karakterlerinin daha sağlam oluşması için son derece etkili bir spor. Çocukların hayvan sevgisi gelişiyor, hem de çocukları sosyalleştiriyor. Bazen bize çekingen çocuklar geliyor. Çocuk, bizimle bile konuşmuyor. O çocuklar zamanla değişiyor, dışa dönük oluyor. Hiperaktif, çok enerjik çocuklar için de tavsiye ediliyor. Bu çocuklar, bazı şeylerin farkına varıyorlar, sakinleşiyorlar. Çocuklarını reflekslerini de güçlendiriyor. Pedagoglar, bu tip durumlar için at eğitimi almalarını tavsiye ediyor. Aileler de bu sporun faydasını görüyorlar. At binmenin, hem mental, hem fiziksel, hem de zihinsel açıdan çocukları zenginleştirdiği bir gerçek.

Bazı çocuklar işin gerçeğini gördüğünde bırakabiliyor. Mesela çocuk atı yürütürken at ayağına basıyor, çocuğun canı yanıyor. Bazı çocuklar bu durumda eğitimi bırakıyor. Diğer sporlarda olduğu gibi, bu sporun da riskleri var. Biz bunu belirtiyoruz; çocuğun at üstünden düşmesi, atın çocuğun ayağına basması , ata çok yaklaşmaları durumunda atın ısırması gibi. Bazı çocuklar, bunları görünce ağlayıp, eğitimi bırakıyorlar. Bu tip olaylar çok az oluyor. Genel olarak da bayan biniciler bırakıyor. At binmek, biraz adrenalin bir spor. İş zorlaştıkça, erkekler bu işi daha çok severek yapıyorlar. Erkek çocuklar, adrenalini seviyor. Atçılık camiasında engel atlama diye bir dal var. Engelin çıtası yükseldikçe, kız çocuklar biraz daha geri planda kalıyor. 3-6 yaş grubuna bakarsanız, kız öğrencilerimiz çok fazla. Erkek öğrencilerimiz daha az. Ama bu iş yükseldikçe, ileri gittikçe kızlar azalıyor. Erkekler daha ön plana çıkıyor. Fakat son birkaç senedir, kız öğrencilerimiz de bu işe gönül koyuyor.

At bir şeyden kaçıp koşmaya başlıyor diyelim, çocuğun o anda onun üstünde durabilmesi gerekiyor. O sırada soğukkanlı olması gerekiyor. Ata, o durumda hiçbir şekilde müdahele edemez. Sakinleşmesini beklemesi gerekir. Çocuk bu durumda olumsuzluklarla, güçlü bir şekilde baş edebilmeyi öğreniyor.

At binmek, bisiklete binmekten, tenisten, yüzmeden, basketboldan farklı bir spor. Aileler için kolay bir spor gibi algılanıyor. Tutumları farklı olabiliyor. Bazı aileler var, bu işin sadece hobi amaçlı olmasını, çocuğunun biraz zaman geçirmesini istiyor. Bazı aileler, çocuğun bu işi sadece spor amaçlı yapmasını istiyor. Çocuğu, ileride yarışlara katılsın, at alsın, atla beraber vakit geçirsin istiyor.

Ponnylerin, çocuklar için dez avantajları var aslında. Ponnylerin ağzı, beton gibi güçlü. Atlardan, daha güçlü ve dayanıklılar. Boyunları daha kalın ve daha güçlü. Çocuklar, bu hayvanlara hükmediyorlar. Büyük atlara binince çok rahat ediyorlar. Ponnylerin ata göre avantajı, daha sakin olmaları.

At binme, bazı kesimlerce elit bir spor olarak düşünülüyor. Bu spor, git gide çıtasını da yükseltiyor. Bu işin ucuzlaması gerekirken, fiyatı daha da artıyor. Aslında ülkemiz, elit kalması için uğraşıyor. Yurtdışında tecrübeli biniciliğe önem veriyorlar. Özellikle Belçika’da halkın çoğu binici. Amerika’da insanlar ponnylerine bahçede, köpekleriyle birlikte bakıyorlar. Ülkemizde bu konuda devletin desteği yok. Herkes özel çiftlik kuruyor. Karşılığını sağlamak için maddi boyutu, fazla oluyor.

Kulübümüz ise binici yetiştirmeye odaklı. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi için ailelere tavsiye ediyoruz.

İstanbul Atlı Spor Kulübü’ndeki ponnyler:

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir