Kültür Sanat

İstanbul Modern

İstanbul Modern 2004 yılından beri, Karaköy Antrepo’daki binasında ziyaretçilerini karşılıyor.

Kalıcı koleksiyonun yanı sıra, güncel sergiler, gençler için eğitim programları, çocuk sanat atölyeleri, söyleşiler, sinema, sanat kitapları ağırlıklı kütüphane, müze dükkanı ve restoranıyla sık uğramak isteyebileceğiniz bir mekan İstanbul Modern.

Bu sanat müzesinde, izleyiciler sanat yapıtları, sanatçılar, sanatın farklı aktörleri ile bir araya geliyor. İstanbul Modern koleksiyonunda işleri olan sanatçıların ve koleksiyona katkı sağlayan kişilerin izleyicilerle buluşturulması amaçlanıyor. Müze böylece, sanatı düşünmek ve tartışmak için bir paylaşım ve deneyim ortamı yaratıyor.

İstanbul Modern’in gerçekleştirdiği arabuluculuk işlevinde, müzenin eğitim departmanı çok önemli bir rol üstleniyor. Departmanın aktiviteler planlamak, uygun deneyim ortamları hazırlamak, eğitim araçları geliştirmek, izleyicilerin bu katılım öncesinde veya sonrasında oluşan beklentilerini değerlendirmek, beklentiler doğrultusunda yeni planlamalar geliştirmek gibi çok katmanlı bir fonksiyonu var.

İstanbul Modern, tüm dünyada yayın olduğu gibi, sanatsal gelişmenin bebeklik çağından başladığını kabul ederek çalışmaları yürütüyor. Kişinin sosyal çevresi, kültürel birikimi, akademik bilgi düzeyi sanat eserini yorumlama ve algılamada önemli bir faktör.  İstanbul Modern bu algılama ve yorumlama sürecinde, farklı yaş gruplarından, farklı kitlelere özel programlar düzenliyor, geliştirdikleri bu kategorizasyon ile hizmet veriyor. Kategorizasyon izleyici profiline, talebine bakarak belirleniyor. Bu kategoriler; yaş grupları, çocuklara yönelik eğitim hizmetleri, gençlere yönelik programlar, yetişkinlere yönelik programlar olarak, gelişimin her aşamasını kapsayan bir hizmet alanına sahip.

Müzede Çocuk Etkinlikleri

Çocuklara özel programlar, sergilere paralel olarak gerçekleştiriliyor. Hafta içi ve hafta sonu grupları olarak ayrılıyor. Bu gruplar, katılımcı profiline göre farklı yapılara sahip. Hafta içi programlarına, okul grupları katılıyor ve Pazartesi hariç her gün düzenleniyor. İstanbul Modern’i bilen ya da İstanbul Modern’i hiç duymamış ve sanatın ne olduğunu bilmeyen, hayatında hiç sanat eseri ile karşılaşmamış çocuklar yer alıyor. Çocuklar her seferinde sınıflarının düzeyine göre, farklı bir etkinliğe katılma imkanı buluyor.

Hafta sonu programlarında ise, İstanbul Modern hakkında bilgisi olan, çocuklarının sanatsal gelişimi konusunda vizyona sahip ebeveynlerin çocukları yer alıyor. Bu gruplar içersinde, İstanbul Modern aktivitelerine katıldıktan sonra, kendiliğinden tekrar gelmek isteyen, takip eden ve talepkar çocuklar oluyor. Çocukların başka arkadaşlar ile tanışabiliyor.

Bu programların bazılarında çocuklar sanatçı ile tanışma imkanı da buluyorlar. Bu, hem sanatçılar, hem çocuklar için enteresan bir deneyim oluyor. Sanatçılar genel olarak, çocuklar ile çok iyi anlaşıyor. Bugünün sanat deneyimi yalın olana, basit olana, basit olanın erdemine varmaya çalışıyor. Çocuklar sanatı algılamada, yorumlamada kodlara sahip değildir. Sanatı algılama ve yorumlamada bu kadar açık, yenilikçi özgür düşünceye sahip bir kitle ile sanatçılar bir araya geliyor ve bu sanatçıları çok heyecanlandırıyor. Bunu, İstanbul Modern’de ilk kez deneyimleyen sanatçılar oluyor. Şimdiye kadar çocuklar Ahmet Elhan, Sarkis, Temur Köran gibi birçok sanatçı ile buluştu ve çocuklar ile sanat projeleri gerçekleştirdiler. Mesela, çocuklar Cengiz Özek ile “Gölge Kuklaları” yaptılar, “Gölge Tiyatrosu” üzerine konuştular. Selen Korat Birkiye ile “Drama” çalışmaları yaptılar.

