İstanbul’un fethi ne zaman? İstanbul kim tarafından fethedilmiştir? İstanbul nasıl fethedilmiştir? İşte İstanbul’un tarihçesi.
İstanbul’un Fethi Hakkında Bilgi
İstanbul birçok kez fethedilmeye çalışılmasına rağmen alınamamasıyla efsanevi bir şehir olmuştur ve fetihleri başarısız kılan da o zaman İstanbul’un çevresindeki aşılması imkânsız gibi görülen surlardır.
O zamanlarda git gide büyüyen ve gelişen Osmanlı Devleti’nin padişahı II. Mehmet, 1453 yılında İstanbul’a tekrar saldırı düzenlemeye karar verdi. II. Mehmet, saldırı için hazırlıklar yaparken Bizans’ın durumu da hiç iç açıcı değildi. Halk, Konstantin’in zulmünden usanmış “Hıristiyan külahı görmektense, Müslüman sarığı görmek daha iyidir.” diyecek duruma gelmişti.
II Mehmet de İstanbul’u almaya kararlıydı. “Ya ben İstanbul’u alırım, ya da İstanbul beni.” diyordu. Böyle düşünen II. Mehmet, düşmanlarının bile hayal edemeyeceği bir şekilde donanmayı bir gecede Dolmabahçe’den Haliç’e indirmeyi başardı.
29 Mayıs sabahı için hücum emri verildi. Başlayan saldırıya o aşılması imkânsız gibi görülen surlar dayanmıyor, İstanbul Osmanlı’ya teslim oluyordu. İstanbul fetih edildiğinde surlara çıkıp ilk sancağı çekme vazifesi ise genç Ulubatlı’nın oldu. Ulubatlı Hasan, bir ok yağmuruna maruz kalmasına rağmen vazifesini tamamladıktan sonra şehitlik mertebesine erişti.
İstanbul, Osmanlı Devleti’nin eline geçince Doğu Roma İmparatorluğu’nun bin yıllık tarihi de böylece yıkılmış oldu.
Türk Tarihi Açısından İstanbul Fethi’nin Sonuçları
- Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi sona erdi, yükseliş dönemi başladı. İstanbul’un Fethi ile Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki Bizans’ın yarattığı tehlike de ortadan kalktı.
- İstanbul’un Fethi ile Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan ticaret yolları ele geçirildi.
- İpek Yolu’nun Avrupa’ya giden kolu ele geçirildi.
- İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti yapıldı ve II. Mehmet ülke alan, ülke açan anlamına gelen ‘Fatih’ ünvanını aldı.
- Osmanlı Devleti’nin İslâm Dünyası’ndaki saygınlığı arttı.
- Fener Rum Patrikhanesi Osmanlı himayesine girdi.
İstanbul’un Fethi İçin Yapılan Hazırlıklar
- Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumelihisarı’nı yaptırıldı.
- Edirne’de döktürdüğü balyemez adı verilen büyük toplarla savaşa hazırlanıldı.
- Bizans’a Balkanlar’dan gelebilecek muhtemel Haçlı yardımını önlemek için sınır boylarına akıncı birlikleri gönderildi.
- Surlara kolaylıkla çıkabilmek için tekerlekli kuleler yaptırıldı ve İstanbul’a aynı zamanda denizden de kuşatabilmek için 400 parça gemiden oluşan ilk donanma kuruldu.
- 200 bin kişilik bir kara ordusu hazırlanıldı. Haliçteki zincire karşılık gemileri karadan yürüterek Haliç’e sokuldu.
- Rumeli’deki kalelere yeniçeri askerleri gönderilerek gelebilecek yardımlara ve yapılacak saldırılara karşı önlemler alandı.
- II. Mehmet,’in İstanbul’a gönderdiği özel görevliler aracılığıyla Bizans’ın iç durumunu, askeri gücünü ve zayıf yanları öğrenildi ve göre önlemler ve tedbirler alındı.
İstanbul’un fetih hikayesi kısaca böyledir.