İstanbul’un kısa tarihi bilgilerini derledik. İsanbul’da tarih boyunca kimler yaşamıştır? İstanbul’un tarihteki önemi? İşte kısa İstanbul tarihçesi.
İstanbul’un kurulduğu tarih, kesin olarak bilinmiyor. Ancak Küçükçekmece yakınlarındaki Yarımburgaz mağaralarında, Alibeyköy, Kâğıthane ve Fikirtepe de yapılan kazılar, kentin tarihinin oldukça eskilere dayandığını gösteriyor.
İstanbul’a ilk yerleşenler Traklar ve Fenikliler olmuş. Traklar, Sarayburnu’na, Fenikliler ise Kadıköy’e yerleşmişler. Denizciliğin gelişmesiyle, bir liman kenti olup sürekli gelişen İstanbul, Roma’nın bir sitesi haline gelmiştir. Asıl büyümesi ise İmparator Konstantin zamanında olmuştur, kentin nüfusu 200 bini geçmiştir.
İstanbul’un önemi arttıkça birçok devlet İstanbul’u ele geçirmek için kuşatmıştır. İlk kuşatma M.Ö. 340 yılında Makedonya Kralı Filip tarafından yapılmıştır.
İstanbul Osmanlı Devleti için çok önemliydi. Bu nedenle de Padişah Beyazıt tarafından iki kez kuşatılmış ama alınamamıştır. II. Murat da kuşatmada başarılı olamadı. Fakat II. Mehmet’in kuşatması başarılı oldu ve bu başarısından dolayı “Fatih” ünvanı verildi. İstanbul’un fethi 1453 yılında gerçekleşti.
İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan Yenikapı’daki kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3.000, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir.[36] Şehir çağlar boyunca farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış, yüzyıllar boyu çeşitli din, dil ve ırktan insanların bir arada yaşadığı kozmopolit ve metropolit yapısını korumuş ve tarihsel süreçte eşsiz bir mozaik hâlini almıştır. Uzun zaman dilimleri boyunca her alanda merkez olmayı ve iktidarda kalmayı başaran dünyadaki ender yerleşim yerlerinden biri olan İstanbul geçmişten günümüze bir dünya başkentidir.
Roma ve Bizans Döneminde (1453’ten önce)
Lygos, Byzas, Byzantion, Antoneinia-Agusta, Nova – Neu Roma, Konstantinopolis, Konstantiniye, Polis, Stin-polis, Stimbol, Estanbul.
Osmanlı Döneminde (1453’ten sonra)
İstanbol, İslambol, Dersaadet, Asitane, Deraliye, Darülhilafe, İstanbul.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.
Yorumları Göster
Mallar😝😝