Okuldaki Bilgiler Sanatla Pekişiyor

Okul eğitiminde, müze eğitimi önemli bir role sahiptir. Müzeler, nesneler ile birebir çalışma imkanı sunarlar. Çocuklar, soyut olan kavramların yansımalarını görebilir ve bu bilgiler gerçek hayatta görebilecekleri, kullanabilecekleri bilgi haline gelir. Bu anlamda, müzenin en büyük hayallerinden biri, öğretmenler ile bir araya gelerek, özel bir eğitim programı tasarlama konusunda onlara yardımcı olmak. Bu amaç ile, öğretmenlere yönelik programlar planlanıyor. İstanbul Modern, müze deneyimini kazandırmak, bu deneyimi nitelikli kılmak, talepkar bir kitle yaratmak gibi rollere de sahip.

İstanbul Modern, dünyadaki diğer müzelerde de gerçekleştirilen, “Çalışma Kağıtları” uygulamasına başlıyor. Çocukların görsel imgeler ile dolu, çalışma kağıtlarını doldurarak, okulda öğrendikleri bilgileri pekiştirme imkanı buluyor. Çocukların okuma, anlama, algılama becerilerini kuvvetlendiren bir çalışma olarak düşünülüyor. Bu bağlamda, İstanbul Modern sürekli kendini yenileyen, yeni eğitim yaklaşımlarını takip eden bir ekibe sahip.

Programlar, hem müzenin sergi salonunda, hem de eğitim odasında uygulanabiliyor. Sergi salonlarındaki programlar; çocukların bir sanat yapıtının önünde sanat çalışması yapması, onlarının yaratımlarının da diğer eserler kadar değerli olabileceği, hatta olduğu mesajını veren önemli çalışmalar. Bu anlamda İstanbul Modern bir takım kurallara uyulması ile, bu gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği cıvıl cıvıl bir mekan sunuyor. Çocuk dostu bir müze olduğunu, izleyicilere gösteriyor. İstanbul Modern’in birincil görevlerinden biri, koleksiyonunu korumaktır. Buna göre, gerçekleştirilen sanat uygulamasında, sergi salonuna getirilemeyecek malzemeler kullanılıyor ise, çalışma eğitim odasında gerçekleştiriliyor.

İstanbul Modern sanat eğitimini, bir takım kurallar ve tekniklerin öğrenilmesi olarak algılamıyor. Sanatı amaç olarak ve sanatı araç olarak belirledikleri farklı programlar var. Müze eğitimler sırasında öncelikle, çocukların yaptığı her şeyi doğru kabul ediyor. Onların yaratıcılıklarını kullanabilecekleri uygun birliktelikler, mekanlar, araçlar sağlıyor ve sonrasını onlara bırakıyor.

Müzede herkese uyan bir program var!

Yaratıcılık, sanat yapıtını yorumlamak ve çözümlemek ile birlikte düşünülür. Yaratıcılık beslenen ve beslenmedikçe bir yere gitmeyen bir beceridir. Yeni bir şey ortaya koymak, öncekilerin üzerine yeni bir şey koymak anlamındadır. Bu düşünce ile hareket eden İstanbul Modern, müze eğitiminden önce ya da sonra, kitlenin profiline bağlı olarak sergi gezileri düzenliyor ve atölye çalışmaları yapıyor. Hafta sonu gruplarında, atölye çalışması sonrasında sergi gezisi yapılıyor. Hafta içi gruplarında ise, önce sergi gezisi, sonra atölye çalışması yapılıyor. Hafta sonu gruplarındaki sıralama farklılığı ile çocuklar, “sanatçı benim gibi yapmış” diyebiliyor. Hafta içi gruplarında, müze kavramını bilmeyen çocuklar olduğu için, onlarla önce sanatın ne olduğu ya da ne olmadığı konuşuluyor.

