Kültür Sanat

İstanbul Üniversitesi çocukları bilime hazırlıyor

İstanbul Üniversitesi, Nobel ödülü alabilecek potansiyeli olan bilim insanlarını çocuk yaşta keşfederek Türkiye’ye kazandırmak amacıyla İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi ve Genç Akademi programını başlattı. Program kapsamında çocuklar, CERN Laboratuvarı’nın da içinde olduğu yurtiçi ve dışındaki çok sayıda bilim ve sanat merkezine de götürülecek. Bu yıl programa 510 çocuk katılıyor.

Rektör Yardımcısı Kayacan, Türkiye’nin üniversite öncesi dönemdeki çocuk ve gençlerini bilime, sanata yönlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Çocukları, ilgi duydukları ya da yetenekli oldukları alanlarda gelişkin, donanımlı bireyler olmalarını sağlamak, üniversite aşamasına gelirken kendilerini keşfetmelerini ve doğru seçimler yapmalarını kolaylaştırmak, istikrarlı ve üretken bir üniversite hayatı ve sonrasında da meslek yaşamı sürdürmelerinin yolunu açmak amacıyla Çocuk Üniversitesi ve Genç Akademi’yi kurduk.”

Akademi Müdürü Karabulut’un uygulamaya ilişkin yurt dışı örneklerini yerinde incelemesi ve Eğitim Fakültesi başta olmak üzere Türkiye’deki ilköğretim ve lise düzeyindeki öncü kamu ve özel kuruluşların görüşleri alınarak taslak oluşturulduğunu anlatan Kayacan, öğrenmenin, bilimsel çalışmanın, eğlenerek de yapılabileceğini göstermek düşüncesiyle ilginç başlıklar oluşturulduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Kayacan, öğrencinin kendi ilgi alanlarını oluşturmasına, yeteneklerini keşfetmesine, becerilerini artırmasına olanak verecek bilim, kültür, sanat alanlarının seçildiğini belirterek, böylece ilköğretim öğrencileri için Çocuk Üniversite, lise düzeyi için de Genç Akademi’nin planlandığını ifade etti.

Kayacan, programlara katılan öğrencilerden yetenekli ve istekli çocuk ve gençleri bu projeye dahil ederek, seçecekleri bilim alanında önlerini açma, geleceklerini şekillendirmelerine uzun vadeli destek vermeyi planladıklarını söyledi. Kayacan, ”Bu çerçevede genç bilim insanlarının laboratuvar çalışmaları, okuma çalışmaları ve projeler yaparak ilgi duydukları bilim alanında erken yaşta uzmanlaşmaya başlayacaklar, gereğinde hocalarımız eşliğinde yurt içi ve yurt dışı seminerlere ve kongrelere katılacaklar, yabancı dil takviyesi alabilecekler, gerekli kitap ve materyal üniversitemiz tarafından kendilerine sağlanacak” dedi.

Yetenekli öğrencilerin fırsat eşitsizlikleri yaşamaması için burs verdiklerini de anlatan Kayacan, bu dönem yaz okulu olarak başlayan ve kış okulu programları ile sürecek olan yurt içi ve yurt dışı gezilerle zenginleştirilmiş Çocuk Üniversitesi’nin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, Çocuk Üniversitesi’nin, 2010-2011 yılı etkinlikleri hakkında da şu bilgileri verdi:

‘ ‘İçinde genetik, adli tıp, astronomi ve uzay, yaratıcı yazarlık, zooloji, biyolojinin renkleri, nano teknoloji, nükleer fizik, genomik ve uluslararası siyaset olmak üzere 25 adet yaz okulu programı, Bodrum Felsefe ve İngilizce Kampı ile Güvercinkayası Kazı Kampı olmak üzere 3 adet yaz kampı, klonlama, organ ve doku nakli, yapay zeka ve robotlar, koro ve şan programı, tiyatro sanat programı, minyatür, etiket, dünya sanatçıları ve yumurtanın serüveni gibi 48 adet kış okulu programı, İstanbul gezileri, Roma medeniyeti, Arap dünyası, balinaların peşinde gezi, Japonya, CERN ve Mozart’ın notalarına yolculuk için Viyana gezisi başta olmak üzere 30 adet bilimsel temalı yurt içi ve yurt dışı gezi, 10 kitap basımı, gezici laboratuvar ile 400 okul ziyareti, genç bilim adamı yetiştirme programı ve velilere yönelik konferanslar bulunuyor.”

Kayacan, bu yıl Çocuk Üniversitesinde toplam 510 öğrenci bulunduğunu, 80 yaz kampı öğrencisi, 110 etkinlik kulübü üyesi olduğunu söyledi.

Geleceğin Nobel’li bilim adamlarını keşfetmek

Çocuk Üniversitesi ve Genç Akademisi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Karabulut da öğrencilerin yüzde 20’sine burs verildiğini ve yaz okullarının ücretinin de 750 TL olduğunu belirterek, 15 gün önce başlayan yaz okulunun süresinin bir ay olduğunu, ardından 10-20 Ağustos arasında yaz kamplarının başlayacağını bildirdi.

Doç. Dr. Karabulut, yaz okulunun 10-18 yaş arasındaki çocuklardan oluştuğunu, Eylül ayında başlayacak kış okulları ve bilimsel temalı gezilere ilkokul 2. sınıftan itibaren öğrencilerin katılacağını açıkladı.

Programa katılan öğrencilerin, Türkiye genelinden kabul edildiğini belirten Karabulut, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Güneydoğu’dan gelen öğrenciler için burs kontenjanı ayrıldığını vurguladı. Karabulut, projenin toplam bütçesinin 850 bin TL olduğunu ifade ederek, bunun 150 bin TL’sinin öğrencilerden, 700 bin TL’sinin de iş birliği kuruluşları ve üniversiteden ayrıldığını kaydetti.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir