İstanbul Buluş Şenliği

NASA JPL’nin Kaliforniya’da hayata geçirdiği ve orta dereceli okulların katılımına açık olan “Invention Challenge” yarışmasının İstanbul ayağı “İstanbul Buluş Şenliği” yarışması, bu yıl 10. kez düzenleniyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Invertion Challenge ile aynı hafta sonunda yapılacak yarışma, ABD dışında sadece Türkiye’de düzenleniyor.

7 Aralık Cumartesi Günü, Saat 10:00‘da  düzenlenecek olan şenliğe, İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. 10. Buluş Şenliği’ne 26 lise, 135 lise öğrencisi, 34 öğretmen ve 19 hobici katılıyor.

Buluş Şenliği Nedir?

Buluş Şenliği, JPL-NASA mühendislerinin 1998’den beri ADB’de kendi aralarında eğlence amaçlı düzenlediği ve Güney Kaliforniya’daki orta dereceli okulların katılımına açık olan “Invention Challenge” yarışması esas alınarak oluşturulmuştur. “Invention Challenge” ile aynı formatta düzenlenen bu şenlik, ABD dışında sadece Türkiye’de yapılmaktadır.

İstanbul Buluş Şenliği’nin ve “Invention Challenge”ın formatı şöyle:

Yarışma düzenleyicileri, uygulamaya dayanan fiziksel bir problem ortaya koyup; öğrencileri ve meraklıları bir düzenek (buluş) yaparak çözmeye davet eder. Onlara bu problemi çözmeleri için meydan okur.

Her türlü detayı en ince ayrıntısına kadar tasarlanmış problemi, belirlenen kural ve koşullar dahilinde çözecek olan buluşlar, ilan edilmiş bir tarih ve yerde yarıştırılır. Yarışma birincisi ise jüri tarafından değil, ölçüm ve sayım yoluyla belirlenir.

Yarışmanın amacı:

Buluşları bir şenlik ortamında yarıştırarak, izlenmesi hayli zevkli ve görsel zenginliği yüksek bir olay ortaya koymak. Buluş, yaratıcılık ve bilimin gençler ve öğrenciler arasındaki popülerliğini arttırmak,

Ortaöğretim öğrencilerinin ve hobicilerin, pratik bilim ile daha fazla haşır neşir olmalarına uygun ortam hazırlamak, yaratıcılıklarını ortaya koymalarını sağlamak; buluş yapma duygu ve heyecanını yaşatmak,

Bilim ve buluş konularına ilgi duyan kişileri biraraya getirip, görüş alışverişinde bulunabilecekleri doğal bir ortam hazırlamak.

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü ÇSM Binası 403-404 numara.
Tarih: 7 Aralık 2013, Cumartesi
Saat: 10:00