İstanbul Modern çevresinde bulunan bölgelerdeki, esnaf çocuklara yönelik çalışmalar da düzenledi. İstanbul Modern bünyesinde, özel öğrenme gereksinimi olan çocuklar için, onların zihinsel düzeylerine göre, özel olarak tasarlanan programlar da gerçekleştiriliyor. Görme engelli çocuklara ve yetişkinlere yönelik programlar mevcut. Yakın zaman için, işitme engelli çocuklara yönelik bir program planlanıyor.

Ergenlik dönemi kendi içinde farklı sorunları barındıran ve kişinin özgüvenini kazanması için önemli bir basamak olan, veliler ve öğretmenler için de ağır olan bir süreçtir. Bu anlamda İstanbul Modern, müzeyi duyan ve sanata ilgili olan, gençler için programlar düzenleniyor. Ergenlik döneminde olan gençlerin toplumdaki rollerine hazırlanmalarında, topluma katılımlarında sorumluluk güdülerini arttırmada, önemli adım olduğuna inandıkları projeler gerçekleştiriyor. Bu projelere, gençler ciddi anlamda katılıp çalışıyorlar.

Yetişkinlere yönelik programlarda ise, kadınlara, annelere, babalara özel aktiviteler gerçekleştiriyor. Bu anlamda İstanbul Modern’de, kimlik ile bağlantılı bir kategorizasyonlar da var. Doktorlar, mühendisler, eczacılar gibi farklı meslek grupları için de, özel programlar düzenleniyor.

Çocuk Eğitim Programları

Müze Çantam; kalıcı koleksiyon sergisine yönelik düzenlenen bir program ve farklı bir müze deneyimi. Bu program tamamen, üst kat sergi alanında gerçekleştiriliyor. Çocuklar nesneler ile birebir çalışma imkanı buluyor. Bir çanta ve bir gezi güzergahı mevcut. O gezi güzergahında tanımlanan 5 adet eser var. Çanta, bu 5 eser ile ilgili bilgilere ulaşabilecekleri, ipuçlarını taşıyan nesneler ile dolu. Çantanın içinde pankartlar, aşçı şapkaları gibi sıradan ve sıra dışı nesneler çıkarılıyor. Çocuklar ile, çıkarılan nesnelerin o sanat eseriyle ilgisi hakkında tartışılıyor. Bu, çocukların kavram geliştirme becerilerini arttıran bir unsur oluyor. Çanta ile birlikte sergi geziliyor. Çocuklar bu esnada, sanatçının yaşam öyküsü, kullandığı teknikler, malzemeler hakkında bilgileri, bulmaca türevi olan bir oyun ile kendileri edinmiş oluyorlar. Bir sanat yapıtının, sanatçının sanat yaşamının hikayeleştirerek çocuklara anlatılması, çocukların içinde o eseri anlaması ve yorumlaması için bir sıcaklık yaratıyor ve sanatçı Tanrı olmaktan çıkıp, empati geliştirebileceği bir insan oluyor.

İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde Ocak ayı, çocuklar ve aileler için eğlenceli ve eğitici programlarla dolu.

Çocukların eğitim araçlarıyla gezdikleri süreli sergi Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar,  çocukların fotoğraf sanatını ve sanatçıları bulmacalar aracılığıyla öğrendileri Bakış sergisi gezisi, 6-12 yaş çocukları yeni bir dünyada keşfe çıkaran Genç İstanbul Modern – Blobterre, çocukların Çin yelpazeleri tasarladıkları Atölyede Çin Oyunları, tüm aile olarak katılabileceğiniz Şakacı Pandalar aile programı, anaokulu çocuklarına yönelik Sihirli Aynalar müzenin ilgi çekici Ocak ayı programından bazıları.

7-12 Yaş Grubu İçin Yarıyıl Sanat Atölyeleri

İstanbul Modern 28 Ocak – 8 Şubat 2013 tarihleri arasında sanatla dolu, eğlenceli bir program hazırlıyor. Her gün farklı bir etkinliğin düzenlendiği 7-12 Yaş Grubu İçin Yarıyıl Sanat Atölyeleri’nde çocuklar resim, heykel, fotoğraf, animasyon, yerleştirme ve performans gibi disiplinlerin yanı sıra, edebiyat ve tasarımı da içeren uygulamalar da yapıyorlar.

Çocuklara yarıyıl tatili boyunca, sabah ve öğleden sonraları için, iki program seçeneği sunuluyor. Atölyelere beş günlük ya da günübirlik kayıt yaptırmak mümkün. Atölyelerin tamamlayan çocuklar, katılım belgesi kazanıyorlar.

Hafta içi her gün 09.00-12.00 saatleri arasında düzenlenen, iki aşamalı, üç saatlik sabah atölyelerinde Pazartesi günleri Evcil Dostuma Özel Bir Mekan, Salı günleri Çınar Ağacı Sahnesi, Çarşamba günleri Lunapark Atölyesi, Perşembe günleri Nuh’un Gemisi Animasyon Atölyesi ve Cuma günleri Düşler Adası başlıklı programlar düzenleniyor. Beş gün boyunca bu atölyelere devam eden çocuklar, sanatta kendini ifade etmenin farklı yolları ve teknikleriyle tanışıyor. Çocuklar bu atölye çalışmalarında, evlerine götürebilecekleri maketler kuruyor, masallardan yola çıkarak hayal güçlerinin sınırlarını zorluyor ve doğaçlama tekniğini kullanarak bir tiyatro oyunu sergiliyorlar.

Hafta içi her gün 13.00-14.30 saatleri arasında yapılan, bir buçuk saatlik öğleden sonra atölyelerinde pazartesi günleri Konuşan Ejderhalar Kukla Yapım Atölyesi, Salı günleri Kostüm Tasarım Atölyesi, Çarşamba günleri Geleceğin Mimarları, Perşembe günleri Renkli Hayvanlar, Cuma günleri Mozaik Atölyesi başlıklı programlar düzenleniyor.

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi‘ndeki Bakış sergisine özel, çocuklar için bulmacalar tasarlandı. Dört bölüme ayrılan sergi için ön yüzlerinde bir kare bulmacanın, arka yüzlerinde ise sergiyle ilgili bilgilerin yer aldığı dört ayrı bulmaca kağıdı bulunuyor. Öğretmenleri ya da aileleriyle sergiyi gezen 7- 12 yaş grubu çocuklar isterlerse serginin tek bir bölümüyle ilişkili bir bulmacayı çözüyor ya da tüm bulmacaları çözüp sergi gezisini tamamlayarak portre fotoğrafı ve sanatçılarla ilgili bilgi ediniyorlar. Ayrıca Bakış sergisini, uzman eşliğinde gezmek isteyen çocuklar için pazartesi hariç hafta içi her gün rehberli turlar düzenleniyor.

Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar Sürekli Sergisi, Müze Çantam programı paralel olarak düzenleniyor. Çocuklar sergi gezisi sırasında sanat yapıtlarını eğlenerek öğrenmelerine aracı olacak, onları keşfetmeye ve yaratıcı fikirler geliştirmeye teşvik edecek eğitim araçlarıyla dolu bir çanta kullanıyor.
Genç İstanbul Modern – Blobterre; İstanbul Modern, Paris’teki Centre Georges Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkıları ile Genç İstanbul Modern’i düzenliyor. Blobterre adlı on ikinci program, 6 Ocak 2013 tarihine kadar devam ediyor. Bu programda, 6-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri, sanatçı Matali Crasset’nin tasarladığı Blobterre adlı dünyayı keşfe çıkıyor. Matali Crasset, Blobterre’i tüm canlıların uyum içinde birlikte yaşadıkları bir özgürlük dünyası olarak tanımlıyor. Çocuklar Blobterre’de bu canlılarla tanışarak, onları anlamaya ve nasıl uyum içinde yaşadıklarını keşfetmeye çalışıyorlar. Blobterre’in çiçek gözlü, sevimli çocuğu Flom, bu serüvende onlara rehberlik ediyor.

Atölyede Çin Oyunları; Çin Sergisine paralel olarak düzenleniyor. Bu programda, çocuklara yelpazeler dağıtılıyor ve çocuklar kendilerine Çin yelpazeleri yapıyorlar. Çocuklar Çin tiyatrosundan yola çıkarak, kendilerine maskeler tasarlıyorlar. Çin Evleri programında çocuklar, Çin mimarisinden yola çıkarak maketler yapıyorlar. Kağıttaki Su İzleri, hat sanatına, kaligrafiye odaklanan bir program.

Aile Programları; pazar günleri düzenleniyor. 3-5 yaş grubu çocuklu aileler ve 6-10 yaş grubu çocuklu aileler ayrı gruplar oluşturuyorlar. Çin sergisine paralel olarak Şakacı Pandalar isimli bir aile programı gerçekleştiriyor. Çocuklara hayvan sevgisini de aşılamayı amaçlayan programda, pandalar yapılıyor. Çocuklar kendi elleri ile, bir oyuncak yaratmış oluyordu. Çin’in geleneksel sanatına göndermeler içeren Büyülü Ejderhalar, 6-10 yaş grubuna yönelik düzenleniyor. Çocuklar ejderha kuklaları yapıyorlar.

Sergide yer alan Sarkis‘in bir eserinden esinlenme ile, 6-10 yaş grubu, çocuklu ailelere yönelik, Gündüz Başka Gece Başka programı düzenleniyor. Çocuklar bir resim yapıyorlar ve ardında da, farklı bir boya kullanarak o resmi tamamlıyorlar. Çocuklar gündüz farklı, karanlıkta farklı görünen bir resim yaratmış oluyorlar. Benim Tombik Kürem 3-5 yaş grubu, çocuklu ailelere yönelik, Hale Tenger‘in dünya formunu yeniden yorumladığı Garip Meyve adlı çalışmasından yola çıkarak tasarlanıyor. Programda çocuklar ve aileler küre formunu, tıpkı birer sanatçı gibi yeniden yorumluyorlar. Onlar için önceden üretilmiş kürelerin üzerine çizimler yapıyor, çeşitli nesneler yapıştırıyor ve hayallerini somutlaştırıyorlar.

Bayrak Tasarım Atölyesinde; Sergi gezildikten sonra, bayrakların o ülkelerde sembolize ettiği çözümleniyor. Çalışma sonrasında çocuklar kendi sevdikleri takımlar, müzik grupları için bayraklar tasarlıyor.
Sandık İçi; daktilo, telgraf aleti gibi modern dünyanın ilk endüstriyel malzemelerini içeren bir sandık ile gerçekleştiriliyor. Çocuklardan bu nesnelerin kayıtlarını tutmaları ve ne olduklarını tahmin etmeleri isteniyor. Çocuklar o nesneleri inceleyip neden yapıldıklarını, tasarımlarının neden o şekilde olduğunu tartışıyor. Başka bir anlamda, çocuklar modern dünyanın ilk ürünleri aracılığıyla, modernliği tartışıyor.

Sihirli Aynalar; Anaokulu düzeyindeki çocuklara yönelik düzenleniyor. Bir sanat eserinden yola çıkarak, görüntülerde mercekleri farklı olan aynalar kullanılıyor. Çocuklar kendilerinin tuhaf görüntülerine bakarak, hem eğleniyorlar, hem de görüntüyü yorumluyorlar. Gözleri ile gördükleri ve değişik aynalarda gördükleri arasındaki farklılıkları yorumluyorlar.

Adres: İstanbul Modern Sanat Müzesi
Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo 4, 34433 Karaköy – İstanbul
Telefon: 0 (212) 334 73 00
Websitesi: http://www.istanbulmodern.org
E-posta: info@istanbulmodern.org

Ziyaret Günleri ve Saatleri: Salı-Pazar: 10:00 – 18:00, Perşembe: 10:00-20:00
Pazartesi günleri, 1 Ocak ve dini bayramların ilk günlerinde kapalıdır.
Ücret:
12 yaşından küçük çocuklar, İstanbul Modern üyeleri, engelli ziyaretçiler için ücretsiz.
Perşembe günleri tüm ziyaretçilere ücretsiz.
İstanbul Modern ziyaretçilerine ve üyelerine ücretsiz.
İndirimli (Öğrenci, Öğretmen,Emekli ve 65 Yaş Üstündekiler): 8 TL
Tam: 15.00 TL
Gruplar (10 kişi ve üzeri): 12.00 TL
İstanbul Modern Sinema: 8.00 TL
Ulaşım: Müze, Tophane’deki Nusretiye Camii’nin arkasındaki rıhtımda yer alıyor. Belediye otobüsleri ve tramvayı kullanan ziyaretçiler, Tophane durağında inerek müzeye ulaşabilirler. Arabaları ile gelen müze ziyaretçileri, müze girişinde ücretli otoparkı kullanabilir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir